Tırsan ve Ak Gıda işbirliği ile yaklaşık bir yılda geliştirilen araçların teslimatı için yapılan toplantıya Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Tırsan Treyler Satış Koordinatörü Ertuğrul Erkoç, Ak Gıda CEO’su Ali Sözen, Ak Gıda Direktörü Recep Ateş ve Ak Gıda Müdürü Ahmet Doyuk katıldı.
Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, çevrimiçi toplantıda yaptığı açıklamada, müşteri ihtiyaçlarını anlamaya, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmaya, katma değerli ürünler piyasaya çıkarmaya çok önem verdiklerini belirterek, yeni ürünün de bu anlayışla geliştirildiğini ve Türkiye’de ve Avrupa’da tek olduğunu açıkladı.
Müşteri ile birlikte geliştirilen ve yüksek Ar-Ge çalışmaları gerektiren ürünleri ortaya çıkarmaktan büyük gurur duyduklarını kaydeden Nuhoğlu, Kässbohrer Gıda Tankeri’nin de böyle bir ürün olduğunu ve alanında uzman iki firmanın bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını söyledi.
Tırsan olarak Treyler İnovasyon Ödüllerinde Avrupa’da 7 kategoriden de ödül alan tek treyler firması olduklarını da vurgulayan Nuhoğlu sözlerine şöyel devam etti: “Bu ödüllerde 4 birinciliğimiz var. Ayrıca patent sayısında en öndeyiz. Tüm arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. Avrupa’da bu seviyede kullanıcısına avantaj sağlayan başka bir ürün yok. Önceliğimiz Ak Gıda’nın ihtiyaçlarını karşılamak daha sonra Türkiye’deki firmalarımızın ihtiyaçlarını karşılamak nihayetinde yüksek adette ihracat yapmaktır.”
2020 yılı hedeflerini tutturduklarını da sözlerine ekleyen Nuhoğlu, 2021 yılına ise 2020’nin üzerinde kapatacaklarını açıkladı.
Süt Lojistiğinde Yeni Dönem
Dünya çapında 80’den fazla ülkede 230 fabrikayla faaliyet gösteren Lactelis Grubu’nun Türkiye yatırımı olan Ak Gıda CEO’su Ali Sözen de 3 yıl önce ABD’de 30 ton süt taşıyan gıda tankeri gördüklerini ve bu araçlara sahip olmayı istediklerini söyleyerek bu ürüne Tırsan ile kavuştuklarını vurguladı. Tırsan ve Ak Gıda yetkinliğinin birleşmesi sonucu böyle bir ürünün ortaya çıktığını kaydeden Sözen, “Türkiye’de en fazla süt toplayan ve hijyen konusunda bilgi birikimi en fazla olan firmayız. Tırsan da sektörünün en uzman firması. İki şirket bir araya gelmesiyle bu proje gerçekleşti. Projenin Ar-Ge çalışması 1 yıl sürdü. Sacların dayanıklılığı, araçların Türkiye’nin zorlu yollarında ne kadar dayanacağı test edildi. Tüm bu çalışmaların sonucunda lojistikte yeni bir dönemi başlatmış olduk. Artık sütlerimizi treylerimizin düşük ağırlığı ve yüksek taşıma kapasitesiyle taşıyacağız. Bu sayede her 6 taşımada 1 taşıma tasarruf elde edeceğiz. 4 bin 500 kilometre daha az yol yapmış olacağız. Bu şekilde hem daha az trafik hem de daha az karbon salınımı olacak. Bu şekilde sürdürülebilirliğe de katkıda bulunacağız” açıklamasında bulundu.
Ak Gıda Süt Alım Direktörü Recep Ateş ise firma olarak her gün 170 araçla 700 noktadan süt topladıklarının bilgisini vererek, “Mevcut araçlarla en fazla 20-25 ton süt taşınabiliyor. Biz 4.5 ton daha fazla süt taşıyacağız. 2021 yılında ilave 6 araç daha almayı planlıyoruz. Amacımız birim kilometre başına süt miktarını artırmak” dedi.
Yeni geliştirilen ve yollara çıkan gıda tankerinde ısı yalıtımını sağlamak için 50 mm poliüretan ile kaplanmış ve paslanmaz sac kullanılmış. Kaynak kalitesinin bakteri oluşmamasındaki önemiyle Tırsan’ın yüksek kaynak kalitesinin bu noktada en iyi sonucu verdiği ifade edilen tankerde hijyen için her noktasının en etkin şekilde yıkanmaya yönelik 9 noktada Sip başlığı kör nokta kalmayacak şekilde kullanılmış.