Özellikle sanayi ve enerji yatırımlarının sürüklediği sektör, yine bu alanlardaki hareketliliği yakından takip etmeye devam ediyor.
Yıllar önce sadece ağır sanayinin kısıtlı miktarlarda ihtiyaç duyduğu proje taşımacılığı günümüzde adeta tüm sektörlere yayıldı. Başta enerji olmak üzere havacılık, ulaştırma gibi sektörler de gabari dışı taşımacılığın müşterilerinde artış oldu. Proje taşımacılığına yurtiçinde ve yurtdışından yoğun talep var. Türkiye’de çok sayıda firma bu alanda hizmet veriyor.
Gelişen teknolojiler, hızla globalleşen dünya, artan rekabet ortamı, pandemi ile hızlanan dijital dönüşümle birlikte endüstrideki hızlı dönüşüm, devasa projelerin ağır tonajlı ürünleri ve malzemelerinin taşınma ihtiyacını daha sistematik çözen ‘Proje Taşımacılığı’nı öne çıkarıyor.
Türkiye'de son dönemde patlama yaşayan enerji yatırımları, sektöre yönelik proje taşımacılığını da aynı hızla büyütüyor. Enerji taşımacılığına özel birimler oluşturan lojistikçiler, artık yurtdışı projelerinde de önemli rol alıyor. Son yıllarda Türkiye’de sanayi üretimindeki artışla enerjiye olan talebin artması ve hükümetin enerjide öz kaynak kullanımına yönelik hedefleri, bu sektördeki yatırımları önemli oranda artırdı.
Sıra dışı büyüklükte ve ağırlıkta olan yüklerin zorlu koşullarda zorlu arazilere taşınması gerekebiliyor. Özel araç ve ekipmanlarla gerçekleştirilen bu taşımalarda uzmanlaşan firmalarımızın sayısı çoğaldı ancak sektörün gelişimi için özellikle yeni endüstri ve enerji yatırımları şart. Yatırımlarda genel bir durgunluğun yanı sıra başta rüzgar enerjisi olmak üzere enerji alanındaki yatırımlar sektöre biraz olsun nefes aldırıyor.
KargoHaber Dergisi olarak bu ayki sayımızda “Proje Taşımacılığı” konusunu ele aldık ve sektörün önde gelen firmaları dergimiz için proje taşımacılığına yönelik büyüme planlarını ve sektörün geleceği ile ilgili öngörülerini aktardı.