Mobiliz Bir Günde 5 Milyon Mesaj İşliyor

MOBİLİZ, Yeni Nesil Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri konusunda 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Araç takip ve filo yönetim sistemlerinin her geçen gün daha da önem kazandığı günümüz iş dünyasında hızla yol alan firma, 30 bin araçta kullanıl

MOBİLİZ, Yeni Nesil Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri konusunda 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Araç takip ve filo yönetim sistemlerinin her geçen gün daha da önem kazandığı günümüz iş dünyasında hızla yol alan firma, 30 bin araçta kullanılan sistemini yıl sonunda 50 bine çıkarmayı hedefliyor. Mobiliz Genel Müdürü Levent Aydoğan, firmanın gelişimini ve hedeflerini KargoHaber Dergisi’ne anlattı.

> Sayın Levent Aydoğan, Mobiliz’in 2007 sonunda geldiği nokta (ciro, net kar, pazar payı, sistemi kullanan araç sayısı) hakkında bilgi verir misiniz?

- Mobiliz, 2006 yılında kurulmuş, 2006 yılına kıyasla 2007 yılında net satış gelirlerinde yüzde 108’lik bir büyüme kaydederek 2006 yılında 3 milyon 150 bin YTL olan net satış gelirini, 2007 yılı sonunda 6 milyon 500 bin YTL olarak gerçekleştirmiştir. 2008 yılı Temmuz ayına gelindiğinde araç takip sistemleri sektöründe yaklaşık yüzde 50 pazar payına ulaşmış, 2 bine yakın müşteri portföyü ile Mobiliz Yeni Nesil Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi şu an Türkiye’de 30 bin araçta kullanılır hale gelmiştir.


> 2008 yılının ilk yarısını değerlendirdiğinizde 2007 yılının aynı dönemine göre gerek araç takip sistemleri ve filo yönetim sistemi alanında gerekse firmanızda ne gibi ilerlemeler veya düşüşler görüyorsunuz?

- Dolar kurlarındaki aşırı düşük seyir ve içinden geçilen siyasi istikrarsızlıklara rağmen 2008’in ilk 6 ay satış geliri, 2007 yılının aynı dönemine göre YTL bazında yüzde 51 artış göstermiştir.

 

> Mobiliz’in herhangi bir yabancı ortağı bulunuyor mu? Yurt dışından know how transfer ediyor musunuz?

- Mobiliz’in herhangi bir yabancı ortağı bulunmamakta ve yurtdışından know how transfer etmemekte, tam tersine know-how transfer teklifi almaktadır. Bazı yazılımlarımız tüm dünyaya satılmaktadır.

 

> Araç Takip Ve Filo Yönetim Sistemleri konusunda Mobiliz’i rakiplerinden farklı kılan ne gibi avantajları ve hizmetleri söz konusu?

- Mobiliz’in farkı, araç takip sistemleri konusunda Türkiye’deki en deneyimli kadro tarafından kurulmuş ve bu konuda Türkiye’deki bir çok ilki gerçekleştiren ve kullanıcıların hizmetine sunan bir teknoloji şirketi olmasıdır.

Mobiliz Yeni Nesil Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi, gereksiz yakıt tüketimini önlemeye yönelik, sürücülerin ani kalkış, sert fren ve diğer yanlış araç kullanımlarından kaynaklanan maliyetleri en aza indirmektedir. Aynı zamanda da kaza olasılığını azaltarak, maddi hasar ve işgücü kayıplarının da önüne geçmektedir. Firmalar tarafından belirlenmiş yol güzergahları ihlallerini raporlayan sistem sayesinde filoların ekonomik sürüş takibi yapılabilmekte ve verimli araç kullanımı teşvik edilmektedir.

Sistem, yöneticilerin gerçek zamanlı araç bilgilerine anında erişerek, iş yönetim süreçlerini kontrol altında tutabilmelerini ve doğru operasyonel kararlar alarak iş trafiğini en etkin şekilde yönetebilmelerini sağlamakta, bu sayede de verilen hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetini artırmaktadır.

Gereksiz yakıt tüketimi ve motor aşınması gibi pek çok olumsuzluğun kaynağı rölantinin takibinin yapılabilmesine de olanak sağlayan sistem, aynı zamanda çevre kirliliğinin önlenmesine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Mobiliz, CANbus gibi Türkiye’de henüz benzeri olmayan teknolojileri kullanıcıların hizmetine sunmaktadır.  CANbus, yeni nesil araçların hemen tümünde bulunan ‘Controller Area Netwok’ tanımlamasının ilk harflerinden oluşan araç içindeki bilgisayar ağının adıdır. Burada birçok standart bulunmasına rağmen, Mobiliz tarafından en yaygın olanı ve büyük otomotiv üreticilerinin desteklediği FMS standardı kullanılmaktadır. Şu anda, sadece Mobiliz’de bulunan CANbus özelliği sayesinde araç bilgisayarından alınan ve sektör için çok önemli olan yakıt tüketim hızı, depo seviyesi ve motor devir bilgilerinin uzaktan takibi yapılabilmekte ve sistemden raporlar alınabilmektedir. Aracın yanısıra, yine yalnızca Mobiliz’de bulunan Römork Takibi olanağı ile sadece araca değil, römorka ait bilgiler de araç takip sisteminden alınabilmektedir.

> Müşterilerinize sunduğunuz sisteminizin teknik altyapısıyla ilgili olarak bugün kullanılmayan ancak gelecekte gündeme gelecek olan ne gibi teknolojiler olabilir?

- Mobiliz, ülkelerin önümüzdeki 10 yıl içerisinde yatırım yapma kararı aldığı en kritik 10 teknoloji arasında sayılan telematik konusunda ürünlerini artırma startejik kararını almıştır. Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi, bu telematik başlığı altındaki uygulamalardan sadece bir tanesidir.

 

> Mobiliz’in sunduğu teknoloji ve hizmetlerde müşterilerinizi en çok etkileyen unsurlar neler?

- Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri aslında içerisinde birçok farklı teknolojiyi barındıran ve çok farklı uzmanlıkları birarada bulundurmayı gerektiren sistemlerdir. İçerisinde iletişim teknolojisi, yazılım teknolojisi, uydu teknolojisi, veri tabanı, veri güvenliği, yüksek miktarda neredeyse gerçek zamanlı veri işleme teknolojisi, sayısal haritalar üzerine dayalı coğrafi bilgi sistemleri ve çok sunuculu şebeke altyapıları gibi pek çok disiplini barındırmaktadır. Araç tarafında da, mobil ortamda çalışmaya uygun yüksek güvenilirlikli sorunsuz çalışan ürün gereksinimi vardır. Maalesef Türkiye’de, diğer sektörlerde de olduğu gibi çok az birikim ile pazara ürün sunmaya çalışan, bu nedenle de bir çok müşterinin para kaybına ve hayal kırıklığına uğramasına neden olan girişimciler yer almaktadır. Bugün Mobiliz, sektörde yaklaşık 20 yıllık deneyimi ve 30 kişinin üzerinde, çoğunluğu Ar-Ge’de yer alan uzman kadrosu ile büyümeye devam etmektedir. Müşterilerimize bu sayede rakiplerde bulunmayan CANbus gibi Türkiye’de birçok özellik ilkini sunmaktayız. Bu nedenle, kendi IT departmanı olan hemen hemen tüm büyük şirketler ve sektör liderleri Mobiliz çözümünü ve teknolojisini tercih etmektedirler. Bir diğer neden, bu tür sistemlere yatırım yapan şirketler sistemi olduğu noktadan öteye götürerek kendi ihtiyaç ve uygulamalarına entegre çözümler, ‘back-office’ entegrasyonları talep etmektedir. Mobiliz, bu tür ihtiyaçlara cevap verebilme Ar-Ge gücüne sahip bir şirkettir.

 

> Sisteminizi satarken ne gibi finansman modellerini öneriyorsunuz?

- Genelde peşin satış, az miktarda da taksitli satış şeklinde gerçekleşmektedir.

 

> Mobiliz’in iş ortaklarından ve ortaya çıkan sinerjiden bahseder misiniz?

- Mobiliz, herkesin bildiği en iyi işi yapması ve o konuda yeteneğini, verimliliğini yükseltmesi gerektiğine inanmıştır. Bu nedenle Mobiliz kendisini ürün geliştirme konusunda tutma, bu konuda uzmanlaşma, pazarlama, satış ve satış sonrası destekleri outsource etme yöntemini seçmiştir. Bu kararla, oldukça uzman, etkili ve başarılı bir iş ortaklığı yapısı kurmuştur. Sadece satış sonrası hizmetlerini yürütmek için ayrı bir kardeş şirket kurmuştur.

 

> Araç Takip Ve Filo Yönetim Sistemleri’nin teknolojisi ve müşterilere sunduğu kolaylıklar açısından Avrupa’ya göre Türkiye’nin konumunu değerlendirebilir misiniz?

- Türkiye, diğer pek çok konuda da olduğu gibi teknolojiye ve teknolojinin getirdiği yeniliklere açık bir ülkedir. Mobiliz’in Türkiye’de sahip olduğu pazar ve aylık satış seviyeleri, Avrupa’daki pek çok ülkeyi geride bırakmıştır. Teknoloji anlamında da sahip olduğu birikim, Avrupa’da yerleşik yine pek çok şirkette mevcut değildir. Şu anda Avrupa’daki en büyük araç takip operatörlerinden birisi, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye Mobiliz’i ziyaret etmek ve yüksek miktarda mesaj işleme konusunda know-how almak için girişimde bulunmuştur. Mobiliz’in şirket merkezinde şu anda araçlardan gelen günde yaklaşık 5 milyon mesaj işlenmektedir.

 

> 2008 sonunda ulaşmak istediğiniz hedefler nelerdir? Türkiye’nin bugünkü siyasi ve ekonomik durumu, hedeflerinizde herhangi bir sapmaya neden olabilir mi?

- 2008 sonunda sisteme yeni ürünler ilave etmek, müşteri sayısını 3 binin ve araç sayısını da 50 binin üzerine çıkarma hedefimiz vardır. Siyasi ve ekonomik durumun iyiye gideceğine dair beklentimiz vardır ancak, malum olduğu üzere zor bir coğrafyada zor koşullar altına iş yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle, kesinlikle sapma olmaz demek maalesef mümkün olamamaktadır ama hedefimize ulaşacağımıza inancımız da sürmektedir.

Türkiye’de 6,5 milyon civarında ticari araç bulunmaktadır. Avrupa’da toplam araç takip cihazı satışlarının yarıdan biraz fazlası nakliye ve lojistik sektöründe kullanılmaktadır. Sektörel araştırma kuruluşları tarafından yapılan tahminlerde 2010 yılı sonuna kadar araçlarda kullanım oranının yüzde 15’e ulaşacağı öngörülmektedir. Türkiye’de halen araçların sadece yüzde 1’inde Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi bulunduğu göz önüne alınırsa bu alanda alınacak daha çok yol olduğu ifade edilebilir.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti