Önümüzde Umut Var

Tüm dünyanın kötü olarak anacağı 2020 yılının sonunda sektörde nelerin altını çizelim dersek, en kalın uçlu kalemi dijitalleşmeye ayırmak gerekiyor.

Salgın öncesinde dijital altyapısını güçlendirmiş bulunan firmalar başta olmak üzere, hızlı davranarak dijital atılım yapan ve alt yapısını güçlendiren lojistikçiler öne çıktı. Sınırsız dijital olanaklar sayesinde yeni açılımlar kazanan şirketlerin bu alandaki yatırımlarının 2021 yılında artarak süreceği görülüyor.

Yeni dönemin çalışma biçiminde köklü değişiklikler yapacak olan dijital dönüşümün aynı etkiyi lojistik sektöründe de yapması kaçınılmaz olacaktır. Özetle, nesnelerin hareket ettirilmesi hizmetini veren lojistik sektöründe temassız taşıma talebi bir daha batmamak üzere su yüzüne çıktı. Yeni dünyanın bu talebinin karşılanmasında da en büyük yardımcı yine dijital çözümler olacak.

Başta lojistik olmak üzere tüm iş alanlarında temassız taşımacılık, daha doğrusu en az temasla taşımacılık deneyimleri yaşandı. Burada öne çıkan ise demiryolu oldu. 2020 yılı bu yanıyla özellikle de demiryolu için parlak bir yıl oldu. Bir ucunda liman ve gemi bağlantıları bulunan demiryolu operasyonları ise yıldız gibi parladı.

Intermodal taşımacılık, Türkiye açısından önemli bir ihracat kalemi olan otomotiv endüstrisinin salgın dönemindeki en büyük ortağı oldu. 2020 yılında önemi biraz daha anlaşılan kara, deniz, demiryolu bağlantılı intermodal taşımalar, RO-RO ve RO-LA seferleri 2021 ve sonrasında daha da öne çıkan yatırım alanları olacak. Örneğin Ekol Lojistik bu yolda bir adım attı bile. Ekol Lojistik, İzmir’in Alsancak Limanı ile İspanya’nın Tarragona Limanı arasında açılacak yeni bir hat üzerinden Fas’ın Tangier Limanı’na taşımacılık yapacak. Yüzde 70 doluluk garantisi olan hattı DFDS işletecek.

Yükte hafif pahada ağır ürünlerin lojistiğinde tercih edilen hava kargo taşımaları ve bir ayağı hava kargo bağlantısı da içeren multimodal taşımalara artık kimse yan gözle bakamaz... Hava kargo özellikle aşı ile kendini tartışmasız bir hizmet alanı olarak konumlandırdı. Nitelikli lojistik depo yatırımları da yalnızca aşı değil, tüm soğuk zincir gereksinimi açısından daha bir öncelikli olarak ele alınacaktır. 2020 yılında devam eden depo yatırımlarının bu yıl da sürmesi doğaldır.

Taşıma türlerinden bağımsız olarak önemi ortaya çıkan taşımacılık ve lojistik faaliyetlerinin yine de en ağırlıklı kısmı karada gerçekleşiyor. Hayat karada devam ettikçe de bu böyle sürecektir. Bunun sonucunda ağır ticari araçlarda zaten bir süredir gecikmiş bulunan talep yukarı doğru çıkarak satış rakamları ikiye katlandı. Kamu bankalarının yerli üretime kredi vermesi,  satışlar kadar yatırımları da olumlu etkiledi. Beklenenin üzerinde satışlarla ticari araçta Türkiye 2020’de Avrupa’nın en çok yatırım yapılan ülkesi oldu. Ancak 2021 bu hızla sürmeyebilir.

Özet olarak salgının dayattığı temassız geçiş ve taşıma gereksinimi intermodal çözümlerle büyük ölçüde giderildi. Gümrüklerde gerekli kolaylıklar sağlandı. Yine de salgın tedbirleri kapsamında farklı ülkelerin aldığı farklı tedbirler nedeniyle işler aksadı. Karayolu araçlarında boş dönüşler arttı, limanlarda konteynerler bekledi, gemilerin elleçlenmesinde büyük zaman kayıpları yaşandı. Özellikle ilk aylarda şoförlere yönelik karantina uygulaması ciddi sıkıntılara neden oldu. 2021 yılında açıkçası dünya çok daha deneyimli bir durumda... Lojistik sektörü ise –yeni salgınlara demeye dilim varmıyor ama- pek çok şeye çok daha hazır.  

Aysberg ve EKO ailesi olarak biz de ‘önce sağlık sonra lojistik’ diyerek; 2020 yılında sanal ortamda gerçekleştirdiğimiz logitrans (Global Logistics Webinar Day) ve Atlas Lojistik Ödülleri Töreni’ni 2021 yılında çok daha güçlü şekilde gerçekleştirmek üzere hazırlanıyoruz.

2021 yılında daha iyi şeylerin olacağı umuduyla barış dolu, sağlıklı ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.

XXXX

Yeni yıla girişte, 20 yıla yakın süre birlikte çalıştığımız, aynı zamanda dergimizin yönetmenliğini de yapan Akın Öcal ile vedalaştık. Tüm iş arkadaşlarımızın ortalama çalışma süresinin yüksekliğini, iş ilişkilerimizin niteliğini ve derinliğini göstermesi açısından önemsiyorum. Bu durumun somutlaştığı isimlerden biri daha kendi adına yeni açılımlar sergilemek istediğinde onlar adına elbette seviniyorum.  Bu konunun altını çizerek, yeni işinde de başarılı olacağına inandığım Akın Öcal’a, bu güne kadar şirketimize ve yayınlarımıza katkılarından ötürü teşekkür ediyorum.

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:265)

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti