İsmi büyük lojistik projelerle anılan Samsun, lojistiğe odaklanmış bulunuyor. Samsun, bu alandaki son hamlesini de lojistik köyü projesi ile yaptı. 672 dönüm alanda kurulması planlanan Samsun Lojistik Köyü Projesi’nin tanıtımı, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy tarafından gerçekleştirildi. Samsun’da gerçekleştirilen tanıtım törenine kentin tüm ileri gelenlerinin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Gençlik ve Spor Eski Bakanı AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç da katılarak birer konuşma yaptı.
Yapılan konuşmalarda kara, hava, deniz ve demiryolu bağlantıları bulunan Samsun’un doğal bir üs konumunda olduğu belirtildi. Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin Türkiye ile bağlantısında lojistik, transfer, üretim ve ithalat merkezi olmayı hedefleyen Samsun, lojistik master plan ile bu hedefine yönelik stratejiler belirlemiş bulunuyor.
Çağatay Kılıç: “Siyasetten önce lojistikçiydim”
Törende bir konuşma yaparak kendisinin de siyasete girmeden önce lojistik alanında çalıştığını anlatan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sektörün sorunlarını bildiğini açıkladı. Bakan Kılıç; “Bu projenin ne kadar büyük bir anlam taşıdığını biliyorum. Bir geminin, trenin veya treylerin zamanında ulaşamaması, taşıdığı malları zamanında indirememesinin ticarette ne kadar büyük sıkıntılara ve iş dünyasında rekabet açısından ne kadar büyük sorunlara yol açtığını biliyoruz” dedi.
Suat Kılıç: “Bütün yollar Samsun’da kesişir”
Gençlik ve Spor Eski Bakanı, AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç ise Samsun'un bütün yolların kesişim kümesi olduğunu belirttiği konuşmasında; "Kazanan Samsun olacak. Samsun kazandığında kazanan aynı zamanda Ordu, Sinop, Amasya, Çorum ve Tokat'tır. Kazanan aynı zamanda Giresun, Trabzon, Rize, Artvin'dir. Samsun bölgenin ilk büyük şehridir, bölgenin en büyük limanıdır. Samsun bölgenin tek büyük çıkış kapısıdır ve arazi imkanlarının elverişli olmasından dolayı bölgenin tek sanayileşen ve sanayileşme potansiyelini büyütme imkanına sahip olan yerleşim yeridir” açıklamasını yaptı.
Hüseyin Aksoy: “Samsun uluslararası lojistik projelerle anılıyor”
Samsun’un, lojistik söz konusu olduğunda Traceca, Viking Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelerle anıldığını belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Vizyonumuz, Samsun'u ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak, uluslararası yük koridorlarında başlangıç noktası yapmaktır” dedi. Vali Aksoy, Samsun Lojistik Köyü Projesiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Lojistik Köy, şehir merkezinin yaklaşık 15 kilometre doğusunda, Tekkeköy ilçesinde kurulacaktır. Samsunport Limanı'na 20, Yeşilyurt Limanı'na 7, Toros Gübre Limanı'na 5-6, Çarşamba Havaalan’ına ise 10 kilometre uzaklıktadır. Lojistik Köy'ün 1,8 kilometre kuzeyinden Samsun-Ordu karayolu geçmektedir. Samsun-Ordu karayolu doğu-batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun'u Ankara'ya bağlayan ana yoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı da Lojistik Köy'ün yanından geçmektedir.”
Vali Aksoy; TR 83 bölgesinde yer alan firmalara lojistik depo imkanı sağlayarak, bölgesel rekabet edilebilirliği geliştirmeyi, projenin genel hedefi olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.
Lojistik Köye AB Desteği
Dünyada pek çok örneği bulunan lojistik köyü, Türkiye’de ilk kez AB desteğiyle Samsun’a yapılacak. 45 milyon Avro’luk bütçe ayrılan lojistik köyün maliyetinin yüzde 75’i AB, kalanı kamu tarafından karşılanacak ve tesis 2017 yılında hizmete girecek.
Samsun Merkez, Samsun Gıda, Bafra, Kavak ve Havza Organize Sanayi Bölgeleri bulunan Samsun, sahip olduğu Çarşamba Havalimanı, Samsunport, Yeşilyurt ve Toros limanları, Samsunport serbest bölge bağlantılı Samsun-Sivas demiryolu, Karadeniz sahil yolu, Samsun-Kavkaz demiryolu feribot hattı ve Lojistik Köy Projesi ile bu alanda önemli ölçüde yol almış durumda. Bir milyon 250 bini aşan nüfusuyla Orta Karadeniz’de önemli bir ticaret ve sanayi şehri konumundaki Samsun, lojistik başta olmak üzere tıbbi aletler, sağlık hizmetleri, gıda, tarım ve hayvancılık alanında büyük avantajlar sunuyor.
18 Nisan 2014