Taşımacılık Sektörünün Sorunları Koordinasyon Toplantısında Paylaşıldı

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi – Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Koordinasyon Toplantısı TOBB’un Ankara’daki Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi – Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Koordinasyon Toplantısı TOBB’un Ankara’daki Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Demiryolu Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak’ın katıldığı toplantıya sektör yoğun ilgi gösterdi.  Toplantıda ulaştırma ve lojistik sektörünün önde gelen meslek örgütlerinin başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra sektör firmalarından da üst düzey katılımcılar yer alarak sektörel gelişmeleri değerlendirme ve yaşadıkları sorunları kamu ile paylaşma imkanını buldu.

Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, ilk toplantıda alınan kararlar sonrasında yapılan çalışmalar ve bu toplantıdan itibaren yaşanan gelişmeler hakkında genel bilgilendirme bulundu. Nuhoğlu, Meclis ve üyeleri adına 25 Aralık tarihinde katıldığı ‘6’ncı Sektörel Ekonomi Şurası’nda Devlet Bakanı Ali Babacan ve beraberindeki bürokratlara sektörün yaşadığı temel sorunları aktardığını belirtirken; en fazla tartışılan gündem konusunun, halihazırda Meclis çalışmaları kapsamında olan lojistik merkezler ve beklenen yeni demiryolu kanunu ile sağlanacak demiryolu serbestleşmeleri olduğunu ifade etti.

Diğer açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız TOBB’un son dönemde gerçekleştirdiği TOBB UND Lojistik AŞ.’nin sektörel çalışmaları, sayısal takograf, ortak transit işlemleri, BALO projesi gibi sektöre yönelik faaliyetleri aktarırken; Kapıkule TIR Parkı projesi için imar planının resmen onaylanma aşamasında olduğu ve gar gümrüğünün lağvedilmesiyle TIR Parkının da içinde yer alacağı bir iç gümrüğün oluşturulacağı müjdesini verdi.  Ayrıca Çıldır, Aktaş Sınır Kapısı’nın temelinin atıldığı, Halkalı Gümrüğü’nün Çatalca’ya taşınması projesinin 8-9 ayda tamamlanmasının beklendiği, Mart ayında Dilucu ve Esendere sınır kapılarının yenilenmesinin ihaleye açılacağı ve Kapıkule’ye alternatif Dereköy Sınır Kapısı’nın da yakın zamanda tamamlanmış olacağı bilgisini paylaştı.

Toplantı, Meclis Danışmanı Prof. Dr. Füsun Ülengin’in  Meclisin son dönem faaliyetleri ve Haziran ayında yayınladığı ‘Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Sektör Raporu 2011’ hakkında bilgi verilen sunumuyla devam etti.


Meclis Üyesi Dernek Başkanlarının temsil ettikleri sektörlerin öncelikli sorunlarını kapsayan sunumlarıyla sona eren ilk oturumda UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen de ‘yabancı araçların, ülkemiz nakliyecileri aleyhine artan pazar payı, lojistik köyler ve C2 yetki belgesi sahiplerinin ortak taşıma yapamaması’ konularını vurguladı. Özellikle son yıllarda sayısı hızla artan ve sektörün en ciddi sorunlarının başında gelen sürücü davaları konusunun damga vurduğu toplantıda,  Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, sektör temsilcilerini yargı ile bu konuda aynı platformda bir araya getirebileceği önerisinde bulundu.

Toplantının ikinci oturumunda Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın tarafından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın son 1 yıllık faaliyetlerinin yanı sıra 2023 hedeflerinin ve yatırımlarının da detaylı olarak anlatıldığı sunumun ardından Bakanlık temsilcileri sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti