Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre 2014 yılının Nisan-Haziran döneminde lojistik yöneticileri sektörde yabancı sermaye yatırımlarının aynı seviyede kalacağını ve sektörde büyüme olmayacağını öngörüyor.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) işbirliği ile her üç aylık dönemde gerçekleştirilen, ‘Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması’nın ‘2014 Birinci Çeyrek” sonuçları açıklandı.
Bülent Tanla’nın Danışmanlığında ve Prof. Dr. Okan Tuna’nın koordinatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Dursun Yener, Öğretim Görevlisi Aysun Akpolat ve Tuğba Güngör tarafından UTİKAD’ın da desteği ile gerçekleştirilen ‘Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması’, üç ayda bir tekrarlanarak sektörün dönemler içerisindeki farklı bakış ve algılarının ortaya konmasını gerçekleştiriyor.
UTİKAD Üyesi 400 lojistik şirketinin yöneticisine gönderilen ve lojistik sektörünün gerçekleşmeler ve beklentileri kapsamında değerlendirmesini içeren araştırma, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Önümüzdeki üç aylık dönem göz önüne alındığında (Nisan-Haziran,2014), araştırmaya katılan lojistik yöneticilerinin, yüzde 61,9’u sektörde yabancı sermaye yatırımlarının aynı seviyede kalacağını düşündüğünü belirtirken, yüzde 44’ü büyümenin değişmeyeceği beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Bir önceki çeyrek sonuçları ile karşılaştırıldığında, lojistik sektörünün hem yabancı sermaye hem de büyüme anlamında negatif bir tutum içinde olduğu da gözlendi.
Diğer taraftan, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin de yüzde 66,7’sinin, önümüzdeki üç ay içerisinde, bir yatırım planlaması düşüncesinde olmadığı da tespit edildi. Yatırım planı ile ilgili ilk kez bu çeyrekte sorulduğu için önceki çeyrek ile bir karşılaştırma yapılamadı.
Araştırma sonuçları, lojistik sektöründe ‘fiyat temelli’ rekabetin belirleyiciliğini devam ettirdiğini ortaya koydu. 2014 yılı 1’inci Çeyreğinde, yöneticilerin yüzde 73’ü fiyat rekabetinin sektörde yüksek oranda gerçekleştiğini belirtti. Diğer yandan, lojistik sektöründe, ‘kalite’ ve ‘servis hız’ı rekabetinin ise çok düşük seviyelerde olduğu tespit edildi. Kalite rekabetine yüksek diyen yöneticilerin oranı yüzde 11,1 iken, servis hızı rekabetine yüksek diyenlerin oranı yüzde 27 olarak belirlendi.
Araştırma sonuçlarında, lojistik sektörüne yönelik güven düzeyinin düşük seviyede olduğu da saptandı. 2014 yılı 1’inci çeyreğinde yöneticilerin sadece yüzde 33,3’ü lojistik sektörüne olan güven düzeyinin yüksek olduğunu belirtirken güven değişkenin bir önceki çeyreğe göre düştüğü de gözlendi. Lojistik sektöründe kamu ve kamuoyu tarafından bilinirlik düzeylerinin de çok düşük seviyelerde olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan yöneticilerin sadece 12,7’si kamunun doğru bildiğini belirtirken, 9,6’sı da kamuoyunun doğru bildiğini ifade etmişlerdir.
4 Nisan 2014