Teknokim Kimya Soğuk Zincir Takip İndikatörlerinin Türkiye’deki Üreticiliğini Üstlendi

Teknokim Kimya, Türkiye'de bir ilki hayata geçirerek dünyada çok az firma tarafından imal edilen soğuk zincir takip indikatörlerinin Türkiye'deki tek üreticiliğini üstlendi.

Yoğun Ar-Ge çalışmalarının ardından ithal edilen soğuk zincir 2°C- 8°C takip indikatörlerinin üretimine başlayan Teknokim, böylece ülke ekonomisine katma değer kazandırmayı planlıyor.

Teknokim Kimya’nın sahibi B. Akın Akgün, 2009'da Ar-Ge süreci kapsamında başlayan soğuk zincir 2°C- 8°C takip indikatörlerinin ilaç ve aşı ve nakliye (Lojistik) firmalarıyla test uygulamalarının ardından 2012 yılında üretimine başlandığını belirtti.

Bu proje ile ürün polimer kimya statüsünden biyolojik kimya statüsüne dönüştürüldüğünü ve Türkiye’de ilk kez yerli üretim yapıldığını kaydeden B. Akın Akgün, “Düne kadar yüzde 100 ithal ikamesine bağlı olan, Soğuk Zincir 2°C- 8°C Takip İndikatörleri, 130 yerli ilaç ve aşı üretici ve bayi.  280 Kamu Hastane ve Eczaneleri ile yapılan satışlarla yurtdışına bağımlı olan bu ürününde katma değer kazandırmaktayız” dedi.

Soğuk zincir 2°C - 8°C takip indikatörlerinin özelliklerine değinen Akgün, “Soğuk Zincir 2°C - 8°C takip indikatörleri zaman-sıcaklık indikatörleri polimer bazlı sistemler. Difüzyon bazlı indikatörlerden 2°C - 8°C aralığında saklanan ilaçlar, aşılar, gıdalarda kullanılan bu akıllı indikatör etiketi (TTI) sıcaklık dalgalanmalarında geri dönüşümsüz renk değişimi geçirerek sıcaklık değişmelerini gösterir. Soğuk Zincir 2°C - 8°C takip indikatörünün izotermal ortamlarda sıcaklık değişimleri üzerine kullanılabilirliğinin incelendiği çalışmada özellikle ilaç ve aşı fabrikalarında olumlu sonuçlar elde edildi. Ayrıca müşteri isteği doğrultusunda farklı sıcaklık ve farklı eşit süreler için indikatör tipleri üretmekteyiz” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı 19 Aralık 2014 Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman imzasıyla, ilaç, aşı ve serum gibi tıbbi ürünlerde uygulanması zorunlu olan ‘soğuk zincir’ hakkında uyarılar içeren genelge yayımlandı. Genelge, illerin yanı sıra, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanlığı, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, Ecza Depocuları Derneği, Gelişimci İlaç Firmaları Derneği, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği, Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği, Sağlık Ürünleri Derneği ve Kamu İlaç Tedarikçileri gibi sivil toplum kuruluşlarına da gönderildi.

Soğuk zincir ürünlerin 2°C-8°C derece arasında taşınması zorunlu

Genelgede, tıbbi ürünlerin ruhsatında belirtilen saklama koşullarında depolama ve dağıtımının gerçekleştirilmesinin esas olduğu hatırlatılarak, bu ürünlerin bozulmaması için gerekli olan soğuk zincire uyulması gerektiği vurgulandı.

Bu kapsamda, özellikle soğuk zincir ürünlerin, üretiminden fiilen tüketildiği noktaya ulaşıncaya kadar geçen sürede sıcaklığının 2°C - 8°C değerleri arasında olması gerektiğinin altı çizilen genelgede, ruhsat sahibinin öngördüğü koşullarda depolama, muhafaza ve dağıtımının zorunlu olduğu bildirildi.

Soğuk zincire ilaçların güvenli transferi için özel soğuk zincir kutularının ve buz akülerinin bulunması zorunludur. Soğuk zincir kutusuna yerleştirilen ilaçlar kesinlikle akülerle direkt temasta bulunmamalıdır. Aksi takdirde donma söz konusu olabilir. İlaç veya aşıların nakliye sırasında en kolay kontrol yolu ilave edilecek ‘Soğuk Zincir İzlem Kartı’ ile izlemek. Akıllı Etiketin pimi çekilerek aktif hale getirildikten sonra koli içine konulmalıdır. Ayrıca tarih ve saat de kaydedilmelidir. Transfer yerine ulaştığında ilacın kutuda bulunma süresi kısa da olsa bekletilmemeli ve buzdolabına bir an önce yerleştirilmelidir.                                        

Soğuk Zincir İndikatörün Aktivasyonu

Pimi çekilerek aktif hale getirilen indikatörün I- I- I -I -8 sınırları ile gösterilen pencereler eşik ısıya maruz kalındığında renk değiştirerek mavileşir. Daha önce koli içine konan ‘Soğuk Zincir İzlem Kartı’ ile indikatörün mavileşen pencerelerin daha önce izleme karta kaydedilmiş ise l ile karşılaştırılarak maruz kalınan ısı ve süresi hakkında yorum yapmaya faydası olacak. Ayrıca daha uzun süreli nakliyelerde koli içi ısısını izlemek için ‘elektronik ısı kaydedici’ cihazlar mevcut. Bu cihazlar özel bilgisayar yazılımları sayesinde ‘ısının takip edileceği süre’ ve ‘ısı kaydedilme aralıkları’ açısından ayarlanıp nakliye sırasında kullanılmaktadır. Koliler aşıların iletileceği yere ulaşınca bu cihazların kaydettiği ısı derecelerinin zamana göre dağılımı bir tablo ve grafik halinde görülüyor.

Aşıların uzun süre saklandığı merkez ve bölge depolarında canlı aşılar  (-15ºC ile -25ºC).de, diğer aşılar ise (0 ile-8ºC). Arasında saklanır. Aşının tüketiciye ulaştırıldığı uç birimlerde ise canlı ve yağ ölü aşı ayırımı yapılmaksızın bütün aşılar (2ºC - 8ºC)arasında saklanması gerekir. Depolularda altı ay, bölge depolarında üç ay aşı yapılan birimlerde ise bir ay olarak öneriliyor.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde