Modanın sürekli değişmesi ve tercihlerin sezonsal olması, fiyat baskısı ve yoğun rekabet nedeniyle sektördeki işletmeler tedarik zinciri süreçlerini etkin kontrol edecek lojistik hizmetlere ihtiyaç duyuyor.
Türkiye’de tekstil lojistiği, hazır giyim lojistiği ile iç içe yürütülen en yoğun lojistik alanlardan biri. Zaman artan hazır giyim talebi, tekstil endüstrisindeki üretimi de oldukça tetikledi. Geçmiş yılarda mevsimsel olarak artan tekstil ve hazır giyim ürünleri artık her ay hatta her hafta çıkan yeni koleksiyonlar ya da moda akımları ile hızlı tüketilen bir sektöre dönüştürdü. Farklı tüketici profillerine hitap etmek amacıyla ürün ve hammadde çeşitliliğindeki artış bu ürünlerin ayrıştırılmasını ve paketlenmesini üreticiler ya da alıcılar için işleri zorlaştırdı. Buda tekstil ürünleri ve hazır giyim lojistiğinin tüketici ve üreticilerin talebini karşılamak için büyük bir önem taşıdığın gösterdi.
Son ürünün uygun koşullarda varış noktasına ulaşmasının yanında, tedarik edilmesi gereken girdilerin farklı noktalardan alınması ve zamanında üreticiye ulaştırılması da tekstil ve hazır giyim lojistiğinin parçasıdır. Üstelik üretimde süreklilik için girdiler, dünyanın farklı birçok noktasında üretim merkezine sorunsuz ulaşmalıdır.
Bunun yanında e-ticaretin gelişmesiyle beraber e-tekstil de tekstil ve hazır giyim lojistiği yeni bir iş kolu halini almıştır. Üretici, depo ve tüketici arasındaki lojistik süreçler için online yük ve araç takibi temel ihtiyaç haline geldi. Hatta SMS ile bilgilendirme, zamanında teslim, teslimat seçeneklerinin online olarak seçilebilmesi gibi birçok güncel gereksinimin lojistik sistemleri tarafından karşılanması bekleniyor.
Devir hızının ve sürekli talebin yüksek olduğu tekstil alanında, Türkiye’nin başarısında tekstil ve hazır giyim lojistik ve tekstil taşımacılığı kollarının önemi bir hayli fazla. Küresel üretim anlayışının gelişmesiyle onlarca farklı girdi, dünyanın farklı bölgelerinden Türkiye’ye geliyor. Bunun için zamanında ve kaliteli ürünlerin piyasaya ulaştırılması için farklı noktalardan gelen girdilerin tedariği, zamanlaması ve uygulaması hatasız olmalı.