Otokar Pandemiye Rağmen “Sürdürülebilir Gelecek” Hedefi İçin Hız Kesmeden Çalıştı

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 2020 yılına ait sürdürülebilirlik raporunu yayımladı.

Çevreci ve yenilikçi ürünleriyle gelecek nesillerin yaşam standartlarının geliştirilmesi için teknoloji ve dijitalleşmenin itici gücünden yararlanarak öncü işleri hayata geçiren şirket, üretimde bir yılda 1.526 GJ enerji tasarrufu, 150.500 m3 su tasarrufu sağlarken; 300 ton CO2e sera gazı emisyonunu önledi.

Otokar, Sürdürülebilirlik Raporu'nun 8'incisini yayımladı. Faaliyet gösterdiği alanlarda ve üretim süreçlerinde Koç Topluluğu’nun paylaştığı değer ve ilkelere bağlı kalarak insana ve topluma yakın, çevreyle dost, evrensel iş etiği ilkelerine sıkı sıkıya bağlı hareket eden Otokar, benimsediği değerlerle küresel bir oyuncu olma hedefine bir adım daha yaklaştı. 

Sürdürülebilirlik Performansını Artırmaya Yönelik Çalışmaları Sürüyor 

Fikri hakları yüzde 100 kendine ait, verimli, çevreci ve yenilikçi ürünlerle gelecek nesillerin yaşam standartlarının geliştirilmesi ve dünya genelinde barış ve güvenliğin tesisine katkı sağlama üzerine temel iş stratejisini kuran Otokar, hayata geçirdiği uygulamalarla bu yıl da öncü işlere ve sonuçlara imza attı. Otokar'ın iş stratejilerini küresel bir oyuncu olma yolunda hayata geçirmekle kalmayıp çevresel etkiyi azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çalışmalarını da artırdığını belirten Genel Müdür Serdar Görgüç; "Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 sürecinde öncelikle çalışanlarımızın sağlığını korumak ve faaliyetlerimizin devamlılığını sağlamak adına tüm tedbirleri hızlıca alıp, çalışanlarımızın özverili emekleriyle iş başarımızı korumayı başardık. Pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen dönem içinde sürdürülebilirlik çalışmalarımızı aynı ciddiyetle sürdürdük." açıklamasını yaptı.

Arifiye’de 552 bin metrekare alana yayılı fabrikasında sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yürütülen faaliyetlerin sonuçları hakkında da bilgi paylaşan Serdar Görgüç şöyle konuştu; “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu sürece katkı veren başta çalışanlarımız, tedarikçi ve iş ortaklarımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz. Geçtiğimiz yıl sürdürülebilirlik performansımızı artırmaya yönelik istikrarlı çalışmalarımız ve hayata geçirdiğimiz projelerle 150.500 m3 atık suyu geri dönüştürerek üretime geri kazandırdık. Enerji verimliliği çalışmalarıyla 1.526 GJ enerji tasarrufu, sera gazı emisyonlarında ise 300 ton CO2e azaltım elde ettik. En önemli sermayemiz olan çalışanlarımızın gelişiminin gözetildiği, eşitlikçi, katılımcı iş iklimimizi koruduğumuz bir sene oldu. Çalışanlarımızın mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim çalışmalarımızı pandemi döneminde de aksatmadan sürdürdük. Yıl içinde 24 bin 336 kişi x saat çalışan eğitimi gerçekleştirdik. İş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık ve bilginin pekiştirilmesi amacıyla da çalışanlarımıza toplam 13 bin 668 kişi x saat eğitim verdik.”

10 Yıllık AR-GE Yatırımı 1,3 Milyar TL’yi Aştı

Geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda yeni donanım ve uygulamaların geliştirilmesi yönünde çalışmalarını aralıksız sürdüren Otokar, geçtiğimiz yıl Ar-Ge ve dijital dönüşüm çalışmalarıyla da sektördeki öncülüğünü sürdürdü. Son 10 yıl içinde cirosunun ortalama yüzde 8'ini Ar-Ge faaliyetlerine ayıran, 2020 yılında bu alanda 202 milyon TL Ar-Ge harcaması gerçekleştiren şirketin 10 yıl içinde gerçekleştirdiği Ar-Ge harcaması toplam 1,3 milyar TL'yi aştı. 2020 yılında ticari ve askeri araç alanlarında yeni ürünlerini tanıtan şirket, "Güvenli Otobüs" projesiyle sektördeki ilklerine yenisini ekledi. Pandemi koşullarında toplu taşımayı daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen Güvenli Otobüs’te dört yenilikçi sistemi uygulayarak bulaş riskini azalttı. Güvenli Otobüs Kent Körüklü ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıldı.

Otokar'ın 2020 yılına ilişkin Sürdürülebilirlik Raporu; şirketin faaliyetlerinin çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki performans sonuçları GRI Standartları'nın temel (core) uygulama düzeyi gerekliliklerine uygun olarak hazırlandı.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde