Otomotiv Sektöründe Roller Değişiyor

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin otomotiv sektörü üzerine hazırladığı rapora göre, Çin, Hindistan ve Brezilya küresel otomotiv sektörünün geleceğinde önemli bir kaldıraç etkisi yaratacak.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin otomotiv sektörü üzerine hazırladığı rapora göre, Çin, Hindistan ve Brezilya küresel otomotiv sektörünün geleceğinde önemli bir kaldıraç etkisi yaratacak.


EY’nin ‘Riskler ve Fırsatlar’ raporuna göre, Çin, Brezilya ve Hindistan gelecek dönemde otomotiv sektörünün parlayan yıldızları arasında yer alacak. Bu ülkelerde araç sahiplik oranının düşüklüğü, ekonomik gelişme ve orta sınıfın artan alım gücü küresel otomotiv sektörünün hızla büyümesinde lokomotif rolü oynayacak. Bugün bin kişiye yaklaşık olarak 800 aracın düştüğü ABD ile karşılaştırıldığında bu oran Çin’de 50, Hindistan’da ise 20 civarında olduğuna dikkat çeken rapor, gelecek dönemde bu iki piyasadaki düşük araç rakamlarının otomotiv şirketleri için büyük fırsat sunacağı yönünde tahminlerde bulunuyor.

Rapora göre, gelişen ülkelerdeki orta sınıfın yaklaşık 30 bin dolar hane başı harcamasıyla hızla büyüyor ve 2020 itibarıyla bu rakamın 120 milyon dolar olan ABD ve 116 milyon dolar olan Avrupa bölgesini sollayarak 149 milyon dolara çıkması bekleniyor. Brezilya’da orta sınıfın son 10 yılda hızlı bir büyüme yakalayarak toplam nüfusun yüzde 52’sine ulaşması, Hindistan’da ise 50 milyon ile nüfusun yüzde 5’ini oluşturan orta sınıfın 2020 itibarıyla 200 milyona ulaşması bekleniyor.

Geçen sene Çin’de 15, Hindistan’da 3, Brezilya’da ise yaklaşık 4 milyon yolcu taşıtı satıldığına dikkat çeken raporda, bu üç bölgede artan orta sınıf harcamaları ve gelişen alt yapıların otomobil satışlarında patlama yaratacağına vurgu yapılıyor. Bu gelişmelerin otomotiv sektöründe yeni talepler oluşturacağı ve bu taleplerin çoğunu da ilk kez araç sahibi olanların oluşturacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre Brezilya, 45 farklı marka, 2 bin model ve 4 bin bayi ile dünyadaki en büyük dördüncü otomotiv piyasası olma yolunda hızla ilerlerken,  tahminlere göre Çin,  2013 yılında ABD’yi sollayarak en büyük pazar olacak.


27 Ocak 2014

Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam Ediyor
Türkiye Lojistik Hizmet İhracatında Liderliği Hedefliyor
Iveco S-Way Euro Truck Simulator 2’de
Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu