Türk ihracatının desteklenmesi amacıyla, ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt satış istisnasının tanındığı kentler arasına Mersin de eklendi. 22 Temmuz 2011, tarihinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Engin Özmen’in de katılımlarıyla Mersin’de gerçekleşen törenle, ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt satışı başladı.
Şimdiye kadar Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala kara sınır kapıları ile Çeşme, Ambarlı ve Pendik limanlarından çıkış yapan araçlara tanınan ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt satışı istisnası; Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in lojistik üssü olmaya aday Mersin Limanı’nda da başladı. Uygulamanın başlamasıyla Mersin Limanı’ndan alınan akaryakıt fiyatı, yaklaşık yüzde 50 oranında düştü. Mersin’den kalkan Trieste Ro-Ro hattını kullanarak, Türk ihraç ürünlerini Avrupa’nın dört bir yanına dağıtan nakliyeciler için önemli avantaj sağlayacak olan uygulama, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Konya ve Kayserili ihracatçıların da rekabet gücünü artıracak.
Eşitsizlik giderildi
Uluslararası karayolu eşya taşımacılığı sektörünün çatı kuruluşu UND’nin de girişim ve takipleri sonucunda nakliye maliyetlerinin düşmesine yönelik alınan kararı değerlendiren UND Yönetim Kurulu Başkanı Engin Özmen, “Şimdiye kadar Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala kara sınır kapıları ile Çeşme, Ambarlı ve Pendik limanlarından yapılan ihraç taşımalarına tanınan istisnanın, Mersin Limanı’nda da başlaması, bir eşitsizliğin giderilmesi yönünde atılmış önemli bir adımdır. Başta Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan olmak üzere, uygulamanın hayata geçirilmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Sektörün Beklentileri
Uygulamanın Türk ekonomisinin en büyük ihtiyacı ve hedefi olan “ihracatı artırma” yolunda taşımacılarımızın maliyetlerinin aşağıya çekilmesinde önemli bir adım olduğunu belirten UND Başkanı, ‘uygulamadaki miktar sınırının kaldırılmasını’ ikinci bir adım olarak beklediklerini kaydetti ve “Kanun 2006’da ilk çıktığında, araçlar herhangi bir sınırlama olmaksızın depoları kadar ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıtı sınır kapılarından alabilmekteydi. Ancak, 22 Kasım 2008’de bu miktara 550 litre sınırlaması getirildi. Bu kısıtlama, ülkemiz açısından maddi kayıplara sebep olmaktadır. Litre kısıtlamasının kaldırılması hem ihracatımıza katkıda bulunacak hem de bu bedellerin ülke ekonomisine katkı olarak dönmesini sağlayacaktır” dedi.
Engin Özmen, var olan bir diğer eşitsizliğe ise şu sözlerle dikkat çekti: “Ülkemizin İç, Güney ve Doğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerinden Avrupa’ya yapılan taşımalarda haksız bir durum ile karşı karşıya kalınmaktadır. Mevcut yükleme noktasından vergili akaryakıt alınarak batı sınır kapılarına ulaşılmakta, bu durum ise anılan bölgelerden yapılan taşımaların maliyetlerini artırmaktadır. Örneğin; Antakya’dan yapılan bir ihracatın maliyeti, yükleme noktasından itibaren alınan yakıta vergi ödenmesi nedeniyle İstanbul’dan yapılan ihracata kıyasla daha fazla olmaktadır. Tüm bölgeler için eşit koşulların yaratılması önem arz etmektedir. Ayrıca, sadece sınır kapılarında verilmekte olan ÖTV’siz, KDV’siz akaryakıt uygulamasının yeniden düzenlenerek, taşımanın başladığı noktadan itibaren verilmesi, ihracatımızın daha da artırılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Diğer taraftan, transit yük taşıyan ve serbest bölgelerden taşıma yapan araçlar bu istisnadan faydalanamamaktadır. İstisnanın bu taşımalara da yayılması taşımacılarımızın rekabet gücünü artıracaktır.”