Netlog Büyük Projeler İçin Büyük Yatırımlar Yapıyor

Geçtiğimiz yılı yüzde 20 büyüme ile kapatan Netlog Lojistik Grubu, 2013 için hem uluslararası taşıma işleri, hem de yurtiçi yapılanması ile ilgili yeni projeler ve bu projeleri gerçekleştirmek adına yeni yatırımlar planlıyor.

PolarEkspres (PolarXP) ise 2013 için hem Türkiye’de hem de Dubai, Suudi Arabistan ve Rusya' da ciddi yapılanmaları konuşuyor.

Her yıl olduğu gibi 2012’nin de yine bir öncekinden daha zorlu geçtiğini ifade eden Netlog Lojistik Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, rekabetin giderek kızıştığını ve maliyetlerin sürekli olarak artış gösterdiğini söyledi. Müşterilerin, üzerlerindeki maliyet baskısını taşımacı firmalara yansıtarak zaten çok düşük kar marjlarıyla çalışan sektörü daha da zorladığını kaydeden Çak, “Sektörde, kiralık araçlarla hizmet veren araç sahipleri, amortisman hesabı yapmadan yanlış fiyatlara iş yaparak, hesabını doğru yapan firmaları da zor duruma sokuyorlar” diye konuştu.

Netlog Lojistik Grubu’nun ise 2012 yılında, geliştirilen katma değerli, yenilikçi çözümler ve müşteri odaklı yapılanmasıyla yüzde 20 büyüdüğünü açıklayan Çak, 2013’ün ise yeni projelerin planlandığı bir yıl olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “2013 senesinde uluslararası taşıma işlerimize, Türkiye ve bölgemizde lojistik yapılanmamıza, üreticiden eczanelere uzanan süreci kapsayan ilaç lojistiğine ve soğuk zincir lojistiğine ciddi yatırımlar planlıyoruz. Ancak, bizler için önemli olan bu projelerin hep uzun soluklu ve sürdürülebilir işler olması. Boruhatlarımızda 10'larca ciddi iş, aktif hale getirilmeyi bekliyor. Ülkemizde ve bölgemizde hala yapılacak çok iş olduğunu düşünüyoruz. Bunların neler olduğunu çok paylaşamayacak olsak da önümüzdeki 3 ya da 5 yıl içerisinde büyük hedeflerimiz olduğunu söyleyebiliriz.

45 milyon Avro’luk filo yatırımı

Netlog Grubu’nun 2013 senesinde birçok alanda atılım yapacağını kaydeden Çak, bunlar ile ilgili yatırımların daha önceden yapıldığını hatırlatarak, “Uluslararası taşımacılık firmamız Intercombi (ICL) yeni bir yapılanmaya gitti ve hedeflerini büyüttü. Uluslararası çalışan 390 TIR'dan oluşan mevcut filosuna 200 çekici ve kamyon, 100 tenteli yarı römork ve 450 frigo eklemek adına sipariş verdi. Bu siparişimiz tek başına 45 milyon Avro’luk bir yatırımdır. ICL, Irak'ta ve Dubai'de ciddi yatırımlara başlama kararı aldı ancak bunların neler olduğunu şu anda çok açamayız. Yine uluslararası konteyner taşımacılığı, forwarding alanında iş yapan firmamız KTT, 2012 senesinde yaptığı 45 bin konteyner taşımasında hedef büyüterek 2013 senesi için 60 bin konteynere çıkarttı. Grubumuzun ana gemisi Netlog ise hedef büyüterek mevcut depolarına ek olarak 110 bin m2 yeni kapalı depo alanı ekledi. Netlog, ‘İlaç Lojistiği’ birimini kurarak, mümessil ecza depoculuğunu ısı kontrollü dağıtım sistemleriyle birleştiren ilk firma olmak üzere yola çıktı. Soğuk zincir lojistik firmamız PolarEkspres (PolarXP) 2013 için hem Türkiye’de hem de Dubai, Suudi Arabistan ve Rusya' da ciddi yapılanmaları konuşuyor. Bunlar gibi birçok projemiz var ve biz şu anda bunları gerçekleştirecek ekipleri yetiştiriyoruz” dedi.

“Türkiye’de demiryolu altyapısı geliştirilmeli”

Lojistik sektörünün büyüme ve gelişiminde kısa ve orta vadede çözülmesi gereken temel sorunlara da değinen Gökalp Çak, coğrafi konumu itibariyle merkezi bir bölgede olan Türkiye’nin, özellikle lojistik merkez olmak için hem pahalı hem de çok fazla prosedürün olduğu zor bir ülke olarak nitelendirdi. “Bu yüzden Polonya ve Hollanda, halen Avrupa lojistik ve üretim merkezi, Dubai’de Ortadoğu ve Kafkaslar’ın lojistik merkezi olarak gelişti” diyen Çak, Türkiye’nin bunu kendi yönüne çevirebileceğini ancak bunun için bazı temel değişiklikler gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin en büyük avantajının, genç nüfusu, üretim ve tüketim gücü olduğunun altını çizen ve bu güç sayesinde dünyanın önde gelen firmalarını ülkeye çektiğini belirten Çak, “Ancak bu firmalar da mutlaka finansal avantajlar yakalamak istiyorlar ancak ülke olarak maalesef birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkesinden her konuda daha pahalı bir ülke olduk. Bir diğer sorun ise ülkemizde demiryolu altyapısının gelişmemesi. Demir yoluna nazaran karayolu alt yapımız çok daha iyi. Ancak bu günkü araç hacmine karayolları da yetmiyor. Bu sebeple demiryolu altyapının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde açıklama yaptı.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor