İtalyan Salini Costruttori inşaat şirketi, Afrika kıtasındaki en geniş baraj olan Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nı inşa etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Afrika’ya sevk edilen 219 adet Astra kamyon, bu projeyi üstelenmesinde Salini’ye yardımcı olurken iki şirketin 30 yıllık ilişkisini de gözler önüne seriyor. Astra kamyonlardan Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 68 adet Astra RD40 ve RD50 damperli kamyon ise inşaat alanındaki zorlu işleri üstleniyor.
Proje, milyonlarca küp metre kayanın, çakıllı kumun ve betonun kaldırılma işi ile başlamıştı. Bu ağır iş için Salini, standart olarak Allison tam otomatik şanzıman donanımlı Astra damperli kamyonlarını kullandı. Bu seçimin en önemli sebebi, Allison donanımlı Astra kamyonların zorlu görevlerdeki dayanıklılığı ve aktarma organlarının üstün performans göstermesi oldu. Allison Transmission, en üstün arazi teknolojisiyle, üretkenliği, verimliliği ve güvenirliliği arttırmasıyla yine ön plana çıktı.
Massimo Campitelli, Salini Satın Alma Müdürü açıklamasında; “Astra araçlarını, düşük işletim maliyetlerini, şasilerin dayanıklılığını ve arazi sürüş yeteneğini göz önünde bulundurduğumuz uzun bir değerlendirme sürecinden sonra satın aldık. Daha da fazlası, geçmiş inşaat çalışmalarımızdaki Astra RD40 ve RD50’lerle olumlu deneyimlerimiz bizim yine aynı damperli kamyonları satın alma kararımızda etkili oldu. Afrika’nın zorlu arazilerinde büyük damperli kamyonlarla çalışan sürücülerin yola konsantre olmaları bizim için çok önemli bir etken” diyor.
Tüm büyük kapsamlı projelerde olduğu gibi, bu projenin planında da hedef zamanların tutması ve kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle kullanılan ekipmanların üretkenliği, verimliliği ve güvenirliliğinin en üst seviyede olması gerekiyor. Tam otomatik Allison şanzımanlar ise zorlu koşullar altında çalışan aracın yükünün azaltılmasına yardımcı olacak şekilde, dünya çapında dayanıklılığı ve güvenilirliği ile biliniyor.
Giuseppe Repetti, Astra Key Account Satış Müdürü yaptığı açıklamada; “Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nda sadece kısıtlı bir zaman çalışmış olsalar da, Afrika’nın diğer yerlerinde görev alan damperli kamyonlarımız toplam 25 bin iş saatini doldurmuş bulunuyor. Şu ana kadar herhangi bir problemle karşılaşmadık ve araçlarımızın sadece rutin bakımlarını yaptık” diyor.
Simona Pilone, Allison Transmission İtalya, Astra’dan Sorumlu Müdürü konuyla ilgili açıklamasında, “Çoğu zaman müşterilerimizden ‘Aracımız Allison donanımlı olduğunda sorun çıkarmayacağına emin olabiliriz’ yorumunu alıyoruz. Bu konuda çok mutlu ve gururluyuz. Bu zorlayıcı sektörde çalışan herkes, zorlu üretim hedeflerinde teknik kusurların ve sürekli aksaklıkların büyük gerginlik yarattığını ve yüksek maliyetlere yol açtığını bilir. Daha da fazlası, kentsel kolaylıklardan uzak yerlerde işletim yapmak zaten çok zor bir durum. Güvenilir ve dayanıklı parça bileşenlerini bir araya getirmek, müşterilerimiz için çok önemlidir” şeklinde konuşuyor.
Hem Astra hem de Salini, düşük yakıt tüketiminin ve bakım maliyetlerinin, Astra filosunu seçmekte büyük rol oynadığının altını çiziyor.
Massimo Repetti, “Tam otomatik Allison şanzımanlar, bizim yerel sürücüleri eğitmemizdeki zaman kaybını azaltıyor. Bu zorlu görevlerde ve sürüş şartlarında aracın yanlış bir şekilde kullanılması çok sık karşılaştığımız bir durum. Tam otomatik Allison şanzımanlar ile bu problemleri tamamen çözüyoruz” diye açıklıyor.
Allison şanzımanlarda altı ileri iki geri vitesin yanı sıra üstün araç kalkışı ve zorlu koşullardan kurtulmayı sağlayan hızlı bir şekilde ileri-geri yapma kabiliyeti için patentli tork konvertörü bulunuyor. Her ikisi de, fren aşınmasını engellemek ve aracın kontrolünü sağlamak için entegre retarder ile donatılıyor.