Tek Liste İle Gidilen Seçimde Çetin Nuhoğlu Yeniden Başkan

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) 38’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı, 1 Mart 2015 tarihinde WOW Otel’de gerçekleştirildi. Tek liste ile girilen seçimde 172 geçerli oy ile Çetin Nuhoğlu yeniden başkan seçildi.

Genel Kurul’a katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ülkelerin keyfi uygulamalarına karşın Türk taşımacısının yaşadığı zorluklar ile ilgili olarak alternatif güzergahlar oluşturmak gerektiğini vurgulayarak, “Alternatif güzergahlarınız varsa masada güçlüsünüz demektir. Bu yüzden kullanalım ya da kullanmayalım mutlaka masada alternatif güzergahlarımız olmalı” dedi. Bakan Elvan,  Türkiye’nin taşımacılık altyapısı konusunda çağ atlamasına karşın hala ciddi sorunları olduğu gerçeğini de vurgulayarak, “Bu sorunların üzerine kararlılıkla gideceğiz” diye konuştu.

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, karayolundaki cezalar, sınır kapılarındaki uzun beklemeler, geçiş belgelerinin yetersiz olması gibi nedenlerle sektörün yabancılara karşı rekabette güç kaybettiğini vurgulayarak, “Pahalıyız, çünkü pahalılaştırılıyoruz; yavaşız, çünkü yavaşlatılıyoruz. Hedef; haksız ayrımcı geçiş ücretlerini kaldırmak” açıklamasını yaptı.

Lojistik sektörünü bir araya getiren UND’nin 38’inci Genel Kurul’una; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, TBMM Dışişleri Komisyonu Sözcüsü-İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mustafa Kaya, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Hamza Demirdelen,  TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Bülent Aymen ve TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan katıldı.

UND’nin 41’inci yılını kutlayarak konuşmasına başlayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “1974 yılında 7 kişinin yan yana gelmesiyle kurulmuş olan bu dernek, 41 yıldır sektörün ileri taşınması için ihtiyaçları zamanında tespit etmiş, rekabetçilik analizini gerçekleştirmiş, önerilerini sunmuş ve böylece, bugün turizmden sonra 13,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı ile ikinci sektör haline gelmiştir” dedi.  

Nuhoğlu: “Hedef; haksız, ayrımcı geçiş ücretlerini kaldırmak”

2008’de Türkiye’nin Batı sınır kapılarından gerçekleşen toplam 400 bin taşımanın 335 bininin Türk plakalı araçlar ile taşındığı kaydeden Nuhoğlu, “2013’te toplam 500 bine çıkan taşımaya rağmen Türk taşımacısının payı 310 bine düştü. Bu en büyük tehlike. Türk nakliyecisi Batı’da ve Doğu’da haksız rekabet yaşıyor. Bunun nedenleri ile ilgili fotoğraf çektik; niye pay kaybediyoruz, niye rekabetçi olamıyoruz? Net olarak gördük ki, karayolundaki cezalar, sınır kapılarındaki uzun beklemeler, geçiş belgelerinin yetersiz olması bunların önemli nedenlerinden. En önemlisi pahalıyız, çünkü pahalılaştırılıyoruz; yavaşız, çünkü yavaşlatılıyoruz. Hedef; haksız ayrımcı geçiş ücretlerini kaldırmak” dedi.

Türkiye’ye son 10 yılda 140 milyar dolar yabancı yatırım geldiğini söyleyen Çetin Nuhoğlu, “Şu an Avrupa’ya yaptığımız ihracatın yüzde 50’sini Türkiye’deki yabancı şirketler yapıyor. Yani ihracat yapmak için hizmet ithal ediyoruz. Bu durumun bir an önce değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Ülkelerin performansı, gelecek tasarımı, rekabetçilik, ulaştırma ve lojistik ile çözülür” diyen Nuhoğlu, lojistiğin başarısının ülkenin de başarısı olduğunu ve dünyada üretilen refahın Türkiye’ye transferinin ancak lojistik sektörü ile sağlanacağını sözlerine ekledi.

“Yıllardır Batı’ya mal taşıyoruz, iltica eden şoför olmadı”

Genel Kurul’da, TOBB’un yürüttüğü çalışma ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda TIR parkının temelinin atıldığının müjdesini veren Nuhoğlu, Haziran ayına kadar bitmesi planlanan TIR parkı ile TIR şoförlerinin artık bugün çektiği eziyetleri çekmeyeceklerini kaydetti.

Türk TIR şoförlerinin halen vize sorunu yaşadığını ve şoförlere turist vizesi verildiğine dikkat çeken Çetin Nuhoğlu, “Şoförümüz Roma’da Collesium’u gezmeye gitmiyor. 25 yıllık şoförden halen 6 ayda 122 adet belge istiyorlar. Olacak iş değil. Bu durumu bir an önce ortadan kaldırmamız gerekiyor” dedi.

25 bin sürücünün yıllardır Batı’ya mal taşıdığını da sözlerine ekleyen Çetin Nuhoğlu, “Yıllardır Batı’ya mal taşıyorlar ve hiçbiri iltica etmedi. Hala vize alabilmek için günlerce kapılarda oyalanıyoruz. 25 bin şoförümüzün ismini çıkardık ve bakanlığımıza sunduk. Bu arkadaşlarımızın yeşil pasaportu hak ettiğini düşünüyoruz. İnşallah geri alım sözleşmesiyle birlikte bu sorun da çözülecektir” dedi.

Genel Kurul’a katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen ise, lojistik sektörünün hem uygun maliyet hem de hızlı teslim yönünden hedef pazarlarda ihracatçıların rekabet gücünü artıran en önemli sektör olduğunun altını çizdi.

Mete: “Lojistiğin performansı diğer sektörlerimizi de doğrudan etkiliyor”

Uluslararası taşımacılığın Türkiye’de rekabeti en yüksek sektörlerden olduğunu söyleyen Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkan Vekili Halim Mete, “Türkiye, turizmden sonra 2’nci büyük hizmet ihracatını taşımacılık sektörü ile yapmakta. Lojistik sektörünün performansı diğer sektörlerimizi de doğrudan etkilemektedir. Zira mal ihracatımızın büyük ağırlığını uluslararası taşımacılık sektörü tarafından verilen hizmet kapsamında yapmaktayız. Taşımacılık şirketlerimizin sunduğu kaliteli ve uygun maliyetli hizmetler sadece Türk şirketleri tarafından değil gittikleri tüm ülke şirketleri tarafından da tercih edilmekte” dedi.

Uluslararası taşımacılık sisteminin kalbi sayılan TIR Sistemi’nin Türkiye’de ki uygulamasının Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafında yürütüldüğünü söyleyen Mete, “TIR Karnesi kullanımı ile 50 yıldır nakliyecilerimizin sınır kapılarında beklemeden taşıma yapmalarını sağlıyoruz. Yılda yaklaşık 420 bin taşıma ile TIR sisteminin dünyadaki bir numaralı kullanıcısı Türkiye’dir. Bu kullanımlardan doğan yıllık 60 milyar Avro kefalet riski Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından üstlenilmekte” diye konuştu.

UND’nin 38’inci Genel Kurul’unda, Divan Başkanı ve Divan heyetinin belirlenmesinin ardından yapılan açılış konuşmaları sonrasında, 2013-2014 dönemi UND Çalışma Grupları başkanlarına da plaket takdim edildi. Ardından gündem maddelerine geçilen Genel Kurul’da, Yönetim Kurulunun çalışma ve hesap raporlarının okunmasının ardından, denetleme kurulu raporu okundu. Genel Kurul’da, tek liste seçime gidildi ve Çetin Nuhoğlu yeniden başkan oldu.  

Seçimin ardından yeni Yönetim Kurulu adına konuşma yapmak için kürsüye gelen Çetin Nuhoğlu, geçen iki yılda yönetimde görev alan arkadaşlar ile sektöre layık olmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Bildiklerimizi yaptık, bilmediklerimizi sorduk istişare ettik. Sivil toplum örgütleri ile konuştuk, kendi üyelerimizle konuştuk çok yoğun bilgi alma değerlendirme çalışmaları yaptık. Birikimlerimiz ve eldeki verilerle 2015-2016 yılı için aksiyonlarımızı hayata geçireceğiz” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan: “Alternatif Güzergahlarınız Varsa Masada Güçlüsünüz”

Taşımacılık sektörü 77 milyon kişiyi ilgilendiren ve hemen hemen tüm sektörlerle etkileşim halinde olan bir sektör. Bundan 10-12 yıl önce taşımacılık alanında kural ve kaidenin olmadığı, isteyen herkesin taşımacılık yapabileceği bir yapı vardı. Karayolu taşımacılığı alanında ciddi düzenlemeler yapıldı. Bir anlamda taşımacılık sektörünü belirli bir kurala bağlamak istedik.

Sektörün özellikle AB mevzuatına uyumlu olması bizim için son derece önemli. Biz AB mevzuatına büyük ölçüde uyumu gerçekleştirdik ama AB’nin kendi kurallarına uymadığını, tarife dışı engeller koymaya çalıştığını görüyoruz.

Türk nakliyecisinin alternatif güzergahları olmalı. Alternatif güzergahlarınız varsa masada güçlüsünüz demektir. Bu yüzden kullanalım ya da kullanmayalım mutlaka masada alternatif güzergahlarımız olmalı. Türkiye’nin taşımacılık altyapısı konusunda çağ atladığını söylemek mümkün ancak ciddi sorunlarımız olduğu da bir gerçek. Bu sorunların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Bugüne kadar RO-RO hatlarını ve alternatif hatları kullanarak Türkiye’ye uygulanan haksız muamele ile mücadele ettik. Hazar Denizi dahil, ihracat yaptığımız pazarlar için hem Batı’da, hem de Doğu’da bize uygulanan haksız uygulamalar için mücadelemizi sürdüreceğiz. Avrupa Birliği mallarının serbest dolaşımı kurallarla belirlenmiş, gerçek bir husus. Ancak buna rağmen Türkiye’ye uygulanan çifte standart nedeniyle karayolu taşımacılarımız sorunlar yaşıyor, Türk malları AB ülkelerinde serbest dolaşamıyor. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. AB Bakanlığımız da bu sorunun çözülmesi için devreye girdi. Bugüne kadar İran’da, Macaristan’da ve Bulgaristan’da bize yapılan haksız uygulamalar karşısında dik durduk, bu duruşumuz sonuna kadar sürecek.

Türkiye nakliyecilerine yönelik haksızlık yapılıyor. Bu konuda mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. 

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayınız

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu