2004 yılının Nisan ayında 22 bin m2 alan üzerine kurulu kendine ait tesislerinde gümrüklü antrepo ve gümrüksüz depoları ile hizmet vermeye başlamış. Öz-Saygın Antrepo’nun ayrıca yine aynı tesislerde 1400 m2 kullanım alanı olan 4 katlı idari binası da müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla hizmete girmiş.
24 saat 36 adet kamera, özel güvenlik güçleri ve 24 saat resmi güvenlik güçlerine bağlı alarm sistemleri ile donatılan Öz-Saygın Antrepo Tesisleri; yangın alarm sistemi, su baskını ve sel felaketlerine karşı gelişmiş teknoloji ile destekleniyor. Öz-Saygın Antrepo Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Özcan, şirketin gelişimini ve hedeflerini KargoHaber Dergisi’ne anlattı.
Sayın Özcan, tesisleriniz ve faaliyet alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
1999 yılında Halkalı Gümrüğü’nde faaliyetimize başladık. İç nakliye hizmetleri verdik ve oradaki bir takım işletmelerin yönetimini yaptık. 2002 yılında antrepo sektörüne girerek Gürpınar’da 2 bin metrekarelik kapalı alanda işe başladık. 2004 yılı başında da kendi tesislerimize taşındık. Şu anda Avrupa Yakasının en büyük antrepo ve depo alanlarından biriyiz. 22 bin metrekare üzerine kurulu olan şirketimizin 12 bin metrekaresi açık alan. Açık alanımızda, tonlarca TIR aynı anda taşınabilecek bir altyapıya sahip olurken, 100 TIR’ın da aynı anda park yapabileceği bir alandır.
Kapalı alanımızın da yerden yüksekliği ortalama 16 metredir. Vinç kapalı alanda rahatlıkla çalışabiliyor. Ayrıca 20-25 tırın aynı anda boşaltılabileceği bir rampaya sahibiz.
Kapalı alanımızın büyük bir bölümünde gümrüklü, bir bölümünde ise gümrüksüz depolama yapıyoruz. Yükler gümrüklü depolardaki işlemleri bittikten sonra gümrüksüz alanımıza alınabiliyor.
Antrepo hizmetimizin yanı sıra müşterilerimizin isteği doğrultusunda Türkiye dahilinde taşımacılık hizmeti veriyoruz. 30’u aşkın aracımız özel firmalara bağlanmış şekilde çalışıyor. Bunun dışında 250 araç kapasiteli bir partnerimiz var, gerektiği durumlarda araç kiralayarak yurt içi taşıma hizmeti de sunabiliyoruz.
Antrepo hizmetlerinin lojistik sektöründeki önemi nedir? Türkiye’de bu alanda verilen hizmetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Antrepoların açılmasına müsaade verilmesiyle birlikte, firmaların yut dışından gelen eşyaları daha düzgün tesislerde depolanmaya başlandı. 8-10 yıl önce bir TIR’ın boşaltılması için Halkalı Gümrüğü’nde 3 gün bekleniyordu. Şimdi ithalat daha da arttı! Bu yüzden lojistik sektörü de depolama anlamında rahatlamış oldu. Yatırımlar büyüdükçe depolamada yaşanan sıkıntılar en aza indirgenecektir.
Devletin ithalatta antrepolara verdiği yetkiyi ihracatta da veriyor olması bu alandaki işlerin daha da önem kazanıyor olması anlamına gelecektir. İthalatta yapılan işin tersini aynı özenle, yani ihracatta da yapabilecek kapasiteye sahip antrepoların üstlenmesine izin verilmesi gerekir. Aynı şekilde gümrüklerde yaptırdığımız prosedür, formalite işlemlerinin antrepolarda da, bilgisayar ortamlarından yapılabilir hale gelmesine izin verilmesi demek, bu alanda işlerimizin hızını bir kat daha arttıracak, iş yükümüzü azaltarak gereksiz maliyetlerden bizi kurtaracaktır.
Antrepo işletmeciliği alanında ne gibi yatırımlar yaptınız?
Bu konuda bilgi birikimini nasıl elde ettiniz?
25 yıldır lojistik sektörünün içinde olan biri olarak, şu an da yaptığımız işin öncesi ve sonrasına dair bütün safhalarında bulundum. Bunun vermiş olduğu tüm tecrübeyi de antrepoculuk sektörüne vererek, bu alanda en iyi olmak adına tüm işleyişi en ince detaylarıyla planlayıp işimize yansıttık. Çalışanlarımızı da aynı özenle seçip, sektörün içinden gelen, profesyonel bir ekip oluşturarak, bize yeni katılacak arkadaşlarımız arasından da, hedefi bu sektörde ilerlemek olan, lojistik, işletme, gümrük okulu gibi alanlardan mezun kişiler arasından seçerek bu titizliği sağlamış olduk. Ekibimizin gelişimi amacıyla Hollanda’dan konusunda uzman bir ekip getirerek eğitim verdik ve bu eğitimlerimiz belirli aralıklarla tekrar ediliyor. Ekibimiz, antrepo sahamız ve donanımlarımızla Avrupa standartlarında bir hizmeti sunmaya çalışıyoruz.
Türkiye’de yıllık toplam ne kadarlık bir antrepo pazarından söz edilebilir?
Maalesef Türkiye’de, mantar gibi antrepo üremektedir. Fakat ne üzücüdür ki hiçbir standardı olmadan, metrekare, açık alan, yükseklik, tır parkı, güvenlik, gibi antrepoculuktaki önemli etkenler göz önünde bulundurulmadan adeta gözü kapalı antrepo açılmaktadır. Fiziki koşullara ve hizmet kalitesine yeterli yatırım yapmayan firmaların yarattığı haksız rekabet, sektörün önemli sorunlarından biri. Güneşli ve İkitelli bölgesinde bulunan çoğu antreponun sahasının küçük olması nedeniyle TIR’lar dışarıda duruyor. Bu TIR’ların içerisinde millileşmemiş gümrüklü mallar bulunuyor. Bu çok sakıncalı bir durum. Pazarımızda bundan olumsuz etkileniyor...
2010 yılındaki yatırım planlarınızı ve hayata geçirmek istediğiniz projeleri öğrenebilir miyim?
22 bin metrekare olan antrepomuza 25 bin metrekarelik bir alan daha ekleyip Avrupa yakasındaki en büyük sahayı kurmayı hedefliyoruz. İhracat deposu amaçlı 10 bin metrekaresi kapalı alan olarak tasarladığımız, 25 bin metrekarelik alan için Dubai’den gelen yabancı ortaklarla işbirliği içerisine girerek prensipte anlaşma sağladık.
Ancak Hadımköy bölgesinde durdurulan imar izni nedeniyle yapılması planlanan büyük yatırım ortaklığı için iznin çıkmasını bekliyoruz. Bir süredir ‘’Lojistik Köy’’ projesi ile gündemde olan Hadımköy ve Çatalca bölgelerinin lojistik üssü projesinin bir an önce hayata geçirilmesi ve bu bölgede imar izinlerinin bir an önce verilerek, iş adamlarının yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Kurulduğumuz günden bugüne kendi alanında ilk üç sıra içinde denebilecek firmalara hizmet veriyoruz. Zorlu Holding böyle müşterilerimizden biri. Tüyap Fuarcılık’ın resmi antreposu olarak hizmet veriyoruz ve daha çok sayıda işbirliği içinde olduğumuz müşterilerimize kaliteli ve güvenli hizmeti 2010’da da geliştirerek ve arttırarak devam ettirme düşüncesindeyiz…