İş modeli ve yenilikçi uygulamaları ile Türk havacılık sektörünün gelişmesinde ve değişmesinde önemli rol oynayan Pegasus Hava Yolları, yeni bir işbirliğine daha imza attı. Pegasus Hava Yolları, pilot TİP eğitimleri alanında 20 yılı aşan sektör deneyimini, iş dünyası ve sektörlerle iç içe gerçekleştirdiği çalışmalarıyla eğitim dünyasına yeni bir yaklaşım getiren, Özyeğin Üniversitesi’yle birleştirdi.
Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu ile gerçekleştirilen bu işbirliği çerçevesinde 26 Haziran tarihinde düzenlenen imza töreni, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ve Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hatice Küçükönal’ın katılımıyla Fiba Holding’de gerçekleşti.
Pegasus Hava Yolları ve Özyeğin Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde; Özyeğin Üniversitesi’nin Sivil Havacılık Yüksekokulu’nda dört yıllık lisans eğitimini tamamlayıp pilot olmaya hak kazananlar arasından belirlenecek adaylara, Pegasus tarafından TİP eğitimi verilecek. 20 yılı aşkın süredir Uçak Tip İntibak Eğitimi Otorizasyonu (TRTO) belgesi ile havacılıkta yüksek lisans eğitimi verme yetkisi bulunan Pegasus Hava Yolları, eğitimden başarıyla geçen pilotları da ihtiyaç olduğu takdirde kadrosuna alarak havacılık sektörüne akademik anlamda nitelikli personel kazandırmayı sürdürecek.
Sabancı: “Sektörünü biz başlatmadık ama biz değiştiriyoruz”
Törende konuşma yapan Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Pilot eğitimi alanında 20 yılı aşan deneyimimizi şimdi de akademik dünya ile paylaşmak üzere önemli bir adım attık. Havacılık sektörünün geleceğine yatırım niteliğindeki bu işbirliğinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Pegasus olarak hep ilklerin ve öncü çalışmaların peşindeyiz. Gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla havacılık sektörünü biz başlatmadık ama biz değiştiriyoruz” dedi.
20 yılı aşkın süredir Uçak Tip İntibak Eğitim Otorizasyonu (TRTO) belgesi ile havacılıkta yüksek lisans verme yetkilerinin bulunduğunu hatırlatan Sabancı, bu yetkileri dahilinde 20 yılı aşkın süredir kendi pilotlarını, son 10 yıldır da sektöre pilot yetiştirdiklerini sözlerine ekledi. Havacılık konusundaki bilgi ve uygulama birikimlerini Özyeğin Üniversitesi ile paylaşarak yeni yetişen pilotların daha donanımlı olarak uçuş okulundan mezun olmalarına katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getiren Sabancı, bugüne kadar sektöre kazandırdıkları pilotların Avrupa’nın önde gelen hava yollarında pilotluk yaptığını görmekten de ayrıca büyük gurur duyduklarını da dile getirdi.
Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin yaptığı konuşmada, “Üniversite kurarken hayalim ülkemizin geleceğini inşa edecek olan fark yaratan ve fark edilir gençler yetişmesine katkıda bulunmaktı. Global dünyada başarılı olabilmek için, dünyada yaşanan değişimlere uyum sağlayan, değişimin önünde gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Özyeğin, “Hızla büyüyen havacılık sektörünün en önemli ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağı. Şu an ülkemizde toplam pilot sayısı 5099 iken 2018 yılında bu rakamın 8 bin 500, 2023 yılında ise 9 bin 900’e çıkacağı tahmin ediliyor. Pegasus Havayolları ile yaptığımız eğitim işbirliği sonucunda sivil havacılık sektöründe yetişmiş, donanımlı insan kaynağının oluşmasına önemli bir ivme kazandıracağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ise, “Üniversitemizdeki yenilikçi eğitim modelimiz kapsamında, öğrencilerimize sektörlerle ve yaşamla entegre edilen bir akademik model sunuyoruz. Öğrencilerimiz okurken iş hayatına hazırlanıyor. İş hayatına atıldıklarında, profesyonel yetkinlikleri sayesinde hayata birkaç adım önde başlıyorlar. Bugün, Pegasus Havayolları ile imzaladığımız anlaşma sayesinde, Sivil Havacılık Yüksekokulu mezunlarımız, Pegasus tarafından verilecek TİP eğitimiyle, akademik yetkinliklerinde fark yaratacaklar. Bize bu imkanı sağlayan Pegasus Havayolları yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Pegasus Hava Yolları ve Özyeğin Üniversitesi arasında gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde ayrıca, Özyeğin Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü öğrencilerine, her yıl belli bir kontenjan dahilinde staj imkanı da planlanıyor. Bununla beraber Pegasus, havacılık ya da finans, pazarlama gibi yine havacılık işletmesi dâhilindeki konular bazında da; sektördeki deneyim ve bilgisini düzenlenecek seminer ve konferanslarda aktarmaya ve eğitim sürecini desteklemeyi sürdürmeyi hedefliyor.
Eğitimler kapsamında bugüne kadar bin 500’den fazla kişiye eğitim veren Pegasus Hava Yolları’nın 42 uçuş eğitmeni ile sunduğu eğitimleri için aynı zamanda bir de Boeing simülatörü bulunuyor. Şirketin 2016’dan itibaren 7 yıllık süre içerisinde filosuna katılacak 100 uçaklık Airbus siparişi sebebi ile de yakın bir gelecekte Airbus simülatörü alma planı da bulunuyor.
27 Haziran 2014