Lojistik Sektöründe Yabancı Yatırımcıların Sayısı Artacak

İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) lojistik sektörü raporu hazırladı. Hazırlanan yeni lojistik raporuna göre, 2014 yılına kadar Türkiye’de lojistik sektörü ortalama yüzde 8’lik bir büyüme gösterecek.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) lojistik sektörü raporu hazırladı. Hazırlanan yeni lojistik raporuna göre, 2014 yılına kadar Türkiye’de lojistik sektörü ortalama yüzde 8’lik bir büyüme gösterecek. Dış ticaretin artması; kaliteli depolama hizmetine olan talebi de arttıracak. İGD raporu, Türkiye’nin, hızla artan perakende yatırımları, coğrafi konum avantajları, artan dış ticaret hacmi ve istikrarlı bir gelişme gösteren yeni sanayi bölgeleriyle lojistik üssü olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.

İGD’nin Lojistik Raporuna göre, Türkiye genelinde yüksek ve düşük standartlarda 8 milyon metrekare kapalı depo alanı bulunuyor. Bu stoğun sadece 2 milyon metrekaresi A sınıfı depolardan oluşuyor.

Türkiye’deki mevcut toplam depolama alanı stoğunun yüzde 60’ı yani yaklaşık 5 milyon metrekarelik bölümü, sanayi ve üretim tesislerinin yoğunlaştığı İstanbul ve Gebze’de yer almaktadır. Bu bölgelerdeki depolama alanlarının dağılımına bakıldığında ise Avrupa Yakası’nda yüzde 25, Anadolu Yakası’nda yüzde 40 ve Gebze’de yüzde 35 oranında depolama alanı bulunduğu görülmektedir.  


Anadolu Yakası lojistikte öne çıkıyor

İGD’nin raporunda, en dikkat çekici noktalardan biri, Anadolu Yakası’nda depolama alanlarında ve kira fiyatlarındaki artış oranı. Rapora göre, Avrupa Yakası’nda arsa fiyatları ve kiralar daha uygun olsa da sanayi yapılanmasının organize geliştiği Anadolu Yakası, depolama alanı açısından son dönemlerde daha fazla ilgi görüyor. Özellikle Pendik ve Tuzla bölgeleri liman, havaalanı, demiryolu ve otoyol bağlantılarının kuvvetli olması nedeniyle son zamanlarda en çok yatırım çeken lojistik bölgeler arasında yer alıyor. Avrupa Yakası’nda ise, Çatalca ve Hadımköy depolama alanlarında öne çıkıyor.

Verilere göre, İstanbul’daki depo kiralarında genel olarak sınırlı bir artış yaşanmış. Pendik bölgesi, son yıllarda yapılan A sınıfı depo yatırımları nedeniyle 2007’den bu yana en çok kira artışının görüldüğü bölge olarak öne çıkıyor. Pendik’te ortalama depo kirası metrekare başına aylık 8,5 dolara yükselirken, Tuzla ve Gebze’de metrekare başına 6 dolara yükselmiş.

Avrupa yakasında ise depo kiralarının en yüksek olduğu bölgeler, şehir merkezine yakın olması nedeniyle Yenibosna-Halkalı-İkitelli hattı. Bu bölgelerdeki aylık kira ortalaması metrekare başına 6,5 dolar. Diğer yandan, lojistik bölge olarak yeni gelişmekte olan Çatalca ve Hadımköy’de metrekare kira fiyatları ortalama 5 dolar, çeperde yer alan Silivri’de ise ortalama 3,5 dolar seviyelerinde.


“Türkiye, global lojistik merkezi haline gelebilir”

Mevcut durumu yorumlayan İGD’nin Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, “2012 yılında global ekonomilerde yaşanan olumsuzluklar ve büyüme beklentisinin düşük olması nedeniyle, depolama alanında yatırımların mevcut talebi karşılaması mümkün görünmüyor. Buna rağmen Türkiye, lojistik sektöründe önümüzdeki 2 yılda hızla büyüyecek. Türkiye sadece iç pazarda değil, coğrafi konumu nedeniyle dış pazarda da ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Türkiye alt yapı eksiklikleri giderildiği taktirde, global lojistik yatırımların da odak noktası haline gelir” dedi.

Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nin 7’ncisi Düzenleniyor
ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti