EMİSYONLARINI azaltmak için EGR, değişken turbo geometrisi, ortak hatlı yüksek basınçlı yakıt enjeksiyonu, selektif katalizör indirgeme SCR ve partikül filtreleme gibi bir dizi teknik çözümü bir arada kullanan Scania, temel olarak uzun nakliye için tasarlanan 440 ve 480 beygir gücündeki 13 litrelik Euro 6 motorlu araçlarını İsviçre’de tanıttı.
Emisyonlarla ilgili regülasyonlar 10 yıl içinde büyük bir kazanarak Euro 3’den Euro 5 seviyelerine gelirken dünyanın önemli ağır ticari araç üreticilerinden biri olan Scania, Euro 6 motorlu araçlarını İsviçre Zürih yakınlarındaki Dinkiton kasabasında gerçekleştirdiği test sürüşü ile basına tanıttı.
Mayıs 2011 itibariyle Scania, sunduğu Euro 5 motor gamına ilave olarak Euro 6 gamında ilk olarak 440 ve 480 beygir gücüne sahip araçları sunmaya başlanırken satışların ilk olarak İsviçre’de başlayacağı ifade edildi. Avrupa Birliği komisyonlarında gerekli mevzuatların tamamlanmasının ardından Euro 6 motorlara sahip araçlar 2011 yılının sonlarına doğru bütün Avrupa ülkelerinde satışa sunulacak.
Euro 6 partikül adetlerine de kısıtlama getiriyor
Her emisyon normunun bir öncekine göre daha da sıkılaştırıldığı bu süreçte atılan hem egzoz gazındaki partikül maddeciklerinin miktarını hem de azot oksit bileşiklerinin miktarını sınırlandırıyor. Euro 3’ten Euro 6’ya doğru gelindiğinde bu oranların iyice sıkılaştığını görüyoruz. Euro 5’le kıyasladığımızda Euro 6’da azot oksit bileşiklerinin miktarı yüzde 80 azaltılırken, partikül miktarı da yüzde 50 azaltılmış durumda. Euro 6 regülasyonuyla birlikte ilk defa partikül miktarıyla yani sayımıyla ilgili yeni bir kural devreye giriyor ve partikül adeti sayılarak bununla ilgili de bir sınırlama getiriliyor. Euro 5’e kıyasla Euro 6’da partikül adetinde yüzde 99’a yakın bir azalma gerçekleştiriliyor.
Avrupa ülkelerinden gelen gazetecilerin test sürüşü de yaptığı organizasyonda konuşan Scania Ürün Sorumlusu Per-Erik Nordström Euro 6 motorlarla ve Scania’nın uyguladığı teknolojilerle ilgili bilgi verdi.
Avrupa Birliği’nin bir araya gelerek kuralları koyduğunu ifade eden Nordström, Euro 6 mevzuatın yasalaşması veya devreye girmesi üzerinde çalışılan bir konu olduğunu geçen yıl ortasında Euro 6’nın tam olarak netleşip yürürlüğe girmesi beklenirken bu yılın ortasına sarktığını da belirterek, “Aslında geçtiğimiz yılın sonunda azot oksit, partikül gibi bütün temel değerler belirlenmiş durumda. Fakat henüz yürürlüğe girmediği için tip onayını alamıyorsunuz ama bu devreye girdikten sonra önümüzdeki dönemde 2014’ün başında yasal olarak zorunlu hale gelene kadar tip onayı alma işlemi yapılabilecek” dedi.
Avrupa çapındaki genel tabloya bakıldığında 2010 yılı itibariyle Avrupa’da dolaşan 11 milyonluk araç parkının yüzde 50’nin üzerindeki kısmının Euro 0 ve Euro 2 normlarına sahip olduğunu zorunlu olan Euro 5’in ise çok küçük bir oranda bulunduğunu belirten Nordström, Euro 5 gibi daha yüksek emisyon serisinden araçların daha uzun yol kat ettiklerini de açıkladı.
Bütün teknolojik ilerlemeler Scania bünyesinde yapıldı
Motorun geliştirilmesinin tamamen Scania’nın kendi bünyesi içinde yapıldığını aktaran Nordström, şu açıklamaları yaptı: “2 bin 800 mühendis, laboratuarlar, test parkurları, tasarım stüdyolarına sahip olan Scania bünyesinde motorlar, şanzımanlar, dingiller, elektronik ekipmanlar, kabinler, otobüs şasileri geliştiriliyor. Motor geliştirmeyle ilgili kısma göz attığımızda aynı anda 40 değişik motor üzerinde testlerin yapılabildiği bir tesis var. Bütün motor tipleri için yapılan geliştirmelerde burada yapılıyor. Scania’nın kendi bünyesinde geliştirdiği teknolojilere XPI yüksek basınçla ilgili enjeksiyon, Scania EGR geri dönüşüm sistemi, Scania VGT değişken geometrili turbo, Scania SCR, Scania dizel oksitleyici katalizatör ve son olarak da Scania DPF dizel partikül filtresi gibi yeni teknolojiler eklendi.”
“SCR’siz Euro 6 elde edilebilir miydi? Eğer dizel partikül sayısıyla ilgili sınırlama olmasaydı filtresiz sadece EGR ve SCR teknolojileri ile bunu yapabilirdik ama sayım kriteri geldiği için de partikül filtresi en son sistemde olmak zorunda” diyen Nordström, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm bu teknoloji tek başına yetmiyor. Bunları beyin olarak kontrol edecek 2 yeni sistem daha var. Bunlardan bir tanesi Scania Motor Yönetim Sistemi, bir tanesi de egzoz artık bir kimya fabrikasına dönüştüğü için onu kontrol edecek Egzoz Yönetim Sistemi. Normal sürüş sırasında sürekli olarak kontrol sistemleri hem SCR’yi kontrol altında tutuyor hem de partikül filtresinin durumu kontrol ediliyor. Eğer normal sürüş esnasında bir anormal bir durum yoksa ekranda herhangi bir bilgi geçmiyor. Partikül olarak çıkan yanmamış karbon birikimini partikül filtresi tekrar oksitleyerek karbondioksit monoksite çeviriyor. Yakıtla birlikte gelen başka kül olacak maddeler de var o küller zamanla partikül filtresi içinde biriktiğinde bunun için özel bir işlem yapılması veya değişmesi gerekiyor.
Çevreye hassasiyet artarken performans korunuyor
Yeni motorlar, Scania müşterilerinin beklediği yüksek performans ve özellikleri tam olarak karşılayacak şekilde geliştirilirken performans Euro 5 EGR motorlarına çok benzer bir şekilde; tork-güç oranı sektördeki en yüksek oran olan 5,2. Scania’nın diğer Euro 5 motorlarında olduğu gibi, tam tork halihazırda 1,000 devir/dakika’dan itibaren elde edilebiliyor ve bu üstün sürüş kabiliyeti ve yakıt ekonomisini en uygun hale getirmek için 1,100 devir/dakika’dan de düşük devirde çalışan araçlar konfigüre etme imkanı sağlıyor.
Aktarma organları arasında, overdrive ekonomi vitesi bulunan veya bulunmayan 12+2 hız aralıklı şanzımanlar bulunuyor. Scania Opticruise, azami yakıt verimliliği sağlamak için tavsiye ediliyor.