Şirket, bu alanda 6 yıldan beri çalışan uzman bir kadro tarafından yönetilecek. SGS’nin Almanya, Romanya, İtalya, Fransa, Polonya ve Bulgaristan’da bu amaçla bürolar kurarak yapılanmış olması, programın 24 saat uzmanlarca takip edilmesi, müşteri odaklı çalışma anlayışını gösteriyor.
“SGS TransitNet” markasıyla sunulacak T1 beyanı AB’ne yönelik ihraç ve ithal taşımaların yanı sıra yurtiçi gümrükler arası taşımalarda lojistik işletmecilerine en ucuz, en pratik, en hızlı teminat imkanı yaratmayı hedefliyor.
İstanbul’daki merkezinde 27 Şubat 2012 tarihinde bir tanıtım toplantısı gerçekleştiren SGS’nin Cenevre Proje Sorumlusu Jirka P. Groenendijk, Genel Müdürü Hüseyin Kıyak ve İdari Müdür Hakim Yıldızdoğan, TransitNet sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Riski SGS üstleniyor
2007 yılında Saffet Ulusoy başkanlığındaki RODER ile yaptığı partnerlik anlaşması ile Türk lojistik sektörüne alternatif transit teminat sistemi sunmaya başlayan SGS’nin Cenevre Proje Sorumlusu Jirka P. Groenendijk, bu sistem ile gümrüklerde oluşan sorunların bütün risklerini SGS’nin aldığını ifade etti. Groenendijk, “Gümrüğe karşı bütün riskleri biz almış oluyoruz. Ayrıca gümrüğü korumak adına çeşitli ülkelerin gümrüğüne ödenmiş 35 milyon Avro’luk bir teminatımız var. SGS bu işteki çok uluslu tek hizmet sağlayıcı konumunda” dedi.
Transit sistemi oldukça karmaşık bir sistem olarak tanımlayan Groenendijk, “Çok sayıda küçük sorunu çözerek bir bütün oluşturmak gerekiyor. AB’de tamamı tek kanuna göre çalışıyor ancak her birinin ayrı ulusal gereksinimlerine göre uygulamalar var. Gümrüklerle iyi ilişkiler kurarak bu işin üstesinden gelmeyi başarıyoruz. Yani biz uluslararası ticareti kolaylaştırıyoruz” diye konuştu.
T1 sisteminin ekonomik bir sistem olduğunu belirten Hüseyin Kıyak ise T1’in taşıma başına 108 Avro’ya varan tasarruf imkanı sağladığını söyledi. Beyan ücretlerinde eskiye göre yüzde 40 indirim yapıldığını belirten Kıyak, sisteme giriş için bir defaya mahsus olarak 100 Avro tutarında bedelin alındığını ve bu miktarın sisteme bağlı kalmak için tahsil edildiğini belirtti.
T1 ile gümrüğe gitme zorunluluğunun ortadan kalkacağını söyleyen Kıyak, Avrupa Birliği’nde (AB) onaylanmış alıcıların deposuna günün her saatinde ve hafta sonu de teslimat yapabilme olanağı sunduğunu ifade etti. Gümrük vergilerinin ödendi teyidinin, TIR Karnesi’nde olduğu gibi 27 ay beklemek yerine elektronik teyit alma ile taşımanın sonlandırılabildiğini ifade eden Kıyak, taşınan ürünlerin tüm vergilerinin kontrol altına alındığını ifade etti.
Alt yüklenici kullanma fırsatı
Kendilerine en çok sorulan sorulardan birinin alt yüklenicilerin durumu olduğunu söyleyen Hüseyin Kıyak, “Taşıma işleri organizatörleri için bu sistemi düzenledik. Bu konumdaki firmalar, taşıtlarını kullandıkları firmaların bu sistemle taşıma yapmalarını istemeleri durumunda kendilerini bize yükümlü olarak tanıtabildikleri gibi taşıtını kullandığı firmaları da alt yüklenici olarak gösterebiliyorlar. Diledikleri kadar taşımacıyı alt yüklenici olarak göstermeleri mümkün. Bu şu demektir: R2 Yetki Belgesi sahibi bir firmanın, örneğin Mardin’deki herhangi bir taşımacı firmanın aracını kullanıp, onun adına beyan açabilmesi demektir” diye konuştu.
Sistemin sorunsuz yürüyebilmesi için tüm AB gümrükleriyle iletişim halinde olduklarını söyleyen Kıyak, TransitNet sayesinde, 4 gümrük kısıtlamasının ortadan kaldırıldığını belirterek, “TIR sisteminde yükleme ve boşaltma gümrüklerinin sayısı 4’ü geçemez. TranistNet’te ise taşımacının talebi doğrultusunda bu sayı 7 gümrüğe kadar çıkabilir” diye konuştu.
Yurtiçi taşımacılığı da hedefliyorlar
Yurtiçi taşımacıların TIR Sistemi’ne girmeleri için TOBB’ne teminat vermesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Kıyak, “Limanlardan aktarma yapan yurtiçi taşımacılar, TIR Sistemi’ni kullanmak isterse gümrüğe kendine özel teminat vermesi gerekiyor. Bu teminat mektubunu veremediği için 2 bin taşımacıdan sadece 170’i TIR Sistemi’ni kullanabiliyor. Biz ise Türk taşımacısına hem uluslararası taşıma yapma hakkını verdiğimiz gibi gümrüklerarası taşımaların da herhangi bir teminat mektubu, senet vs. olmaksızın yapma fırsatı veriyoruz. Sistemin; Mersin, Gemlik, Ambarlı gibi limanlardan Irak, Suriye gibi ülkelere yapılan taşımalarda yoğun olarak kullanılmasını bekliyoruz” dedi.
SGS, UND ile yollarını ayırdı
RODERnet ile başlayan projenin UNDnet ile devam ettiğini belirten SGS yetkilileri, UND’nin sözleşmeyi feshetmesinden sonra SGS’nin tek başına Türkiye’de devam etme kararı aldığını belirtti. Toplamda SGS sistemini kullanan 170 kullanıcının olduğunu ifade eden SGS yetkilileri, UNDnet sisteminde kullanıcılardan beyanname başına 7,5 Avro alınırken, TransitNet ile SGS bu fiyatı 5 Avro olarak sabitleyecek.
Bu arada, SGS’nin açıklamasına göre; UND sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etti ve TOBB-UND adında bir şirket kurarak kendi programını yazdırma kararı aldı. Türk gümrüklerine ödenecek teminatın ise TOBB’un üstleneceği bu teminat bedelinin 20 milyon TL olduğu açıklandı.
SGS yetkilileri; UNDnet sistemine altyapı desteğini kestikten sonra UNDnet sisteminin tüm kullanıcılarını bloke edecek. T1 sistemini kullanmaya devam etmek isteyen firmalar SGS’den yeni bir hesap açtırmak durumunda kalacaklar. Kullanıcıların mağdur olmamaları için tüm firmalara bilgilendirme yazısı gönderen SGS sözleşmelerin yenilenmesi durumunda T1 beyannamesini anında kullanıma açacak.
SGS’ye göre TransitNet’in Diğer transit teminat sistemlerine göre avantajları
§ Taşımacılardan bağımsız olduğu için bilgi gizliliğini sağlama,
§ Tahsis edilen teminata bağlı olarak, alternatifli, adil fiyatlandırma,
§ Aynı programdan ihracat, ithalat ve aktarma taşımalarında beyanname düzenleme fırsatı,
§ Alt yüklenici kullanma fırsatı,
§ Türk gümrük idaresine NCTS transit beyanı sunma ve bu beyandan otomatik T1 beyanı üretilmesi nedeniyle ilave yazılım maliyetinden kurtulma,
§ SAMER, SOGECA, U.N RO-RO, CCS ile partnerlik ve Kapitan-Andreovo’da ofis,
§ RO-RO Liman gümrüklerinde öncelik ve minimum zaman kaybı,
§ Taşıma esnasında olası sorunların çözümü için gümrük idareleri ile kurulmuş ağ sayesinde yerinde çözüm üretme,
§ Lojistik işletmecisinin kendi ofisinden gümrük idaresine sunduğu beyanı, taşıma sonlanana dek ofisinden elektronik ortamda takip edebilmesi,
§ 4 gümrük kısıtlamasından kurtulma,
§ Gümrüğe gitme zorunluluğu olmadan AB’nde onaylanmış alıcıların deposuna günün herhangi bir saatinde ve hafta sonunda teslimat yapabilme,
§ Gümrük vergilerinin ödendi teyidi için 2,5 yıl beklemek yerine, taşımanın sonlandığı anda elektronik teyit alma,
§ Taşınan ürünün tüm vergilerinin garantiye alınmasıyla kolcu/refakatçi mecburiyeti, ilave teminat vb. sorunlardan kurtulma,
§ Sisteme kabul için taşımacıdan banka teminat mektubu, senet vb. maliyet unsuru istenmemesi,
§ Taşıma başına 108 Avro’ya varan tasarruf imkanı,
§ Beyan ücretlerinde eskiye göre yüzde 40’a varan indirim.