Lojistik Sektörünün Ticarete Etkisi İzmir’de Değerlendirildi

MÜSİAD Genel Merkezi Lojistik Sektör Kurulu organizasyonu olan “Lojistik Merkez Türkiye” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı, İzmir Balçova’da gerçekleştirildi.

Haberin Fotoğraf Galerisi


İzmir Şubesinin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yayman, İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Alpay Özalan, MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Genel Müdürler, Bölge ve İl Müdürleri, Sektörel STK'lar ile çok sayıda konuk katıldı.

MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Bilal Saygılı yaptığı açılış konuşmasında; “Genel merkezimizin organizasyonunda gerçekleştirdiğimiz lojistik sektör kurulu Türkiye istişare toplantımızın açılış oturumunda MÜSİAD İzmir başkanı olarak sizleri saygıyla selamlıyorum. Türkiye genelinde farklı şehirlerden katılımcıları İzmir de bir araya getiren lojistik sektör kurulu Türkiye istişare toplantımızda bu gün ‘Lojistik Merkez Türkiye’ ana temasıyla son yıllarda ülkemize hatırı sayılır bir gelişme kaydeden lojistik sektörünün bu günü, yarınıve  geleceğini etraflıca değerlendirmiş olacağız. Bildiğiniz gibi tarihi ipek yolu üzerindeki İzmir, coğrafi konumu itibariyle lojistikte son derede avantajlı bir yere sahiptir.

Dünyada bir dönüşüm içerisindeyiz, köklü değişim dalgası her alanda hemen hemen her sektörde etkili olmaktadır dolayısıyla lojistik sektörümüzde bu değişim sürecinden payını aldığını görüyoruz. Dönüşümü domine eden unsurlara baktığımızda en önemlileri içerisinde ilerleyen teknolojik gelişmelere uyum hızı olduğunu da görmekteyiz.

Bu noktada öğündüğümüz ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın ilgisini çeken genç nüfusumuz müthiş bir güç sağlamaktadır. Genç nüfus demek, yeniliğe ve gelişimi açık taze beyinler demektir. Dolayısıyla dünyadaki değişimi doğru okuyarak geleceğe yönelik yeniden dizayn edilen lojistik sektörüde bu gücü arkasına alması gerekmektedir. Artık neredeyse hiçbir alanda işler geleneksel yöntemlerle yürümüyor, teknoloji temeli oluşan değişim firmalar hatta ülkeler arası fark yaratma mücadelesine dönüşmüş durumda. Bizde iş insanı olarak adımlarımızı yeni yatırımlarımızı elimizde bulundurduğumuz gücü fark ederek ve çağın gerekliliklerini iyi şekilde analız ederek şekillendirmeliyiz. Böylece Türkiye lojistik sektörü dünyada öneli bir noktaya erişmesi içten bile değildir” dedi.

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yayman ise, Türkiye'de taşımacılığın ağırlıklı olarak karayolları üzerinden yapıldığını, bunun da trafik ve gürültü çevre kirliliği gibi sorunlara neden olduğunu, diğer ulaştırma yollarının da dengeli kullanılabileceğini ifade etti. Yayman sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir hedefimiz var ülkemizi ilk on gelişmiş ülke içerisine girmesini sağlamak ve 500 milyar dolar ihracat hedefini koyduğumuz 2023 Türkiye’si için var gücümüzle çalışmak. İşte bu sebeple bu toplantıları düzenliyoruz. Ortak akıl istişare ve çözüm odaklı düşünen sektördeki tüm değerli paydaşlarımızla birlikte bir araya geliyoruz. Devlet millet el ele anlayışı ile çok değerli bürokratlarımız iş insanlarımız sivil toplum kuruluşlarının değerli mensuplarıyla öneri ve çözüm odaklı toplantılar düzenliyoruz.

Yayman: “Uluslararası lojistiğe önem vermemiz gerekiyor”

MÜSİAD lojistik sektör kurulu olarak 5 yıldan bu yana gelenek haline getirdiğimiz Lojistik Merkez Türkiye istişare toplantılarında sadece lojistik sağlayıcı firmalarının sorunlarını gözeten değil tam aksine siparişli talep üretimi, satın alma, depolama, stok yönetimi, taşımacılık, lojistik faaliyetleriyle gelişen tüm ürün ve hizmet sektörlerinin rekabet gücünü arttırmaya yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz. Küreselleşen ticaret koşullarında bir ürünün üretimiyle tüketicinin satın alması arasındaki yer olan lojistik süreçler,işletmelerin karını doğrudan etkiler hale gelmiştir. Uluslararası ticaretten daha fazla pay alabilmek için uluslararası lojistiğe önem vermemiz gerekiyor. Türkiye’de mevcut yük taşımacılığı ağırlıklı olarak karayolu üzerinde yapılmaktadır dolayısıyla ulaştırma sitemleri ve lojistik merkezler planlanırken taşıman modları arasında daha verimli dağılımı hayata geçirmemiz büyük önem arz ediyor, böylelikle trafik problemleri, gürültü ve çevre kirliliği gibi sorunları tedarik zinciri gibi daha bütünsel yaklaşımlarla çözebiliriz.

MÜSİAD olarak üniversiteler ve meslek liseleri ile toplantılar yaparak iş imkanlarını istişare ediyoruz. Yetişmiş insan kaynağına hızlıca ulaşmak ve değerlendirmek için meslek liselerine lojistik bölümleriyle iş birliği yapıyoruz.”

Asmalı:“Anadolu lojistik noktalarından biri”

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Mahmut Asmalı da hız ve yenilik gibi kavramların günümüz ticaretinde büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye olarak elimizdeki her bir kozu isabetli biçimde kullanmalıyız. Hedeflerimiz büyük, kendi gücümüzün de farkında olarak yürüyeceğiz. Coğrafi konumu ile Anadolu lojistik noktalarından biri olmuştur. Türkiye doğu ile batı, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlıyor ve küresel ticaret için stratejik noktada olması sebebiyle de güçlü ve gerekli tecrübe ile bilgi birikime sahibiz. Bizler bütün avantajlarımızı isabetli şekilde kullandığımız takdirde, Türkiye’nin her türlü alanda lojistik merkezi olması önünde hiçbir engel bulunmuyor” dedi.


Uçarmak: “Altyapı çalışmaları tamamlanmalı”

Toplantıda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Türkiye'nin lojistik üs için uygun coğrafi konuma sahip olduğunu belirterek, lojistik merkez çalışmaları için liman altyapısının da büyük önem taşıdığını söyledi.

Lojistik gelirlerini artırmanın ve altyapı çalışmalarının tamamlanması gerektiğine işaret eden Uçarmak, "Türkiye’nin liman altyapısı lojistik üs olabilmemiz için hiç uygun değil. Bu sorunların hepsi bizim sorunlarımız, o nedenle açıklıkla konuşmak gerekiyor. Türkiye’de dünyadaki örnekleri gibi planlanmış yapılan çok az liman var, diğerlerinin tamamı iskele. Bir Ambarlı Limanı’na gidin, vaktiyle iskele olarak başladı, şu anda beş ayrı iskeleden liman çıkarmaya çalışıyoruz. Vaktiyle arkadaşlarımızdan bir tanesi Google’dan dünya limanlarının görüntüleri çıkarmıştı. Bizim limanlarımızın hepsi karikatür gibi. Bir Hamburg, Shangay Limanı’na bakın, bir düzen, intizam bir liman olarak planlanmış bir şey var orada. Tabi ki ticareti geliştirmek için herkese iskele izni vermek lazım. Onların büyüdükçe limana dönüşmesi lazım ama arada oluşan sorunları da liman açısından halletmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şu anda Türkiye’de gümrük işlemi yapan 174 tane liman ve iskele var. Alt yapısı düzgün çok az yerimiz var. Son zamanlarda özel sektör girdi ve onlar da biraz daha düzen ve intizam var" diye konuştu.

Türkiye’nin lojistik üs olmasında koşulların son derece uygun olduğunu ifade eden Sezai Uçarmak, "Fakat bazı kurumları çabuk dejenere ediyoruz. Mesela 60-70’li yıllarda İstanbul Ticaret Odası’nın yayınlarına baktığınızda hep vurgulanan; transit, antrepo, tır sistemi. Lojistik üs olmanın en önemlileri bunlar değil midir? Dolayısıyla depolamadan bir karınız olacak. Sadece Türkiye’yi Orta Asya veya İran-Avrupa arasında sadece bir geçiş güzergahı olarak düşünmek Türkiye’ye bir şey kazandırmıyor. Çünkü Türkiye’nin limanlarına, antrepolarına mal taşımamız gerekir. Orada elleçleme bir idari işlem ya da ticaret marjı oluşturmamız lazım ki sizin bundan bir karınız olsun. Yoksa öbür türlü tabi ki onunda katkısı var ama sadece Türkiye üzerinden kamyonların geçmesinde egzoz dumanından başka bir şey kalmaz" dedi.

"Lojistik Merkez Türkiye" konulu 1’inci Oturumda; Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, Demiryolu Düzenleme Genel Müdür Vekili Bilgin Recep Bekem, UTİKAT Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Demirci, MSC Denizcilik İş Geliştirme ve Projeler Müdürü Fatih Gider,

"Lojistikte Gelecek Vizyonu" konulu 2’nci Oturumda; Türk Eximbank A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Çelik, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi. Prof. Dr. Soner Esmer, THY AO Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kaya'yı ve MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Kut,"Gümrük İşlemlerinde Etkinliğin Sağlanması" konulu 3’üncü Oturumda; T.C. Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Burak Serkan Yaşar,UND Yönetim Kurulu Danışmanı Fatih Şener, Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yiğit Kazançoğlu ve Ege Global A.Ş./ Kemalpaşa Lojistik Köyü Danışmanı Fevzi Akay konuşmacı olarak konuk oldu.

Prometeon Türkiye ve TGL, İş Birliğini 4 Yıl Daha Uzattı
Ekol Satışı İptal
Atlas Lojistik Ödülleri Kurumsal Başvuru Süresi Uzatıldı
Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor
Grimaldi Grubu Trieste-Ambarlı RO-RO Hattını Genişletiyor