Otomotivde Bağlanabilirlik - Ama Nasıl?

Avrupa Birliği üyesi ülkelerle birlikte Türkiye’deki yeni otomobillerde “eCall’ sisteminin kullanılmasının zorunlu hale gelmesiyle uygulamanın nasıl geçekleşeceği gündeme geldi.

Sistemin uygulanma hazırlıkları, bu kartları taşıyan çekici ve kamyonları nasıl etkileyeceği de merak konusu oldu.

Bilindiği üzere son yılların en önemli gündem başlıklarından bir tanesi otomotivde bağlanabilirlik (Connectivity) teknolojileri. İlk olarak uluslararası taşımacılık yapan çekicilerin takibi üzerinde verilere ulaşılması amacıyla uydu teknolojilerinin kullanılmasıyla başlayan bu süreç, yeni teknolojilerle birlikte büyük hız kazanıyor.

Son dönemde daha gelişmiş hale gelerek özellikle ticari araçların yolda kalma sürelerini üst düzeye çıkararak filo yöneticilerinin operasyonlarını daha verimli hale gelmesi hem de uzaktan teşhis gibi özelliklerle güçlenen bu özelliklerin Türkiye’deki kullanımıyla ilgili bazı belirsizlikler devam ediyor.

Özellikle binek araçlarda 2018 yılında trafik kazalarındaki can kayıplarını azaltmak amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu hale gelen ve acil arama “eCall’ sistemi ile binek araçlara kadar yayılan ve niteliği değişen sistem Avrupa’da olduğu kadar Türkiye gündemini de etkiliyor. eCall sistemi, araç kaza sonucunda sürücüsü ya da yolcular konuşamayacak durumda oldukları zamanda, araç içerisine entegre edilmiş SİM kart teknolojisiyle otomatik olarak 112 ile bağlantı kurarak acil yardım ekiplerine kazanın nerede olduğu bilgisini aktarıyor. Bu sayede sürücü veya yolcular bilinçlerini kaybetmiş olsalar bile yerleri tespit edilebiliyor.

Türkiye’de Yerli SIM Kart Zorunlu

İlk olarak ağır ticari araçlarda ve premium otomobil markalarında kullanılamaya başlanarak ülkemize ithal edilen araçlarla tanıdığımız araç SIM kartlarının yeni düzenlemeyle yaygınlaşacak olmasıyla ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) bir karar açıkladı. Kararla yerli eSIM uzaktan yönetim sistemini zorunlu hale getiren (BTK), yerli malı belgesi şartı getirdi. Kararın gerekçesinde bilgi ve haberleşme teknolojilerinde etkin rekabetin sağlanması, abone değişimi sürecinde yaşanabilecek olası sorunların en aza indirilebilmesi, tüketici haklarının ve kişisel verilerin yurtdışına çıkarılmasına engel olunarak korunması yer alıyor. Ayrıca siber güvenliğin azami seviyede sağlanmasını, millî güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla alınan kararla kullanılacak sistemler için 29 Şubat 2020 tarihine kadar gerekli hazırlıkların tamamlanması şartı da getirildi.

Uluslararası Taşımacılıkta Kullanılan Araçlar Nasıl Etkilenecek?

Aslında daha çok binek araçlar için konuşuluyor olsa da bağlanabilirlik özellikleriyle gurur duyan ve bu şekilde müşterilerinin araçlarından en yüksek verimi vaat eden ağır ticari araç markaları da bir şekilde bu süreçten etkilenecekler. Bugüne kadar satılan ve büyük bir bölümü uluslararası yollarda seyreden ticari araçlarda kullanılan yabancı SIM kartların ardından yerli SIM kartlara geçişle ilgili detayların belirsiz oluşu bu konudaki soru işaretinin büyümesine neden oluyor. Avrupa Birliği üye ülkelerinde yurtdışı kullanım ücretlerin geçtiğimiz yıllarda kaldırılmasına rağmen Türkiye’nin bu süreçte olmaması da yerli SIM kart fonksiyonlarını nasıl etkileyeceği de merak ediliyor. Örneğin yerli SIM kart kullanan bir çekicinin Avrupa yollarında fonksiyonlarını nasıl yerine getirebileceği, hangi bedelle bunu yapacağı ve bu bedelin taşımacılar tarafından nasıl karşılanacağı şimdilik belirsiz. 

İlk Yerli Malı Sertifikalı Sistem Hazır

BTK’nın eSIM teknolojilerinde kullanılacak uzaktan yönetim sistemlerinin Türkiye içerisinde konumlandırılması yönünde aldığı karara dikkat çeken Metamorfoz Genel Müdürü Ayşegül Topoğlu, “Karara göre, eSIM uzaktan yönetimi ile ilgili yapı Türkiye’de tesis edilecek ve bu sayede hayati önem taşıyan, güvenlik zafiyeti oluşturabilecek hassas veriler de Türkiye sınırları içerisinde kalmış olacak. GSMA (Mobil Operatörleri Birliği) standartları ile uyumlu, yüzde 100 yerli malı belgesine sahip Metamorfoz eSIM Uzaktan Yönetim Platformu’muzla ihtiyacı yerli ve milli olarak karşılayabilecek durumdayız” bilgisini verdi.

Yurt dışından gelen SIM kartlarının numara taşıma işleminde tekrar kullanılamadığını hatırlatan Ayşegül Topaloğlu, “SIM kartı değişimi, ülke olarak ciddi bir maliyet anlamına geliyor. Yılda 50 milyon SIM kart değişikliği olması durumunda, bunun ülkemize maliyeti yaklaşık 75 milyon TL civarında” dedi.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu