Renault Master ve Kangoo’ya Hidrojenli Hibrit Kardeşler Geliyor

2019 yılında yeni yüzüyle yollara çıkan Renault Master ve önümüzdeki yıl yeni jenerasyonun tanıtılması beklenen Kangoo hidrojen hibrit versiyonları ile Fransa’da tanıtıldı.

Renault Master’ın üretiminin yapıldığı Batilly fabrikasında düzenlenen tanıtım ve test sürüşlerinde hafif ticari araç endüstrisinin ilk elektrikli hidrojen hibrit araçlarının sıfır emisyon çıtasına yükselten merkezi idarelerin bu taleplerini orta vadede karşılaması beklenen alternatif teknolojilerden biri olması kaydedildi.

2019 yılı pek çok hafif ticari araç markası için yenilenme dönemi olarak geçiyor. Bu yenilenmede Avrupa’da Eylül ayı itibariyle başlayan yeni Euro normlarına uyum sağlamak için motor güncellemeleri merkezde olsa da markaların bir bölümü daha taze tasarımlarla bir bölümü de yeni teknolojilerle güncellendiler.

Fransa’da 16-17 Ekim 2019 tarihlerinde bir organizasyon düzenleyen Renault, daha önceden tanıttığı elektrikli Master Z.E. ve Kangoo Z.E. modellerini Hidrojen teknolojisiyle hibrit hale getirdiğini duyurdu. Paris’te ve Master araçlarının üretiminin gerçekleştirildiği Batilly’de gerçekleştirilen organizasyona başta İttifak’ın (Alliance) Renault Nissan Hafif Ticari İş Biriminden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Denis Le Vot olmak üzere markanın farklı birimlerinden yöneticileri ev sahipliği yaptı.

Le Vot yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Groupe Renault, Renault Master Z.E. Hidrojen ve Renault Kangoo Z.E. Hidrojen'le birlikte elektrikli hafif ticari araç serisini tamamladı. Bu araçlar profesyonellere uzun mesafeli yolculuklarında ihtiyaç duydukları bütün menzili ve  rekor sayılabilecek şarj sürelerini sunuyor. Renault Master Z.E. Hidrojen ve Renault Kangoo Z.E. Hidrojen’in gibi avantajları burada bitmiyor; çevreye saygılı dekarbonize enerjiyle çalışabilir elektrikli sürüş konforunu birlikte sunuyor.”

350 Kilometre Menzilli Ticariler

Binek araçlarda bile henüz çok kullanılmayan hidrojen yakıt teknolojisi markanın sıfır emisyon stratejisinde menzil uzatma görevi alacağı ifade ediliyor. Tamamen elektrikli Master Z.E. 120 kilometre menzile sahipken Kangoo Z.E. ise 230 kilometre menzile sahip. Renault’un hidrojen yakıt teknolojisiyle hibrit hale getirdiği Master Z.E. Hidrojen ve Kangoo Z.E. Hidrojen 350 kilometrenin üzerinde menzile çıkıyor.

Renault, Kangoo Z.E. Hidrojen’i 2019 yılının sonunda Master Z.E. Hidrojen’i ise 2020 ortalarında lanse etmeyi planlıyor.Henüz gerçek bir alternatif yakıt olarak görülmese de özel kullanım alanları için hidrojen kullanımınınavantajlarına dikkat çekiliyor. Bugün Avrupa çapında 125 hidrojen dolum istasyonu yer alırken bunlardan 26 tanesi Fransa’da bulunuyor.

Hidrojen hibrit araçlarda Renault, Michelin’in iştiraklerinden biri olan ve elektrikli araçlarda kullanılabilen hidrojen yakıt hücre teknolojisinde uzmanlaşanSymbioile 2014 yılından beri işbirliği yapıyor. Bugüne kadar 200’ün üzerinde elektrikli Kangoo modelinin hidrojen yakıt hücresi menzil uzatıcı çözümlerle donatıldığı ifade edilirken bu gelişme Kangoo Z.E. Hidrojen’i Avrupa’daki ilk hafif ticari araç yapıyor.

Hidrojen Teknolojisi Renault’un Ticarilerinde Nasıl Çalışıyor?

Hirojen yüksek basınçlı tanklarda muhafaza ediliyor. Kangoo’da 74 litre/1,7 kg/350 bar, (Ülkelere göre 700 de olabiliyor)Master’da 56 litrelik 2 tank/ 2,1 kg/ 700 bar.

Yakıt hücresi hidrojeni havadan aldığı oksijen ile suya çevirirken elektrik akımı yaratıyor. Batarya ve hidrojen hücresi elektrik enerjisini motora aktarıyor. Yakıt hücresi batarya yüzde 80 seviyesine gelince aşamalı olarak bataryayı şarj etmek üzere otomatik olarak aktif hale geliyor (sürücü kendisi de aktif konuma getirebiliyor). Aracın bataryası yüzde 2’nin altında olması durumunda (özellikle park alanında son durma alanına yaklaşırken çok düşük hızda) ise araç sadece hidrojenle çalışıyor.

Hidrojen şarj ilaveleri bataryayı şarj ederek elektrikli güç menzilini uzatıyor. Elektrik bataryasının tamamen tükenmesi durumunda hidrojen hücresi şarj istasyonu gibi görev alıyor.

Araç kabininde yakıt hücresinin; çalışma, kabin ısıtma, hidrojen seviyesi ve kalan menzil gibi detaylarını gösteren ek bir ekran yer alıyor.

Günümüzde çoğunlukla doğal gazdan elde edilen hidrojenin elektrik enerjisine dönüşmesinden egzoz gazı yerine sadece su çıkıyor. Bu yüzden şehirlerin özellikle sıfır emisyon alanları için uygun yakıt kaynaklarından biri olarak dikkat çekiyor.

Yeni Renault Master

Euro 6d-temp / Euro 6d standartlarına uygun olan daha güçlü motorlarla donatılan Yeni Renault Master, tasarım ve yeni teknolojilerle güncellenme açısından en iyi dengeyi tutturmuş modellerden bir olarak dikkat çekiyor.

Dış tasarımda daha yatay ve yüksek bir şekilde konumlandırılan kaputla cesur ve dinamik bir görünüme kavuşan Master’da iç tasarımda da öne doğru kayarak daha kolay erişim sağlayan yeni torpido gözünün üzerinde kolayca açılan ve ek çalışma ve yemek alanı sağlayan “Easy Life” gibi pratik teknolojileri sunuyor.

Kablosuz akıllı telefon şarj ünitesi, ön panelin ortasında tabletler için bir yerleştirme alanı ve Android Auto ve Apple CarPlay uyumlu bilgi eğlence sistemine sahip olan Yeni Renault Master, şu yardımcı sürüş teknolojilerine sahip: Şehir içi park etme ve manevralarda kolaylık sağlayan Ön Park Sensörü, ön dikiz aynasının olması gerek yerde arka görünürlüğü sağlayan bir ekranla birlikte Arka Park Sensörü, Kör Nokta Uyarısı, standart olarak sunulan 70 km üzerindeki hızlarda aktifleşen ve zorlu koşullarda yüzde 50'ye kadar yana doğru sapmaları düzelten bir araç dengeleme sistemi Yan Rüzgâr Desteği, hem şehir içinde hem otobanda aktif olan Aktif Acil Fren Sistemi.

Renault Master’ın Doğduğu Yer: Batilly Fabrikası

1980 yılında faaliyete geçen ve bugün Renault Master ile birlikte Opel Movano ve Nissan NV400’ün de üretildiği Batilly Fabrikası günlük 715 adet üretimle endüstrinin en önemli üretim merkezlerin biri olarak çalışıyor. Renault’un Fransa’daki 3 hafif ticari fabrikasından biri olan tesiste toplam hafif ticari hacmin üçte biri üretiliyor.

2,8 tondan 4,5 tona kadar ön ve arkadan çekişli 4 farklı uzunluk ve 3 yükseklik seçeneğiyle üretim yapılan fabrikada, markanın Endüstri 4.0 uygulamaları da yoğun bir şekilde yer alıyor. 1980 yılından beri 2 milyon 700 binden fazla aracın üretildiği fabrikadan çıkan araçların yüzde 30’u Fransa’da pazar bulurken yüzde 19’u Almanya’da satılıyor. Master’ın üçüncü büyük pazarı ise modelin pazar lideri olduğu Polonya.

Üstyapı Yaklaşımıyla Özel Bir Tesis: RTech

Renault’un 10 yıl önce geliştirdiği terzi usulü hafif ticari araç stratejisiyle kurulan Renault Tech, markanın 12 fabrikasında araç üstyapılarını Renault garantisiyle tek elden sunmasına olanak sağlıyor.

Renault Master’ın üretildiği Batilly fabrikasının yanında kurulu olan Renault Tech, bu birimlerin en büyüğü olarak müşteri siparişlerine göre yeni araçları üstyapılı olarak göndermeye hazırlıyor. Damperli araçlardan, çift kabinli Master’lara yükleme alanını organize edilmesinden izolasyona kadar çok yazıda müşteri talebi bu alanda cevap buluyor.

Markanın küçük binek modellerinden orta vansegmentindeki modeli Trafic’e kadar nerdeyse her modelde farklı ihtiyaçlara göre özel çözümler üretiliyor. Ancak merkezinde Master modellerinin yer aldığı Batilly dönüşüm merkezinin fabrikayla entegre yapısıyla dikkat çekerken üstyapı ve dönüşümlerde Renault modellerinde geçerli olan garantiden faydalanabiliyor.

Dönüşümde Renault’un en büyük ortağı grup şirketlerinden R Tech iken hafif ticari araçların elektrikli hale getirilmesini ise 2017 yılından beri satın almaylaRenault Grubu’na katılanPVI yürütüyor. Ayrıca Avrupa çapında kapalı kasadan minibüse, ambulanstan ambulanslara kadar 400’den fazla bağımsız üstyapıcı Renault ile çalışıyor.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde