Trans.eu Türkiye Genel Müdürü Özgür Kesemen: “Lojistik 4.0 Sektörel İyileşmenin Tam Karşılığı”

Karayolu taşımacılığı için modern bir lojistik platformu oluşturan Trans.eu, yeni çözümleriyle lojistik operatörlerine, forwarderlara, üretici şirketlere ve taşıyıcılara bugünü değil geleceği sunuyor.

Şirket, TfS, TfX ve TfC olarak adlandırılan üç yeni dijital platformla Ulaştırma Yönetim Sistemini (TMS) 4.0’a taşımaya hazırlanıyor. Trans.eu Türkiye Genel Müdürü Özgür Kesemen, “Lojistik sektörü açısından düşünüldüğünde endüstri 4.0 ın etkisi ile lojistik 4.0'ı Trans.eu olarak uyguladığımızı söyleyebiliriz. Lojistik 4.0 sektörel iyileşmenin tam karşılığıdır” dedi.

Sanayi 4.0’ın lojistik sektörüne etkisi nasıl olacak? Sanayi 4.0 üretim sanayisinde yaratacağı devrimle mi lojistik sürecini etkileyecek yoksa, lojistik süreçlerine direkt etki yapacak mı?

Sanayi 4.0 lojistik sektörünü çok uzunca bir süredir etkisi altına aldı aslında. Artık firmalar içerisinde rota, depo, araç planlaması yapılan yazılımlar kullanılmaya başlandı. Akıllı teknolojiler ile çalışan ürünler firmalar tarafından da aynı şekilde kullanılmaya başlandı. O yüzden sektörün Sanayi 4.0' ın getirilerinden uzunca bir süredir yararlandığını söyleyebiliriz. Artık lojistik sektörü için yeni bir kavram var ve biz bunu Lojistik 4.0 olarak adlandırıyoruz. Kullanılan mevcut sistemlerin bir üst seviyeye geçirilerek birbirleri ile olan bağlantılarının sağlanmasına lojistik 4.0 diyoruz.

Sanayi 4.0’ın lojistik sektöründe istihdama etkileri ne olabilir?

Lojistik sektöründe şu ana kadar görebildiğimiz istihdam türü az insan çok iş şeklindeydi. Kullanılan teknolojiler ile birlikte lojistik firmaları için daha çok istihdam şansı olabileceğini öngörmek maalesef zor. Ancak mevcut sektör çalışanlarının işlerini kolaylaştırarak makinelerin gerçekleştirebileceği işler yerine daha katma değerli işler üretebileceklerini söyleyebiliriz.

Sanayi 4.0’ı tetikleyen teknolojiler nelerdir?

Yapay zeka, makinelerin öğrenmesi, IoT, dijital platformlar, Big Data, Kullanıcı tabanlı sistemler gibi teknolojileri ve daha fazlasını örnek verebiliriz.

Endüstri  4.0 ne zaman tam olarak hayatımızın içinde olacak?

Bu sorunun cevabı için fabrikalarımıza göz atmakta fayda var. Bundan 50 yıl önce bir fabrika nasıl görünüyordu? Şimdi nasıl görünüyor ve bir 10 yıl sonra nasıl gözükecek? Bu gibi kriterleri incelediğimizde endüstri 4.0 ın zaten hayatımızda olduğunu kolaylıkla görebileceğiz. Lojistik sektörü açısından düşünüldüğünde endüstri 4.0 ın etkisi ile lojistik 4.0'ı Trans.eu olarak uyguladığımızı söyleyebiliriz. Lojistik 4.0 sektörel iyileşmenin tam karşılığıdır. Artık lojistik süreçleri de eskisinden farklı yönetiliyor. Her firma kendisine özel bir akıllı sistem kullanıyor, alt nakliyecileri ile yeri geldiğinde iletişimini bu kapalı devre sistemler içerisinde kuruyor ve aylık yıllık bazda raporlamalar yapılıyor. Ama konu spot taşımacılığa geldiğinde dışarıdan araç tedariği yapılıyor ve bu konuda da kullanılan sistemler yeterli kalmıyor. Trans.eu gibi lojistik 4.0 hizmeti sağlayan platformlar mevcut nakliyeci veri tabanı ile sözleşmeli nakliyecileri bir araya topluyor ve tüm lojistik süreçlerinizi tek bir ekranda toplama şansını sağlıyor. Bu sebeple endüstri 4.0 da hayatımızın içindedir diyebiliriz.

Sizin lojistikte otomasyon ve dijitalleşme konusunda yaptığınız uygulama ve yatırımlarınız ne yönde ilerliyor?

Trans.eu olarak 2004 yılından 2018 yılına kadar geçen sürede Avrupa’nın en büyük yük ve araç tedarik platformu olarak hizmet verdik. Ve 2019 yılında Trans.eu olarak nakliyeci, yük sahibi ve lojistik acentelerinin ihtiyaçlarına göre özel arayüzler ile sunulan 3 ürün ile piyasaya çıktık Biz bunları TfS(Yük sahipleri için), TfF(lojistik acenteleri için) ve TfC(Nakliyeciler için) olarak adlandırıyoruz. ve bu saymış olduğum 3 sistemin alt yapılarının hazırlanması için 2 yıl harcandı ve çok ciddi bir yatırım gerçekleştirildi. Yaklaşık 250 kişinin üzerinde çalıştığı bu teknolojik sistemler özenle hazırlandı. 

Sunmuş olduğumuz bu 3 ürüne de SmartMatch olarak adlandırdığımız bir akıllı algoritma entegre ettik. Bu akıllı algoritma sayesinde herhangi bir yük sahibi kendi lokasyonuna ve yükünün özelliklerine uygun araçlar hakkında otomatik bildirimler ve öneriler alabiliyor. Yük sahibisiniz ve yükünüz için araç bulmak istiyorsunuz bu algoritma sayesinde belki bir yan fabrikada aracı boşaltan bir TIR’ın sizin rotanızda hareket etmek üzere olduğu algoritma tarafından tespit edilir ve size öneri olarak sunulur. Böylelikle daha az vakit harcayarak daha uygun fiyata taşımacılık erçekleştirebilirsiniz. Sektörde bu özelliğe sahip tek firma olduğumuzu söyleyebiliriz.

Şirketinizi ve Türk lojistik sektörünü bu hazırlıklarla ilgili batılı rakiplerine göre nasıl görüyorsunuz?

Türk lojistik sektörü birçok ülkeye göre çok güçlü konumda ama ne yazık ki bakış açısı olarak lojistikte dijitalleşmeye karşı bir bariyerimiz var. Örneğin Litvanya'nın nüfusu 3 Milyon, ve dijital platform olan Trans.eu sistemini 1.000’i aşkın kullanıcı firması var. Türkiye'nin nüfusu 80 milyon hem yurtiçi hem yurtdışı lojistik hacmi Litvanya dan büyük olmasına rağmen Türkiye'de sadece 200 kullanıcı firma. Bu rakamlar Türkiye'nin dijitale bakış açısını gözler önüne sermektedir. Biz sunduğumuz tüm teknolojiler ile rakiplerimizden iyi konumdayız alt yapımız hazır ve yeterli. Sadece değişime açık olmamız gerekiyor.

Türkiye Sanayi 4.0 için hazır mı?

Alt yapı olarak gayet iyi durumdayız, sanayi 4.0'a hazır olmamak gibi bir durumumuz söz konusu dahi olamaz ticaret hacmi çok büyük bir ülkeyiz. Daha çok teknolojiye dahil olmamız için tek yol bakış açımızı değiştirerek yeniliklere açık olmamızdır.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti