MAN Türkiye, fuar süresince MAN ve NEOPLAN marka araçları ziyaretçiler ile buluşturdu.
MAN, fuarın ikinci günü standda bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sırasında basın mensuplarına bazı açıklamalarda bulunan NEOMAN Grubu Satıştan Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Martin Scharrer, geçtiğimiz birkaç yıl pazarın bir miktar geriye düşmesine rağmen 2006 yılında Avrupa pazarının çıkış yaptığını ve bu hamleden çok memnun olduklarını ifade etti. Otobüste yeni model stratejilerinin NEOMAN Grubu satışlarına çok pozitif bir etki yaptığını belirten Scharrer, sipariş girişlerinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 arttığını, pazar paylarının da 2006’nın ilk yarı yılında yüzde 15’in üzerine çıktığını açıkladı.
Senelere göre kıyaslandığında 2.2 puan daha iyi bir pazar payı yakaladıklarını kaydeden Scharrer, 2005’in ilk yarı yılına oranla cirolarında da yüzde 30’luk bir atış olduğunu söyledi.
Üretim rakamlarının da bir önceki yıla oranla yüzde 50 arttığını ifade eden Scharrer, 2005 yılında 6 bin otobüs sattıklarını ve bunun da 1,2 milyar Avro’luk ciroya denk geldiğini açıkladı. 2006 yılı sonu itibariyle 7 bin rakamını ciddi şekilde aşacaklarını ve 1,5 milyon Avro’nun üstünde bir ciro elde etmeyi planladıklarını kaydeden Scharrer, bu gelişmeyi de hem Avrupa’daki hem de Türkiye’deki müşterilere borçlu olduklarını belirtti.
MAN Grubu olarak kamyon pazarında da pazar paylarını yüzde 15’in üzerine çıkarttıklarını söyleyen Scharrer, cironun yüzde 14, sipariş girişlerinin de yüzde 46 arttığını açıkladı.
Scharrer: "Hindistan’da kamyon üretimine başlayacağız"
“Uzun vadede düşünürsek 2010 yılına kadar dünya üzerinde sattığımız kamyon adedini 100 binlere, otobüs satış adedini de 10 binlere taşımayı düşünüyoruz." diyen Scharrer, "NEOMAN Grubu’nun önem verdiği pazarlardan birisi de Hindistan. Hindistan’da 2006 yılı sonu itibariyle yeni bir kamyon tipi üretimine başlıyoruz. 2007 sonu 2008 başında da yine Hindistan’da otobüs şasilerinin üretimine başlayacağız. Bizim orta vadede Hindistan ve Asya pazarları için planladığımız rakam, yılda 4 bin adet otobüs şasisi üretmek." dedi.
Düzgün: “Hedef, bin 600 otobüs ihracatı”
Scharrer’den sonra söz alan MAN Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Düzgün, 40’ıncı üretim yılını kutlayan MAN Türkiye’nin 1966 yılında 300 personel ve İstanbul’da 4 bin metrekarelik üretim alanı ile başlayan hikayelerinin, bu yıl 3 bine yaklaşan personel ve 110 bin metrekareye yakın kapalı alana ulaştığını kaydetti. Düzgün, 1966’da 100 adet otobüs üretimi yapan şirketin bu sene 2 bin adedin üzerine çıkacağını da vurguladı.
Bu sene üretim, satış ve satış sonu hizmet zincirine finansal hizmetleri de eklediklerini ifade eden Düzgün, "Mart 2006’da faaliyete geçen MAN Finansal Hizmetler A.Ş.’nin hedefi, MAN ve NEOPLAN marka ticari taşıtlar için tek elden hizmet vermektir." şeklinde konuştu.
MAN Türkiye’nin ilk sekiz ayda bin 200 adet komple otobüs ürettiğini ve 2006 sonu itibariyle planlanan üretim adedi olan 2 bini aşarak 2 bin 100’lere ulaşabileceklerini kaydeden Düzgün, geçen sene MAN’ın kazanmış olduğu EGO Ankara Büyükşehir Belediyesi ihalesinin üretim adedini etkilediğini açıkladı. Türkiye’de ilk defa CNG teknolojisi ile ürettikleri doğalgazlı araçlardan ilk 20’sinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildiğini belirten Düzgün, ihracat rakamlarından da bahsetti.
7 ayda 892 adet otobüs ihraç ettiklerini ve sene sonuna kadar da bin 600 adet ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Düzgün, bu rakamın da üretimin yaklaşık yüzde 75’ine denk geldiğini kaydetti.
Bekiroğlu: "MAN, 2006 yılında 81 bin kamyon üretecek"
MAN Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Tuncay Bekiroğlu ise, MAN Ticari Araçlar Grubu’nun son yıllarda çok büyük bir atılım içerisinde olduğunu, 2005 yılında tüm dünya için 68 bin kamyon ürettiğini, bu yıl ise 81 bin kamyon üreteceklerini söyledi.