Taşımacıların Duayeni Saffet Ulusoy…

Kendi deyimiyle; ‘ömrünü cemiyet hayatına adayan’, belediye başkan vekilliğinin yanı sıra 21 yıl UND, 9 yıl da RODER başkanlığı yapan Saffet Ulusoy, hayata veda etti

Kendi deyimiyle; ‘ömrünü cemiyet hayatına adayan’, belediye başkan vekilliğinin yanı sıra 21 yıl UND, 9 yıl da RODER başkanlığı yapan Saffet Ulusoy, hayata veda etti.


 
Yaklaşık 21 yıl boyunca Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nde (UND) başkanlık görevini sürdüren ve 2001 yılında RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği’ni (RODER) kurarak 9 yıl başkanlık yapan Saffet Ulusoy, bu sürede sektörün en üst düzeyde temsilini sağlayan ve bu günlere gelmesinde çok büyük rolü olan bir lider…      

  Kendi kamyonlarında şoförlük yaparken yıllar sonra yüzlerce şoföre işveren konumuna gelen Saffet Ulusoy’un taşımacılık sektörüne katkıları, kimsenin yadsımadığı kadar çok. Daha 23 yaşında Trabzon’dan kalkan gemi ile geldiği İstanbul’daki limana, yıllar sonra dünyanın en modern RO-RO gemilerini yanaştırma başarısını gösteren Ulusoy, taşımacılık sektörüne yaptığı hizmetlerle, ‘sektörün duayeni’ olarak nitelendiriliyor.

  “Nakliye sektörü iş hayatımın can damarıdır” diyen ve Türkiye’deki uluslararası taşımacılık sektörünün bugün geldiği konumda önemli katkıları bulunan Ulusoy, kendi iş hayatında göstermiş olduğu çaba ve emeği, dernek başkanlıkları döneminde de nakliyecilerin sorunlarını çözmek adına sarf etti.


‘Deniz Otobanı’nın Mimarı…  

Taşımacılık sektörünün güvenilir firmalarından birini yaratan Ulusoy, 1980’li yıllarda acentelik hizmeti ile girdiği denizcilik sektöründe de hem Türkiye ekonomisi hem de sektör temsilcileri adına büyük hizmetler gerçekleştirdi.

  1982 yılında kurulan Ulusoy Denizcilik AŞ’nin ardından denizciliğe ilk ciddi adımı atan Saffet Ulusoy, Martı Denizcilik ile Ulusoy Martı RO-RO İşletmesi AŞ adlı bir ortaklık gerçekleştirdi. Ortaklıkla alınan geminin koyulduğu Samsun-Novorossiskk hattı ile nakliyecilerin Rusya’ya karayolu haricinde deniz ile ulaşımını kolaylaştıran bu girişimin ardından 1997 yılında da Karadeniz RO-RO İşletmesi AŞ kuruldu. 2004 yılında ise Karadeniz RO-RO ve Konteyner Taşımacılığı AŞ hizmet vermeye başlarken, Çeşme Limanı’na yapılan yatırım ile Egeli nakliyeciler için Türkiye-İtalya arasında karayolu engeli aşıldı. 
 

Uluslararası Taşımacılara Nefes Aldırdı

  Saffet Ulusoy’un en önemli girişimlerinden biri de hiç kuşkusuz Avrupa ile Türkiye arasındaki ‘deniz otobanı’ olarak nitelendirilen Haydarpaşa-Trieste arasındaki RO-RO projesi oldu. 1992 yılında Yugoslavya’daki iç savaş nedeniyle Türk treylerleri Yugoslavya’dan geçemiyordu. Geçmek zorunda kalınan Romanya ve Macaristan, geçiş ücretlerini bir gecede 180 marktan 1800 marka çıkartmıştı. Girişimlerle geçiş ücreti 900 marka düşürülse de rahat geçiş olanaklarının sağlanamadığı ve Türk taşımacılarının yolu uzayarak maliyetlerin de arttığı bir dönemde Türkiye’nin dış ticareti de tehdit altına girmişti. Bu noktada devreye giren ve bir çözüm yolu arayan Saffet Ulusoy, ‘denizyolu otobanı’ ile Türkiye’den Avrupa’ya ulaşımı sağladı.

1993 yılında 46 nakliyeci ve UND’nin de dahil olduğu 47 ortak ile yola çıkarak UND RO-RO AŞ ve UND Denizcilik AŞ kuruldu. Ardından bunu yeni şirketler izledi; kurulan yeni RO-RO şirketleriyle ortak sayısı 400’ü buldu. Gemiler alındı. Haydarpaşa-Trieste arasında hayata geçirilen RO-RO projesi ile ithalat ve ihracattaki engeller kaldırıldı. Ayrıca Türkiye; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi güzergah ülkelerine her yıl ödenmek zorunda kalınan 150 milyon Avro civarındaki geçiş ücretlerinden de kurtarılmış oldu.

İtalya’dan Commondotore Nişanı

  İlerleyen yıllarda faaliyetlerine U.N RO-RO İşletmeleri adıyla devam eden ve 200’ü aşkın ortağa ulaşan şirket, filosuna kattığı modern gemileri ile RO-RO dalında, Avrupa’da en büyük filoya sahip olan bir numaralı armatör kuruluş ve kendi sınıfında dünyanın 5’inci şirketi haline geldi. Bu projeyi “Türk insanının el ele vererek sağlayabileceği başarılarına en güzel örnektir” diye tanımlayan Saffet Ulusoy, Haydarpaşa-Trieste RO-RO hattı ile Türk taşımacıları ve ekonomisi için olduğu kadar İtalya’nın Trieste kentine de katkı sağlamış oldu. Bu başarısı İtalyanlar tarafından da ödüllendirilen Saffet Ulusoy’a, İtalya’nın en büyük ödülü olan ‘Commendatore’ (İtalya Devlet Nişanı) Mayıs 1997 yılında İtalya’nın Trieste kentinde, İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından verildi. 

 

Dernek Yapısına Farklı Bakış Açısı Kattı

  Saffet Ulusoy, sektörü daha iyi bir yere taşımak ve nakliyecilerin sorunlarını çözmek adına dernek başkanlıkları zamanında yoğun uğraşlar verdi. 5 yıl süre ile UND’de Yönetim Kurulu Üyeliği yapan ve ardından da Başkan olan ve 21 yıl boyunca UND Başkanı olarak sektöre hizmet sunun Ulusoy, bu süre zarfında ülke geçişlerinde taşımacıların yaşadığı sorunlardan, vize problemlerine, Kaçakçılık Kanunu’ndan, akaryakıta kadar pek çok sorunun çözümünde önemli rol oynadı. Uluslararası taşımacılığın en önemli sorunlarından biri olan çekicilerdeki ‘10 sene satılamaz’ kaydını, yaptığı girişimler sonucu 5 yıla düşüren ve 1918 Sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun’da nakliyecileri zor durumda bırakan haksızlığın giderilmesi için uğraşıp eskiye oranla yasada değişiklikler yaşanmasını sağlayan Ulusoy; Rusya, Irak ya da Almanya gibi pek çok ülkede yaşanan geçiş ile ilgili problemlerin çözümünde aktif rol oynadı.

  UND’deki seçimlerin ardından 28 Kasım 2001 tarihinde kurulan RODER’de başkanlık yapan Saffet Ulusoy, RODER çatısı altında hem üyelerin hem de Türk nakliye sektörünün çıkarları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdü.  

  Yaptığı girişimlerle Ambarlı Akaryakıt İstasyonunu RODER’e alan ve böylece nakliyecilerin akaryakıt giderlerinin azalmasına yardımcı olan Ulusoy, gümrüksüz akaryakıt sorununu çözdükten sonra nakliyecilerin işletme sermayelerine katkıda bulunan toplu alım hamleleri yaparak nakliyecilere ciddi anlamda maddi kazanımlar sağladı.

  RODER çatısı altında yapılan çalışmalarla vize konusunda da kolaylıklar getirilerek konsolosluklardaki sıkıntı büyük ölçüde hafifletildi ve vize hizmetleri daha çok etkinleştirildi.

  UND başkanlığı süresince olduğu gibi RODER’de de maddi kaynak yaratmak adına girişimlerde bulunan Saffet Ulusoy, RODER Araç Muayene İstasyonları AŞ’yi derneğe kazandırdı. 1 trilyon 200 milyar lira sermaye ile 15 Nisan 2003 tarihinde kurulan şirketin ilk istasyonu Ekim 2003 yılında hizmete girdi. Bu istasyon ile nakliyecilerin UBAK kapsamında taşıma yapan treylerleri için istenilen belgeleri ekonomik biçimde almaları sağlandı. RODPA Araç Servis Pazarlama ve Ticaret AŞ ise kurulan ikinci şirket oldu. Bu şirket ile de üyelerin, başta çekici ve römork olmak üzere temel gider kalemlerini oluşturan ihtiyaçları en uygun koşullarda sağlandı. Yine üyelerin öncelikle ihtiyaç duyduğu CMR, Kasko ve Yeşil Kart Sigortalarının en uygun fiyat ve en geniş teminatlarla elde edilebilmesi için RODER Sigorta Acenteliği ve Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. kuruldu.

  Saffet Ulusoy’un sektöre önemli katkılarından biri de Pendik’teki yeni RO-RO terminaliydi. Haydarpaşa Limanı’nda yaşanan trafik sıkışıklığı sorununu çözmek adına Pendik’te yeni bir RO-RO terminali inşa edildi ve böylece İstanbul’un Anadolu yakasının trafik sorununa da büyük ölçüde çözüm getirilmiş oldu.

  Ayrıca yine Saffet Ulusoy’un başkanlığında RODER 2008 yılında 2,5 milyon dolarlık bir yatırım ile Karaköy’de bina satın alarak Ulus’da kirada bulunulan merkezini Karaköy’deki yeni binasına taşıdı. Böylece derneğin yeni bir genel merkezi oldu. 


Sektörün Duayeni…

  Yaşamının büyük bir bölümünü nakliye sektörüne adayan Saffet Ulusoy’un sektöre kazandırdıklarının sadece bir kısmını bir parça da olsa anlatmak -daha doğrusu hatırlatmak- istedik. Şüphesiz ki Saffet Ulusoy’un, hatırlatmaya çalıştıklarımızın dışında yazamadığımız ya da atladığımız pek çok emeği geçti bu sektöre.

  Uluslararası taşımacılık sektörüne yıllarını veren, ithalat ve ihracattaki engelleri kaldıran projelerle Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ve taşımacılık sektörünün gelişimi adına pek çok önemli başarıda imzası bulunan Saffet Ulusoy, işte bu nedenlerden ötürü ‘sektörün duayeni’ olarak nitelendiriliyor…

 

Profil: Saffet Ulusoy

Saffet Ulusoy 15 Ağustos 1930 yılında Trabzon’un Of İlçesi’nde doğdu. İlköğrenimini 1939-1940 yılları arasında Of İlkokulu’nda tamamladı. 1944-1945 yılında babası Mehmet Bahattin Ulusoy’un yanında çalışmaya başladı. 1946 yılında otobüs işletmeciliğine geçen Saffet Ulusoy, böylece duayeni olduğu taşımacılık sektörüne adım attı. 1974 yılında iş yaşamını İstanbul’a nakleden Saffet Ulusoy, karayolu ile uluslararası yük taşımacılığı, otobüs işletmeciliği ve turizm faaliyetlerine önem vererek büyük operasyonları başlattı.

Ulusoy Ticari Holding AŞ.’nin bünyesinde bulunan 25’den fazla şirketin yönetim kurulu üyeliğini ve başkanlığını da yürüten Ulusoy, tüm bu yoğun iş yaşamının yanı sıra  sosyal yaşamın pek çok alanında aktif görev yaptı.

 Saffet Ulusoy, Trabzon Şoförler Cemiyeti Başkanlığı, Trabzon Belediye Reisi Vekilliği, AP Trabzon II. Başkanlığı gibi görevlerde de bulundu. 1980-2001 yılları arasında, aralıksız 21 yıl boyunca  Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) Başkanı olan Saffet Ulusoy, 1993 yılında kurulan U.N RO-RO İşletmeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulundu. 2001 yılında kurulan RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği’nin (RODER) Başkanı olan Ulusoy, derneğin 2010 yılında yapılan genel kurulunda sağlık sorunları nedeniyle aday olamadı.

Evli ve beş çocuk ile 6 torun sahibi olan Saffet Ulusoy’un, UND’nin Sesi Dergisi’nde yayınlanan makalelerinden oluşan ‘Ben Demiştim’ isimli kitabı ile İlker Altun tarafından derlenen ve hayatını konu alan ‘Aklımda Kalanlar’ isimli kitabı bulunuyor.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti