TCDD İskenderun Limanı Limakport ile Büyümeye Devam Ediyor

2012 yılında 36 yıllığına TCDD İskenderun Limanı’nın işletme hakkını devralan LimakPort, İskenderun Limanı’nı tamamıyla yeniden tasarlayıp inşa etti.

LimakPort adını alan liman, yıllık 1 milyon TEU elleçleme kapasitesiyle bugün Doğu Akdeniz’in en modern ve en büyük konteyner terminallerinden birisi olma özelliğine sahip.

1 milyon metrekare alana yayılı olan limanın, lineer ve uzun rıhtım yapılarıyla olumsuz hava koşulları için tam koruma sağladığına değinen LimakPort Genel Müdürü Cem Aysel: “Mendireğe ve liman için özel tasarlanan STG ve RTG vinçlere sahip ve 15.50 m su derinliği ile derinsu limanı özelliğiyle LimakPort her ne kadar konteyner tarzında tasarlanmış olsa da, yapılan kapsamlı ve çok yönlü yatırım sayesinde konteyner dışında, RO-RO proje kargo, dökme yük ve genel kargo elleçlemelerinde de bölgenin en önemli aktif limanı özelliği taşımaktadır” dedi.

Bu yılın ve geçtiğimiz yılın istatistiki verilerini açıklayan Aysel: “Yıllık elleçleme kapasitesi konteynerde 1 milyon TEU, dökme yükte 2.5 milyon/ton, genel kargoda 600 bin ton, RO-RO’da120 bin araç ve Ro-Pax’da ise 30 bin kamyondur. Derinsu özelliğine sahip limanda, konteyner rıhtımları süper post panamax konteyner gemilerini elleçleyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Halihazırda konteyner hatlarının ana gemilerinin uğradığı limana, diğer yük gemilerininse 90 bin DWT’e kadar olanları limana yanaşabilmektedir” şeklinde konuştu.

Taleplere Bağlı Olarak Kapasite Artıyor

2014 yılının, LimakPort için atılım yapılan verimli bir yıl olduğuna değinen Aysel şöyle devam etti: “2014 yılı, LimakPort için atılım yapılan verimli bir yıl oldu. Limanda, bölgenin ve dünya konteyner taşımacılığının önde gelen 11 konteyner taşıma hattı aktif olarak görev almaktadır. Ülkemizin, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda limanlarımızda elleçlenen yük miktarının da paralel olarak artmasını bekliyoruz. Söz konusu süreçte, LimakPort olarak halihazırda 1 milyon ton TEU olan elleçleme kapasitemizi, gelen taleplere bağlı olarak 3 milyon TEU’ya yükseltmeyi planlıyoruz. Limanımız, yüksek hizmet kalitesi ve müşteri odaklı yaklaşımı ile hinterlandımızda bulunan sanayiciler tarafından gün geçtikçe daha çok benimsenerek, kısa zamanda Doğu Akdeniz’in vazgeçilmez limanlarından biri olmuştur. Hizmet kalitesi, çeşitliliği ve hacmini artırma hedefimiz, bundan sonraki dönemde de devam edecektir.”

Sektörün Yaşadığı Sıkıntılar

Sektöre ilişkin öne çıkan sorunlara değinen Aysel, birtakım çözüm önerilerinde bulundu: “Limancılık sektöründe bizce öne çıkan sorunlar mali açıdan farklı ücret kalemleri için farklı KDV uygulamalarıdır. Tüm kalemler için standart KDV uygulamasına geçilmesinin olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Diğer yandan, bölgesel ölçek ekonomileri yaratılarak ithalatçı ve ihracatçılarımıza bunun getireceği faydaları yansıtmak gerekmektedir. Mevcut durumda tesis iskelelerinin üçüncü şahıslara hizmet verebilir hale gelerek, buna bir de konteyner hizmetinin eklenmesi, yükün merkezileşip oluşacak büyük ölçeğin yaratacağı faydayı engellemektedir. Bu konuyu liman arka sahalarının planlanması, organize edilmesi ve dış ticaret yapan firmalarımızın hizmetine sunulması ihtiyacı ile birlikte düşünmek gerekir.

Sonuç olarak; limanın sunacağı kapasite ve hizmetlerin, liman dışı lojistik ekosistem ile de desteklenmesi, merkezileştirilmesi, ithalat ve ihracatçılarımızın tedarik zincirlerinde hem maliyet hem zaman tasarrufu hem de operasyonel kolaylık açısından büyük artılar getireceği düşüncesindeyiz.”

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu