Thermo King Türkiye’de ATP Sertifikası Verme Yetkisi Aldı

Doğuş Otomotiv Distribütörlüğünde faaliyet gösteren Thermo King, Türkiye’de ATP sertifikası verme yetkisi aldı. Thermo King tarafından verilecek ATP sertifikası, 49 ülkede geçerli olacak.

Türkiye’nin en çok tercih edilen soğutucu ünitesi Thermo King, soğuk zincir taşımacılığı yapan firmaların en önemli referanslarının başında gelen ATP sertifikasını Türkiye’de verme yetkisi aldı. Thermo King tarafından verilecek ATP sertifikası, konvansiyonuna üye 49 ülkede geçerli olacak.

Türkiye pazarında bulunan tüm soğutucu ünite ve kasalar için verilecek olan ATP Sertifikası için kontroller, yıl sonuna kadar Türkiye geneline yayılmış tüm Thermo King Yetkili servislerinde gerçekleşecek. Thermo King yetkili servislerinde yapılacak testler sonucunda bilgiler Prag’da bulunan Ingersoll Rand’a bağlı, bağımsız bir kuruluş olan Avrupa Mühendislik ve Test Merkezi (ETC)’ne iletilecek ve burada hazırlanacak sertifika kullanıcıya teslim edilecek.

“Soğuk zincirde global oyuncu olacağız”

Çek Cumhuriyeti’nin Başkenti Prag’da bulunan Avrupa Mühendislik ve Test Merkezi ETC’de konu ile ilgili görüşlerini aktaran Doğuş Otomotiv Thermo King Marka Müdürü Suna Türk, ATP sertifikası sayesinde soğuk zincir taşımacılığı yapan Türk nakliyecilerin global pazarlara çıkmasının önünün açıldığını belirtti. Türk “Bildiğiniz gibi ATP kanun tasarısı, ülkemizde 10 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu sertifika frigorifik yük taşımacılığı yapan firmaların bir nevi garantisidir. Lojistik firmalarımız, yurtiçinde rekabette elini güçlendirirken, 49 ülkede geçerli olan bu sertifika sayesinde global bir oyuncu haline gelecektir” dedi.

ATP sertifikasının, taşımacılık sektörüne olduğu gibi ülke ekonomisine de çok büyük katkısı olacağını sözlerine ekleyen Türk “Üretim sahasından tüketiciye ulaşana kadar gerçekleşen sağlıksız taşıma şartları nedeniyle yüzde 25’e varan kayıplar söz konusudur. ATP yönetmeliklerine uygun taşımada bu oranlar minimuma inecek, böylelikle ülke ekonomisi de kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

“Türk Lojistiği için önemli bir adım”

Thermo King Marka Müdürü Suna Türk bu yetkilendirme ile Türk kasa üreticileri ve soğutucu ünitelerin ATP sertifikası alabilmek için yurtdışına çıkmalarına gerek kalmadığını söyleyerek “Türkiye’de gıda sektöründe taşımacılığın büyük bölümü karayolu ile gerçekleştiriliyor. ATP, gıda endüstrisinin gelişmesi ve pazarın büyümesi ile gıda üretiminin en temel sorunu olan soğuk zincirin kırılmasına bağlı ürün kayıplarının  önlenmesi ve sağlıklı ürünlerin son kullanıcıya ulaştırılması adına çok önemli bir adımdır. Bu sertifika ile kasa ve soğutucu ünitelerin ATP Konvansiyonu çerçevesinde belirlenen standart ölçümlere sahip olması, çabuk bozulan gıda ve tüketim malzemelerinin bozulma sürecine girmeden son kullanıcıya aktarılması garanti altına alınmaktadır. Bu sertifikaya hiç sahip olmamış veya yenilemesi yapılmamış cihazların ATP Konvansiyonuna taraf ülkelerde taşıma yapmasına olanak tanınmamaktadır” dedi.

Türk sözlerine şöyle devam etti; “Bugün aldığımız bu yetki, soğuk zincir taşımacılığının daha da gelişmesi için atılan çok önemli bir adımdır. Thermo King servislerinde yapılacak testler sonucu alınacak bu sertifika 49 üye ülkede geçerli olacak. Ayrıca biz sadece Thermo King ünitelerine değil, tüm diğer marka soğutucu ünite ve kasalar için de ATP sertifikası vereceğiz. Halen kullanılan eski üniteler için verilecek ATP sertifikası en fazla 3 yıl, yeni üniteler için 6 yıl geçerli olacaktır. Avrupa’nın en büyük TIR filosuna sahip ülkemizde 12 binden fazla soğuk zincir lojistiğine uygun taşıt olduğu tahmin ediliyor. ATP Konvansiyonu’nun öngördüğü gerekli yasal düzenlemeler tamamlandığında, ülkemizin uluslararası gıda lojistiği alanında büyümesi ve bölgesel üs olma yolunda önemli bir adım daha atması sağlanacaktır”.

ETC Prag

Çek Cumhuriyeti’nin Başkenti Prag’da bulunan Avrupa Mühendislik ve Test Merkezi ETC, soğutucu ünite ve klima ürünlerinin teknik testlerinin yapıldığı ISO 9001, ISO 14001 and OHSAS 18001 sertifikalarına sahip, ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 ile akredite olan Avrupa'nın en gelişmiş test merkezlerinden biridir. Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen soğutucu ünite ve kasalar için ATP sertifikası testleri gerçekleşirken, testte başarılı olan ünite ve kasalara ATP belgesi ETC tarafından verilmektedir.

ETC Prag tesislerinde yer alan laboratuvarlarda Çok Eksenli Sistem ve Elektromanyetik Düzenek ile Titreşim, Malzeme, Filtre ve Hava Temizliği, Performans ve Dayanıklılık, ATP, GDP (Farma), Klima ve Soğutucu Ünite Verimlilik testleri ile Elektro Manyetik Uyumluluk (EMC) ölçümleri gerçekleştirilmektedir. 

ATP

Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve taşımalarında kullanılacak özel ekipmanların kullanımını düzenleyen antlaşmadır. 1976 yılında yürürlüğe giren ve toplam 49 ülkenin taraf olduğu antlaşmaya Türkiye 21 Aralık 2012 tarihinde dahil olmuştur.

Çabuk bozulabilir gıda maddelerinin uluslararası taşımacılık esnasında kalitesinin korunması için koşulların iyileştirilmesi ve buna bağlı olarak çabuk bozulabilir gıdaların ticaretinin artırılması amaçlanmaktadır. ATP antlaşması, uluslararası tren ve kara taşımacılığı ile insanların tüketimine yönelik donmuş, soğutulmuş ve diğer çabuk bozulan gıdaların, nakliyesini kapsar.

ATP’nin amacı çabuk bozulabilir gıda ürünlerinin taşıma yönteminin ve ürün çeşidine göre taşıma sıcaklıklarının belirlenmesi ve ürünlerin gerekli ısı derecelerinde taşınmasının sağlanması ile birlikte, bozulabilir gıda ürünlerinin saklama koşullarının kalite ve standartının belirlenmesi uluslararası soğuk zincir taşımacılığında ürünlerin üretimden son kullanıcıya kadar olan süreçlerin takibi ve kolaylaştırılmasıdır.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde