Servis Araçları Yola Çıkmadan Lastik Kontrolünü Yaptırmalı

Okulların açılmasıyla birlikte ülke genelinde 40 binden fazla servis aracı yola çıkmaya hazırlanıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte ülke genelinde 40 binden fazla servis aracı yola çıkmaya hazırlanıyor. Servis araçları gün içerisinde uzun süre trafikte oldukları ve fazlaca dur kalk yaptıkları için lastik hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.


Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, yol ve sürüş güvenliği için servislerin yeni dönem başlamadan önce almaları gereken önlemler konusunda hatırlatmalarda bulundu. Akay, “Öğrencilerin can güvenliği için servis araçlarının lastik kontrolünün tam donanımlı lastik bayilerinde yaptırılması oldukça önemli. Servis araçları gün içerisinde uzun süre trafikte oldukları ve fazlaca dur kalk yaptıkları için lastik hava basıncı sık sık kontrol edilmelidir. Balans ayarı ve diş derinliklerindeki sorunlar deneyimli sürücüler tarafından bile fark edilmeyebiliyor. Bu nedenle, lastik kontrollerinin mutlaka işin uzmanları tarafından yapılması gerekiyor” dedi.

Lastik kontrolünde dikkat edilmesi gerekenler:

Hava basıncı: Tüm araçlarda olduğu gibi servis araçlarında da lastik hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Servis araçları gün içinde sürekli yol kat ettiği için hava basıncı kontrolünün sık yapılması gerekiyor.

Diş derinliği: Servis araçları gün içinde fazlaca dur kalk yaptıkları için lastiklerdeki aşınma ve yıpranma standart binek araçlara göre daha fazla oluyor.  Servis araçlarının diş derinliğinin ayda bir kontrol edilmesi öneriliyor.

Ön Düzen Ayarı: Bozuk yollar nedeniyle servis araçlarının ön düzen ayarı kolay ve hızlı biçimde bozulabiliyor. Usta şoförlerin bile kolay kolay anlayamayacağı dingil genişlik ayarındaki sorunların tespiti, tam donanımlı bayilerin kontrolüne ihtiyaç duyuyor.

Balans ayarı: Servis araçlarında lastiklerin yerleri sık sık değiştirilebiliyor. Lastiklerin yeri her değiştirildiğinde güvenlik için balans ayarının kontrol edilmesi öneriliyor. Balans ayarı yolcuların rahatlığına katkı sağlarken, lastiklerin erken aşınmasının da önüne geçiyor.

Subaplar: Subaplar, lastiklerin hava sızdırmamasında önemli rol üstleniyor. Özellikle yük ve yolcu taşıyan araçlarda lastiklerin üzerine binen yüksek basınç ve araçların yolcu indirme sırasında kaldırıma fazla yanaşmaları nedeniyle subaplarda aşınma meydana geliyor. Lastik kontrolü sırasında subapların da incelenmesi büyük önem taşıyor.



16 Eylül 2014

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti