Trambüsler Sefere Başladı

Bozankaya’nın üretimi olan Türkiye’nin ilk yerli Trambüs araçları, yolcu taşımaya başladı.

Türkiye’nin ilk yerli Trambüs araçları, yolcu taşımaya başladı. Türkiye’de ilk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilen yerli Trambüsler, altyapı, üretim ve test sürüşleri sonrasında ulaşım seferleri için kontağı çevirdi.

Türkiye genelinde ilk ve örnek proje olarak Malatya’da hayata geçtiğini kaydeden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır seferler öncesinde yaptığı açıklamada, “Toplu taşıma araçları şehirlerin gelişmişliğini gösteren en önemli parametrelerden bir tanesidir. Biz de Malatya’mızda toplu taşımanın kalitesini artırmak, standartlarını yükseltmek için çalışmalar gerçekleştirdik. Yaptığımız incelemeler neticesinde pek çok avantaj sağladığı için trambüste karar kıldık” dedi.

Trambüsler’in dizel yakıtlı araçlara göre yüzde 70’leri bulan enerji tasarrufu sağladığını ifade eden Çakır, “Trambüslerin hem ilk yatırım ve işletme maliyetleri düşük, hem de yolcu sayısı daha fazla. Aynı zamanda bu araçlar, tam bir çevre yatırımı. Dolayısıyla trambüsler, toplu taşımadaki kaliteyi yükseltirken daha çok yolcu taşımamızı da sağlayarak tüm beklentilerimizi karşılıyor. Birçok belediyenin bu araçları değerlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Trambüs altyapısının raylı sisteme dönüştürülebileceğini de sözlerine ekleyen Ahmet Çakır, “Bu sistem istediğiniz an raylı sisteme dönüşebiliyor. Şu anki trafo ve katener direkleri dahil olmak üzere bütün sistemler, hafif raylı sisteme uygun sistemlerdir. Sadece rayların döşenmesi ile hafif raylı sisteme dönüştürebilir” dedi.

Raylı sistemler ve toplu taşıma araçları tasarlayan yerli üretici Bozankaya tarafından geliştirilen bu yeni nesil araçlar, Türkiye’nin ilk yerli trambüsleri olma özelliğini taşıyor. Üzerlerindeki katener sistemiyle elektrik tellerine bağlanan, aynı zamanda dizel motorla da kullanılabilen trambüsler, 80 kilometre hız yapabiliyor. Her biri 270 kişi kapasiteli 10 trambüs, 8 aylık test sürüşleri sonrasında yolcu taşımaya başlıyor.

Günay: “Enerji tasarrufunda yaklaşık yüzde 75’e varan avantaj sağlıyor”

Trambüs sistemini takip eden belediyeler bulunduğunun altını çizen Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay ise, “Teknik olarak tramvay sistemleri ile benzerlikleri olmasına rağmen ilk yatırım maliyetleri çok daha düşük olan trambüs sistemleri, toplam ağırlığı 40 tona yaklaşan konvansiyonel araçlara göre enerji tasarrufunda yaklaşık yüzde 75’e varan avantaj sağlıyor. Trambüslerimiz hem ulusal hem de uluslararası platformda yerel yönetimler tarafından büyük ilgi görüyor. Yunanistan, Brezilya, Avusturya ve Almanya’dan teknik heyetlerin Türkiye’ye gelip yerinde izledikleri araçlarımızın ihracatına da yakın bir zamanda başlayacağız” dedi.  

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu