Hükümetin otomotiv sektöründeki talebin canlandırılmasına yönelik aldığı tedbirlerin arasında yer alan ÖTV indirimi uygulaması, ÖTV oranlarının yüksek olduğu otomobilde önemli bir teşvik unsuru oldu ve otomobil pazarı yılı geçen yıla nazaran yüzde 21 gibi bir artış ile kapattı. Ancak ÖTV oranlarının otobüste yüzde 1, kamyon ve çekicide yüzde 4 olduğu ağır ticari araçlar sektöründe yapılan ÖTV indirimleri bu sektörü canlandırmaktan çok uzak kaldı.
Ağır ticari araçların yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılmakta olup, tam anlamıyla ekonominin yükünü taşıdığına dikkat çeken Özbayır, şöyle devam etti: “Ekonomik krizlerden en erken ve en derin etkilenen sektör, ağır ticari araçlar sektörüdür. Ancak ne yazık ki Türkiye’de hali hazırda otomotiv denildiğinde otomobil akla gelmektedir. Otomobil, kamuoyunun ve sade vatandaşın ilgisini daha fazla çektiğinden ağır ticari araçlarla ilgili sorunların özellikle ulusal medyada gündeme gelmesi haliyle son derece sınırlı olmaktadır. Kamu otoritesinin ağır ticari araçlara ilgisi de maalesef bugüne kadar otomobilin gölgesinde kalmış, tüm haykırışlara rağmen yeterli düzeyde olamamıştır.”
Ocak 2010 itibariyle bakıldığında ağır ticari araçlarda geçen yıla göre bir düzelmeden söz etmek mümkün olmadığını dile getiren Özbayır,sözlerini şöyle tamamladı: “2010 yılında pazarda önemli bir artış beklenmemektedir. Araç parkı karışımı yaşlanmakta, servislere girişler düşen araç satışlarına da bağlı olarak düşmekte ve yatırımlar fizibıl olmaktan çıkmaktadır. Ağır ticari araç sektörü, 2010 yılında acil önlem alınması gereken sektörlerin başında gelmektedir. Ağır ticari araç pazarının 2010 yılında canlandırılması için bu araçlardaki KDV oranının 8 puan indirilerek yüzde 10’a çekilmesi gerekmektedir. Uzun vadeli olarak özel tüketim ile hiç bir bağlantısı bulunmayan ağır ticari araçlarda Özel Tüketim Vergisi’nin de tamamen sıfırlanması yerinde olacaktır.”