Michelin Enerji Verimliliğini Arttırıyor

Michelin Türkiye Ürün Teknik Müdürü Şakir Efe Kıray; gerçekleştirdiğimiz röportajda elektrikli araçlarda lastik teknolojisi konusundaki sorularımızı KargoHaber dergisi için yanıtladı.

Michelin Türkiye olarak, düşük yuvarlanma direnci sağlayan ve sessiz bir sürüş imkanı sunan teknolojiler geliştirdiklerini söyleyen Kıray, elektrikli araçların pil ömrünü ve menzilini en üst düzeye çıkarmak için düşük yuvarlanma dirençli lastiklere ihtiyaç duyulduğu belirtti.

Elektrikli araçlar ve düşük emisyonlu hibrit otomobiller mobilitenin dönüşümünü sağlamakta, bu bağlamda marka olarak geliştirmiş olduğunuz lastik teknolojilerinden bahseder misiniz?

Michelin Türkiye olarak, elektrikli araçlar ve hibrit otomobillere yönelik daha düşük yuvarlanma direnci sağlayan ve sessiz bir sürüş imkanı sunan teknolojiler geliştiriyoruz. Öyle ki, elektrikli araçların pil ömrünü ve menzilini en üst düzeye çıkarmak için düşük yuvarlanma dirençli lastiklere ihtiyaç duyuluyor. Bu bağlamda Michelin, son yirmi yılda güvenlik veya uzun ömürden ödün vermeden binek otomobiller için lastiklerinin enerji verimliliğini yüzde 20'nin üzerinde artırmış durumda. Bunun yanısıra bu tür araçlar içten yanmalı atalarına kıyasla daha ağır oldukları için bu ağırlıklarla baş edilebilmesi gerekiyor. Michelin lastikleri, daha büyük çaplı veya aynı boyutta ancak daha yüksek yük kapasiteli lastikler sağlıyor. Ayrıca bir araçta en önemli gürültü kaynaklarından biri olan motor sesinin olmaması nedeniyle de sürücüler için lastiğin oluşturduğu yuvarlanma gürültüsü bu tür araçlarda çok daha önemli hale geliyor. Geliştirdiğimiz Michelin Acoustic Teknolojisi, otomobilin algılanan gürültü seviyesini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltırken kullanıcılarına sessiz sürüşte daha iyi bir sürüş keyfi sağlıyor. Bizler de önümüzdeki dönemlerde Acoustic Teknolojilerinin daha fazla önem kazanacağını öngörüyoruz.

Elektrikli araçlardaki pil ağırlığı ve yüksek anlık tork lastik aşınmalarını nasıl etkiliyor? Bu konuda lastik dayanıklılığı için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Elektrikli araçlarda arka lastik ömrü içten yanmalı araçlara göre yüzde 20’dir. Ağırlık, lastik ömrünü etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.  Elektrikli araçlarda ilave her 1 km’lik menzil için yaklaşık 1 kg ağırlık eklenmesi gerekiyor. Bu durum, daha yüksek ağırlıklarla mücadele edebilecek lastikler geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Böyle bir ortamda elektrikli araçların en büyük zorluğu menzil diyebiliriz. Daha fazla menzil, daha fazla pil anlamına geldiği için elektrikli araçların ağırlığı bu doğrultuda artmaktadır. Bu doğrultuda yapılacak iki şey bulunuyor. Bunlardan ilki lastik boyutunu büyütmek; ikincisi ise lastik boyutunu aynı tutup daha yüksek yük (HL) taşıma kapasitesine sahip lastikler kullanmak. Michelin olarak, daha güçlü yapıda lastikler üretiyoruz. Ayrıca elektrikli ve hibrit araçlara yönelik artan talep, sektöre belirli bir HL (High Load) lastik standardı getirmiş durumda. Önceden bildiğimiz XL lastiklere göre yüzde 10 daha fazla taşıma kapasitesi sunan bu lastikler ile boyutu büyütmeden, bir anlamda daha fazla emisyona sebebiyet vermeden daha fazla yük taşıyabiliyoruz. Anlık torklarla başa çıkabilmek içinse ElectricGrip ve Greenpower gibi teknolojilerimizden faydalanıyoruz. ElectricGrip, sırt deseninin orta kısmı, elektikli araçların yüksek torklarına cevap verebilmek için maksimum çekiş sağlayan yüksek sertlikte kauçuk bileşiğe sahiptir. Greenpower ise omuzlardaki yüksek verimli kauçuk bileşeni ile daha uzun menziller için enerji tüketimini azaltır ve uzun süreli kilometre performansı sağlamaktadır.

Elektrikli araç lastikleri ile normal lastik arasındaki farklar nelerdir? Elektrikli araçlarda lastik seçimi nasıl yapılmalı?

Michelin olarak tüm lastiklerimizin tüm araçlarla uyumlu olmasının yanısıra kullanıcılara sunduğumuz bazı tavsiye yöntemlerimiz de bulunuyor. Öncelikle, özel ibareli ya da işaretli lastik kullanan bir araç varsa mutlaka araç üreticisinin tavsiyesini tekrar ediyoruz. Özel ibareli lastikler, mümkün olan en iyi sürüş deneyimini sunan belirli bir araç için özel olarak üretilmiş lastiklerdir. Michelin mühendisleri, bu özel lastikleri oluşturmak için otomobil üreticileriyle yakın iş birliği içinde çalışmaktadır. İkinci olarak elektrikli araç lastikleri ve geleneksel içten yanmalı motor lastikleri benzer özellikler taşısa da Michelin tarafından elektrikli veya hibrit aracınıza göre optimize edilmiş e Primacy veya Pilot Sport EV lastiklerinden birini ya da standard Primacy ve Pilot Sport ailelerini tercih edebilirler. Bu sayede kullanıcılar, elektrikli araçlar için daha uzun ömürlü yol hakimiyetine sahip olabilirler.

Elektrikli araç lastiklerinde uygulanan teknolojiler araçların daha uzun menzillerde kullanılmasına olanak sağlıyor mu?

Elektrikli araç lastiklerinde uygulanan GreenPower, Slim Belt, CoolRunning Sidewall gibi teknolojiler sayesinde bu lastikler elektrikli ve hibrit araçların menzillerini uzatıp yakıt tüketimlerini düşürmeye yardımcı olmaktadırlar. Daha önce belirttiğim teknolojilerin sağladığı avantajlara ek olarak Slim Belt teknolojisi, eşdeğer güçte daha az hammadde içeren, sahip olduğu daha ince üst kayışları sayesinde elektrikli araçların yakıt tüketimi veya özerkliği artırırken CoolRunning Sidewall teknolojisi, daha düşük enerji emilimine olanak tanıyarak yakıt tüketiminin azaltılmasına veya elektrikli araçların otonomisinin arttırılmasına katkıda bulunur. Tüm bunlar söz konusu araçların daha uzun menzillerde kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti