Türk Treyler Sektörü Büyüme Yolunda

Taşımacılık sektörüne yön veren gelişmelerin ışığında gerçekleştirilen 7’nci Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi geniş bir katılımla gerçekleşti.

Sektörün gelecek vizyonunun değerlendirildiği, yapay zeka, otomasyon ve robot teknolojileri gibi hem üreticilere hem de taşımacılara etki eden konular masaya yatırıldı.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) ve Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) iş birliğiyle düzenlenen 7’nci Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, 20 Şubat’ta Crowne Plaza Asia'da gerçekleştirildi. "Mega Trendler Merkezinde Türkiye" ana temasıyla düzenlenen zirvede, treyler ve ağır vasıta sektörünün geleceğini şekillendiren trendler ve yenilikler ele alındı.

Zirvenin açılışında konuşan Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün 2023 yılında 60 bin adetlik üretimle tarihi bir rekor kırdığını belirterek, “İnşallah bu seviyeleri tekrar görür, hatta üzerine çıkarız. Eğer 100 bin adetlik üretime kavuşursak, Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü olacağız” dedi.

Şentürk, 2024 yılının zorluklarına dikkat çekerken, 2025’in daha da çetin geçeceğini vurguladı. Treyler üreticilerine seslenen Şentürk, ihracatta geri adım atmamak gerektiğini belirterek, “Kazandığımız mevzileri kaybetmeyelim. Kalitemizle ve rekabet gücümüzle Türk treylerinin yolu açık olacaktır” ifadelerini kullandı.

Saltık: “Avrupa'da ikinci olmanın gururunu yaşıyoruz”

TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık, Türk treyler sektörünün uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmek adına önemli adımlar attıklarını belirtti. Saltık, “Bugün, Türk treyler sektörünün Avrupa’da ikinci konuma yükselmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. TREDER, bu başarının gerekli temellerini oluşturmuştur” dedi.

Sektörün bu noktaya gelmesinde birlikteliğin gücüne inandığını vurgulayan Saltık, Türkiye’nin üretim kapasitesi, kalite standartları ve ihracattaki başarısının sektörün yükselişinde kritik rol oynadığını ifade etti.

Hoşgören: “Teknoloji ile rekabet gücümüzü artıracağız”

Türkiye Ağır Vasıta Distribütörleri Derneği (TAİD) Başkanı Burak Hoşgören, yapay zeka ve robot teknolojilerinin sanayiye entegrasyonunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Hoşgören, KOBİ’lerin ve sanayi kuruluşlarının bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyledi. Hoşgören, “Robot yatırımını planlamak, sanayide verimliliği artırmak ve ülkemizi rekabet edebilir hale getirmek için adımlar atmalıyız” diyerek, bu alandaki yatırımların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Aras: “Karayolu ve treyler bir bütündür”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, treyler sektörünün 70’ten fazla ülkeye 800 milyon dolar değerinde treyler ihraç ettiğini belirterek, "Biz lojistikçiler de üretilen treylerlerle Türk ihracat ürünlerini dünyaya taşıyoruz. Karayolu taşımacılığı olmadan lojistik düşünülemez. Sektörümüzün büyümesi ve rekabetçiliğinin artması ülke ekonomisi için kritik öneme sahip” dedi. Aras, geçtiğimiz yıl Türkiye’den TIR’larla yapılan ihracat seferi sayısının 2 milyon 95 bini geçtiğini ve taşınan yüklerin toplam değerinin 107 milyar doları bulduğunu belirtti.

Tüzmen: “Dinamizmiyle bu sektör 1 milyar dolarlık ihracatı aşacaktır”

Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin treyler sektöründe 1 milyar dolarlık ihracat hedefine henüz ulaşamadığını belirterek, “Sektör kümelenme çalışmalarını yürüttüğü için önümüzdeki yıllarda dünyadaki sıkıntıları aşarak bu hedefi geçeceğine inanıyorum” dedi.

Tüzmen, küresel belirsizliklerin sektörü zorladığını da dikkat çekti. Avrupa’daki ekonomik durgunluğa da değinen Tüzmen, “AB mutlaka girdi maliyetlerini azaltan çalışmalar yapacaktır. Ancak Avrupa şu anda yavaş büyüyor, ABD ise AB’nin iki katı hızla büyüyor. Avrupa’daki bu yavaşlama, en çok bu bölgeye ihracat yapan bizleri etkiliyor” dedi.

Atılgan: “Türk treyler sektörü tecrübesi ve esnekliğiyle öne çıkıyor”

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, treyler ve ağır vasıta sektörünün Türkiye'nin Avrupa'da liderlik için mücadele verdiği, son derece tecrübeli ve iddialı olduğu bir sektör olduğunu söyledi. Treylere olan talebin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini kaydeden Atılgan, "Türkiye, hem Avrupa'ya hem Orta Dogu'ya hem de Afrika'ya üretim yapabilen eşsiz bir coğrafi konuma sahip. Sektördeki tecrübesi, esnekliği ve tedarik ağının da gelişimi rakiplere göre çok daha öne çıkmamıza olanak veriyor" ifadelerini kullandı.

Şahin: “TSE olarak rekabetçi üretim süreçlerini teşvik ediyoruz”

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, treyler sektörünün güvenli, çevreci ve rekabetçi bir yapıya kavuşması için standartlaşma, belgelendirme, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında atılması gereken adımları anlattı.

Şahin, Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nin treyler sektörüne yönelik test, sertifikasyon, tip onay ve belgelendirme faaliyetleri ile Yeşil Mutabakat ve dijital dönüşüm gibi küresel trendlere uyum sağlama çabaları hakkında bilgiler verdi ve "TSE olarak sanayimizin küresel rekabet gücünü artırmak, güvenli ve kaliteli üretim süreçlerini teşvik etmek için çalışıyoruz" dedi.

Topkapı Üniversitesi Rektörü Ekonomist, Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, yaptığı sonumla global risklerin etkileriyle ilgili görüşlerini paylaytı. Alkın, "Kalıcı ve çoklu riskler dönemine girdik. Eskiden krizler 10-11 yılda bir oluyordu şimdi sürekli krizler oluyor" dedi. Alkın, önümüzdeki dönemde şirket cirolarının önemli ölçüde artacağını ancak o zamana kadar ayakta kalmanın asıl sorun olarak durduğunu söyledi.

Sektör temsilcileri 3 farklı panelde son trendleri konuştu

Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi kapsamında düzenlenen 3 farklı panelde, sektörün önde gelen temsilcileri son gelişmeleri ve sektörel trendleri değerlendirdi.

Neva Orman Genel Müdürü ve SATSO Kadın Girişim Başkanı Girisim Elvan Bilgehan Dikici’nin başkanlığında gerçekleştirilen ilk panelde, ağır vasıta ve treyler sektöründe inovasyon, sürdürülebilirlik ve yeni teknolojilerin etkileri tartışıldı. Panelde şu isimler yer aldı: Saf Holland Group EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölge Başkanı Christoph Günter, Nevpa Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar, BPW Avrupa Satış Direktörü Daniel Twilling-Birkholz, Prometeon Türkiye, Rusya ve CIS Pazarlama Müdürü Ömer Tunaz, İntermobil Treyler ve Aftermarket Satış Direktörü Uğur Dal ve Versus Türkiye Müdürü İlhan Tat.

İkinci panel, OSD Genel Sekreteri Özlem Güçlüer’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde, ulaşım ve altyapı politikaları, otomotiv endüstrisinin geleceği ve sektördeki regülasyonlar üzerine konuşuldu. Panel katılımcıları şu isimlerden oluştu: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Oğuz, TSE Ulaşım Sistemleri Merkezi Başkanı Mehmet Ertuğrul Kaya, Sigma Expo Group Genel Müdürü Sergey Alexandrov, Römork Alt Komite Başkanı, Kıdemli Homologasyon Uzmanı Tanver Talas.

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) tarafından düzenlenen üçüncü panelin moderatörlüğünü Schmitz Cargobull Türkiye CEO’su M. Kerem Taş üstlendi. Panelde ticari araçlar sektöründeki stratejik gelişmeler, sektörel işbirlikleri ve geleceğe yönelik hedefler ele alındı. Panele; TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kässbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt ve Marubeni Dağıtım ve Servis Ticari Araçlar COO’su Kıvanç Kızılkaya katıldı.

Türk Treyler Sektörü Büyüme Yolunda
Bauma 2025: İnşaat Sektörünün Küresel Buluşma Noktası
Scania Top Team Türkiye Şampiyonu Gebze
Mercedes-Benz Türk’ten Kadın İstihdamına Destek
Ticari Araç Üretimi ve Pazarı Ocak Ayında Geriledi
Mercedes-Benz Türk Yeni Actros L’yi Bayilerine Tanıtıyor