Otokar Sınıfının En Hafif Yarı Römorku Yeni Iceliner’ı Hatay’da Tanıttı

​OTOKAR, lojistik sektörüne yönelik sunduğu çözümlere bir yenisini daha ekledi. Otokar, frigorifik treyler ailesinden Otokar-Freuhauf Iceliner’ı yeniledi.

Yeni Iceliner’ın Türkiye lansmanı 11 Mart 2011 Cuma günü Antakya Ottoman Otel’de yapıldı. Otokar Hatay bayii Günay Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Halef Günay ve ekibinin ev sahipliği yaptığı tanıtım organizasyonuna bölgedeki bozulabilir gıda taşımacılığı yapan nakliyeciler yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe katılan 500’ün üzerinde firma temsilcisi aracı yakından inceleme fırsatına sahip olurken, Otokar yetkililerinden araçla ilgili ayrıntılı bilgi aldılar.

Doğuş Otomotiv Thermo King Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Adnan Yücel ile Satış Yöneticisi Çağlar Bircan’ın da katıldığı gecede Otokar Satış Müdürü Murat Tokatlı başta olmak üzere aracın üretiminden sorumlu Ar-Ge ekibi, satış ve satış sonrası hizmetler ekibi tam kadro yer aldı.

Tanıtım yemeğinde konuşan Otokar Satış Müdürü Murat Tokatlı, 10 yıldır frigorifik treyler segmentinde pazarın değişmez lideri olan Iceliner’ın uluslararası HACCP ve ATP sertifikaları, güçlü Ar-Ge birikimi, yaygın servis ağı, yüksek ikinci el değeri ve düşük işletme maliyetleriyle gıda taşımacılığında mükemmeli vaat ettiğini söyledi.

Tokatlı, yeni Iceliner’ın bozulabilir gıda maddelerinin uluslararası taşımacılığı ile ilgili ECC regülasyonu olan ATP ve uluslararası HACCP sertifikalarına sahip olduğunu belirterek, “Otokar-Freuhauf Iceliner, standart çekicilerle kullanımda 2,66 metre iç yüksekliği ile sınıfının en geniş iç hacmine sahip. Forklift ile yükleme olanağı sağlayan, EN 283 normlarına  uygun, dış yüzeyi taşınan yükün kaymasını engelleyecek şekilde tasarlanmış yekpare alüminyum panele sahip taban yapısı ile Iceliner, güvenli taşımacılığı garantiliyor. Otokar tesislerinde üretilen yeni Iceliner’ın, yüksek darbe ve UV direncine sahip iç ve dış CTP panelleri, yüksek aydınlatma kapasitesine sahip araç iç aydınlatma lambaları, yükün araç ön duvarına vereceği zararları engelleyen ve aynı zamanda soğuk hava sirkülasyonuna yardımcı olan 4 adet ön koruma barı ile gıda taşımacılığına yepyeni bir soluk getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.  

Tokatlı, Otokar -Freuhauf yeni Iceliner’ın Türkiye tanıtımını Antakya’da yapmalarının özel bir nedeni olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim için gurur verici günlerden biri. Bugün Türkiye tanıtımını yapıyoruz. Hatay’ın bizde özel bir yeri var. Grubumuzda ilk treyler imalatı 1986 yılında başladı ve ilk çıkan treylerlerde frigorifik treylerdir. ‹lk çıkan arabada Antakya’ya satılmıştır. Aradan geçen 25 yıl boyunca baktığınız zaman Antakya’nın bizde özel bir yeri var. Bölge insanın misafirperverliği de herkes tarafından iyi bilinmektedir. Burada 25 yıllık üretim tecrübemizi ve onun haklı gururunu nakliyeci dostlarımız ile paylaşıyoruz.”
 

Cironun yüzde 4’ü Ar-Ge’ye ayrılıyor

“Bugün çıkarttığımız yarı römorkun çok büyük özellikleri var. Bir takım ilkleri beraber yaşayacağız. Otokar olarak Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz” diyen Tokatlı, Otokar’ın cirosunun yaklaşık yüzde 4’ünün Ar-Ge harcamalarına ayrıldığını ve Ar-Ge departmanında 250 mühendisin çalıştığını ifade etti.

Basın mensuplarının Iceliner ile ilgili sorularını yanıtlayan Tokatlı, yeni Iceliner’in kullanıcılara çok sayıda avantaj sunduğunu belirterek, “Bu araç, Türk mühendislerinin yaptığı çalışmalarının bir ürünüdür. Yeni Iceliner’ın en büyük özelliği; hem ATP-C hem de HACCP olarak tabir edilen hijyen sertifikasına aynı anda sahip olan bir yarı römorktur. Türkiye’de bunu üreten tek üretici Otokar’dır. Bu özelliğin yanında nakliyecilerimize ikinci bir avantaj daha sunuyoruz. Standart çekiciye bağlanabilen bir araçta en yüksek iç yüksekliği sunuyoruz. Yeni ürünümüzde 2.66 cm iç yükseklik var. Dolayısıyla şu anda piyasada bu aracın eşi benzeri yok. Bunun yanında diğer bir avantaj ise işletme maliyetleri açısından yeni ürünümüzün hafif oluşudur. Yeni modelimiz rakiplerine nazaran 7 bin 200 kg ile benzerlerinin en hafifidir. Bu da yolda giderken düşük yakıt maliyeti, yüksek taşıma kapasitesidir. Dolayısıyla burada bir takım ilkleri hep beraber yaşıyoruz ve burada olmaktan ve böyle bir ürünü müşterilerimize sunmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.


Pazar payı hedefi yüzde 50

2011 yılında pazarda ciddi anlamda satış hareketliliği yaşandığına değinen Murat Tokatlı, Otokar olarak bu yılki hedeflerinin yüzde 50 pazar payı yakalayarak liderliği devam ettirmek olduğunu söyledi. Tokatlı, “Otokar olarak ciddi hedeflerimiz var. 10 yıldır bu araçta tartışmasız pazar lideriyiz. Yüzde 50’ye yakın bir pazar payımız var. Hedefimiz, dengeyi bozmadan satılan her iki arabadan bir tanesinin Otokar olmasını devam ettirmektir. 2010 yılında toplam pazarda 800 adetlik bir satış gerçekleşti ve bu satışın 365 adedini biz yaptık. 2011 yılında da pazarın binli adetlerde olacağını öngörüyoruz ve bizim hedefimiz ise 500 adetlik satış yaparak pazar liderliğimizi devam ettirmektir” diye konuştu.

Frigorifik yarı römork pazarının artmasında sadece uluslararası taşımacılığın etkisinin olmadığını söyleyen Tokatlı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Uluslararası nakliye bu sene özel bir durum yaşıyor. Son iki yıldır alımlar olmamasından ve ikinci elin yükselmesinden kaynaklanan ciddi bir alıma girmiş durumdalar. Ama krizden etkilenmeyen tek segmentin frigorifik yarı römork satışlarının olduğunu ifade etmeliyim. Bir önceki seneye göre satışlarda bir ivme kaybı olmadı. Zaten Otokar’ı treyler sektöründe 2009’da kurtaran araç da frigorifik satışları oldu. Bu trendin devam edeceğini bekliyoruz.

Frigorifikte asıl hedefimiz iç piyasa. Bu konuda devletten de bir beklentimiz var. Aynı tankerde ADR’de olduğu gibi burada da ATP Konvansiyonu bir an önce devreye girmeli. Örneğin gece Antalya’dan yola çıkan açık kasalı bir kamyon hijyene uygun olmayan bir ortamda taşıma yaparak sabah ‹stanbul’a varıyor.

Avrupa normlarına geçeceğimiz bir dönemde bunun da devreye girmesini bekliyoruz. Bunu şimdiden gören iç lojistik firmaları zaten var. Bunlar da ciddi miktarda alım yapmaya başladılar. Özellikle tavukçular, peynirciler, et taşıması yapanlardan kendi firmalarını kuranların yanı sıra taşeronlara taşıma yaptıranlar da var. Söz konusu firmalar kendi standartlarını belirlemeye başladılar. Dolayısıyla bu gelişmeler frigorifik pazarında canlanma sağladı.”

Fiyat konusuna değinen Tokatlı, fiyat konumlandırmasının özellikle diğer yerli üretimlerin üzerinde olacağını ithal olanlarla ise aşağı yukarı aynı fiyatların uygulanacağını kaydetti.

Özellikle tenteli ürün grubunda güney, güneydoğu, doğu ve Trabzon, Iğdır ve Hopa bölgesinde ciddi bir pazar payına sahip olduklarını vurgulayan Tokatlı, nedenini; “Ürünlerimiz tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiş bir araç. Araç tasarlanırken Avrupa koşullarının yanı sıra Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Türkiye içindeki yol koşulları dikkate alınıyor. Yarı römorklarımız elimizdeki yol datalarına göre tasarlanıyor” diye açıkladı.   


Yoğun rekabet kar marjını azaltıyor

Özellikle malzeme alımlarındaki ciddi zamlardan da söz eden Murat Tokatlı, “Örneğin lastik bulamıyoruz. Dingilci geliyor, ‘şu kadar zam yaptım, işine gelirse’ diyor. Frenci, ayakçı hepsi bu şekilde. Biz şu anda sene beşinden bu yana araç maliyetine ciddi maliyet geldi. Ancak biz bunu müşterimize yansıtamıyoruz. fiu on normal üretimin üç katına çıktık. Dolayısıyla bu kadar üretimi karşılayacak bir stok tutmamız da söz konusu olamaz” dedi.

Aracımızın üretiminin şubat ayı itibarıyla başladığını ve teslim edilen araçlar da olduğunu açıklayan Tokatlı, ağustos ayına kadar üretilecek araçların satıldığını belirtti.

Eyüp Lojistik Yerli Scudo Yatırımıyla Büyümesini Sürdürüyor
Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam Ediyor
Türkiye Lojistik Hizmet İhracatında Liderliği Hedefliyor
Iveco S-Way Euro Truck Simulator 2’de
Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu