Özelleştirme sonrasında yapılan yatırımlar ile hem kapasite hem de yük trafiğinde artış yaşayan Samsunport, Rusya ve Ukrayna gibi Karadeniz ülkelerinden gelen mallar için konteyner trafiğinde transit liman olmayı hedeflerken, bu alandaki yatırımlar ile bölgeye de katma değer sağlıyor.
Liman yatırımları sonrasında yük trafiğindeki gelişmeler ve limanın bölge hinterlandı için önemine değinen Samsunport Liman Müdürü Bedir Yıldırım ile Pazarlama, Terminal Müdürü M. Halit Bezek, limanın ticarette cazibe merkezi olacağına vurgu yaptılar.
Samsun Limanı’nı 31 Mart 2010 tarihinde TCDD’den devraldıktan sonra öncelikle saha iyileştirmesi yaptıklarını ifade eden Samsunport Liman Müdürü Bedir Yıldırım, 30 bin metrekarelik kapalı bir depo alanı oluşturulduğunu ve 150 bin metrekarelik betonlama yapıldığını söyledi. TCDD’den devralınan depoların duvarlarını yıkıp yeniden yaptıklarını ve altyapı anlamında drenaj kanalları da dahil olmak üzere el değmedik yer bırakmadıklarını söyleyen Yıldırım, yazılımla ilgili çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi. “Atıl durumda olan demiryollarının bir kısmının bakımlarını yaparak, bir kısmının bağlantı ve makas sistemlerini kullanılabilir hale getirdik. Saatte bin ton vagon boşaltma yapabilecek sistem kurduk. Rıhtımlardaki demiryollarını elden geçirdik” diyen Yıldırım, yürünemez durumda olan rıhtımların kullanılabilir hale getirildiğini açıkladı.
Bedir Yıldırım: “Umduğumuzun üzerinde konteyner trafiği yakaladık”
Samsun’da daha önce konteyner taşımacılığının olmadığını ve düzenli hat anlamında Ağustos 2011’den itibaren konteyner taşımacılığını başlattıklarını belirten Yıldırım, bu süreçte beklentilerden de fazla bir konteyner trafiğini yakaladıklarını kaydetti. 3-4 ay içerisinde 6 bin TEU’luk bir trafiğin oluştuğunu ifade eden Bedir Yıldırım, “Bu miktarın başlangıç için çok iyi olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunu kat kat artırmayı hedefliyoruz. 2012 yılında 40 bin TEU konteyner elleçlemeyi hedefliyoruz. Bir sonraki yılda ise 200 bin TEU’ya çıkaracağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
Konteyner trafiği için 200 bin metrekarelik bir saha hazırlandığını açıklayan Yıldırım, artan trafiğe paralel olarak 150 bin metrekarelik bir alanı daha hazırlama imkanına sahip olduklarını söyledi.
Limanda, kargo, RO-RO, proje yük taşımacılığı, dökme yük ve dökme sıvı taşımacılılığı ve yolcu taşımacılığı yapıldığı bilgisini aktaran Yıldırım, yolcu taşımacılığı için yatırımların devam edeceğini belirtti.
Limanda sürücülerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek altyapıya sahip olduklarının da altını çizen Yıldırım, “Şoförler limana girdiğinde araçlarını park alanına çekiyor. Sosyal ihtiyaçlarını karşılıyor ve sırası geldiğinde limandan ayrılıyor” diye konuştu.
Novorosisky ile Samsun’un kardeş şehir ilan edildiğini ve heyetlerin karşılıklı olarak görüşmelerle yaşanan sıkıntıları paylaştıklarını kaydeden Yıldırım, “Limanımızda 25 RO-RO gemisi çalışıyor. Bu gemiler narenciye ve treyler taşımacılığına yönelik çalışıyorlar. Bu ciddi bir gemi trafiği. Rıhtımlarda yaptığımız düzenlemelerle yaşanan sorunları asgariye indirdik. Karşı tarafta da sorunların çözüleceğini umuyoruz” dedi.
2011 yılında limanda toplam 25 bin treyler taşıması gerçekleştiğini ifade eden Yıldırım, aynı anda 10-12 RO-RO gemisinin boşaltımının sağlanabildiğini ve bunu rıhtımlarda yapılan iyileşmelerle sağlandığını, ambarlar arasında yapılan düzenlemelerle RO-RO’ların daha rahat yanaşır hale geldiğini söyledi.
Samsun önümüzdeki süreçte aktarma merkezi haline gelecek
Limancılığın sadece gemi yükleme boşaltmayla sınırlı olmadığını ve hizmetlerin bir bütün halinde verilmesi gerektiğini vurgulayan Bedir Yıldırım, TCDD döneminde yaklaşık 30 bin ton olan stoklama kapasitesini yapılan yatırımlarla 200 bin ton güne çektiklerini kaydetti. Bunun ciddi bir kapasite artışı olduğunun altını çizen Yıldırım, Samsun Limanı’nın yanında yer alan serbest bölgenin büyük ortaklarından biri olduklarını hatırlatarak, orada yapılan yatırımlarla da liman ve bölgedeki toplam stoklama kapasitesinin 300 bin tona ulaştığını ve bunun da ciddi bir rakam olduğunu söyledi.
Liman için yapılan yatırımların Samsun’a da önemli katma değer sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, dökme yük trafiğindeki artışın bölgedeki ticaretin artmasına vesile olacağını belirtirken, “Konteyner trafiğindeki gelişmeler, daha önce malını pazarlamak için İstanbul, İzmir ve Mersin’e gitmek zorunda olan ihracatçılarımız ve ithalatçılarımız yerinde hizmet alacak. İmalat sanayini de harekete geçirecek. Konteyner taşımacılığı sayesinde, ürettiğiniz 100 kilogramlık bir malı bile istediğiniz ülkeye gönderebilirsiniz. Önceden İstanbul’dan, Mersin’den yapılmak zorunda olunduğundan ithalat ve ihracatçılara cazip gelmiyordu. Şimdi ise yerinde hizmet aldığı için durum değişti. Bunun teşvik edici bir rol oynayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
“Demiryolunun gittiği her yer bizim hinterlandımızı oluşturuyor”
“Demiryolunun gittiği her yer bizim hinterlandımızı oluşturuyor” diyen Yıldırım, daha önce kapasite yetersizliğinden kaynaklı olarak limanın hinterlandı Amasya, Tokat ve Çorum’la sınırlıyken, bugün Konya’ya, Erzurum’a, Malatya’ya kadar ulaşıldığını ve yatırımların, limanın hinterlandını da genişlettiğini vurguladı.
Liman devralındığında 2 milyon 380 bin ton olan ekipman kapasitesini 11,5 milyon tona yükselttiklerini açıklayan Yıldırım, geminin rıhtımda kalış süresinin aşağı çekildiğini belirtti.
Yıldırım, Karadeniz’in en iyi limanlarından biri olmayı planladıklarını ve yapılan yatırımlarla Türkiye’de de ilk sıralarda yer alan bir liman olmayı hedeflediklerini kaydetti.
Halit Bezek: “Demiryolu altyapısı zenginleşmeli”
Cey Group bünyesinde bulunan Ceynak ve Samsunport için 2011 yılının oldukça iyi geçtiğini ifade eden Samsunport Pazarlama, Terminal Müdürü M. Halit Bezek ise Samsunport yeni bir yatırım olduğu için onun üzerinde odaklandıklarını ve yatırımların bu alanda yoğunlaştığını belirtti.
Limanda özellikle konteyner gemisi gelmediği için bu alanda yoğunlaştıklarını ve yatırımın üç ay önce meyvesini vermeye başladığını kaydeden Bezek, Arkas ve MSC’nin konteyner gemilerinin limana uğramaya başladığını söyledi. Her hafta düzenli olarak bu gemilerin limana uğramaya başladığını açıklayan Bezek, “İlk başta hedefimiz Samsun Limanı’nda yılda 15 bin TEU konteyner elleçlemekti. Ama bu üç ay içinde yaklaşık 6 bin 500 TEU’ya ulaştık. Bu da gösteriyor ki biz hedeflerimizin de üzerinde konteyner elleçleyeceğiz” diye konuştu.
Bir önceki yıla bakıldığında dökme yüklerde yüzde 35 artış, yeni uğrak seferlerde 25, genel kargoda ise yüzde 45 artış olduğunu kaydeden Bezek, daha önce 5 milyon ton olan komple yük kapasitesinin artırıldığını ve 7 milyon ton dökme yük, 18 milyon ton genel kargo ve konteyner hiç yokken 250 bin TEU kapasiteye ulaşıldığını açıkladı.
“Samsunport’un ticarette de Karadeniz’in cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz” diyen Bezek, demiryolu konusuna da değinerek, Karadeniz limanlarının hinterlandının artması için demiryolu altyapısının zenginleşmesi gerektiğini vurguladı.
Karadeniz limanları için önemli olan Viking Projesi ve TARCETA gibi modern İpek Yolu Projeleri’nin var olduğunu hatırlatan Bezek, “Biz altyapılarımızı yaptık. Herkes elini taşın altına eşit derecede sokmak zorunda. Demiryolu altyapımızın zenginleşmesi gerekiyor. Çin’den mal dünyanın öbür ucunu dolaşarak gelmemeli. Multumodal taşımacılık olarak bakıldığında demiryolu, denizyolu ve karayolu kullanılarak daha az maliyetle ve daha kısa sürede bu taşımaları yapabiliyorsunuz. Ama tabi ki demiryolu alt yapılarının yapılması zorunlu. Sanayi rıhtımında iki adet vagon feribot rampalarımız mevcut. Liman olarak hazırız buna. Rusya’nın narenciyesi ve meyvesi limanımızdan geçiyor. Bizim niyetimiz Avrupa’ya giden yükün de büyük bölümünü buradan geçirmek” dedi.
“Konteyner hareketi artacak”
Konteyner trafiğinin daha çok artmasını beklediklerini de ifade eden Bezek, şunları söyledi: “İki konteyner hattı şuan limanımıza uğrak yapıyor ama iki konteyner hattı ile de görüşmeler devam ediyor. Onlar da mutlaka gireceklerdir. Ne kadar çok servis olursa o kadar çok pazar olacaktır.
Rusya ve Ukrayna tahıl ambarı. Bu yüklerin bir kısmı Türkiye’ye geliyorsa bir kısmı da transit olarak devam ediyor. Uzakdoğu ve Avrupa yüklerini konteynerde istiyor. Bunu Rusya’da yapmadıklarından dolayı bizim limanımızda özel elleçleme tesislerimizde dökme gelen yükleri konteynere verip Uzakdoğu Avrupa’ya gönderiyoruz. Bu ileride daha da büyüyecek. Bu işlerin burada olabildiğini gören yeni yatırımcılar da bu hizmetlerden yararlanmak istiyorlar ve bu nedenle konteyner hareketi de artacaktır.”
2012 yılı ile ilgili beklentilerden de söz eden Halit Bezek, 2012 3.5 milyon ton dökme, 4 milyon ton genel kargo rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.