Turkish Cargo 2011 Yılında Pazardan Yüzde 62 Pay Almayı Hedefliyor

TURKISH Cargo, 2010 yılındaki en başarılı acentelerini ödüllendirmek amacıyla 20 Ocak 2011 tarihinde bir ödül töreni düzenledi. Turkish Cargo’nun tüm acentelerinin katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda Turkish Cargo’nun 2010 yılı perfor

TURKISH Cargo, 2010 yılındaki en başarılı acentelerini ödüllendirmek amacıyla 20 Ocak 2011 tarihinde bir ödül töreni düzenledi. Turkish Cargo’nun tüm acentelerinin katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda Turkish Cargo’nun 2010 yılı performansı değerlendirildi ve 2011 yılı hedefleri açıklandı. 

Törende yer alan THY Ticari Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sivrikaya, son yıllardaki başarılı faaliyetler sonucunda THY’nin Türkiye’nin en büyük dünya şirketleri arasına girdiğini söyledi. Destinasyon olarak dünyanın 9’uncu, hem destinasyon hem de yolcu sayısı olarak da Avrupa’nın en büyük 4’üncü havayolu konumuna geldiklerini vurgulayan Sivrikaya, İstanbul merkezli yapılandırılmış olan uçuş ağının yolcu taşımalarında olduğu kadar kargo taşımalarında da emsalsiz bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Kargo taşımaları arasında transit payının yüzde 22 olduğunu ifade eden Sivrikaya, 2010 yılı ortasında teslim alınan yeni AirBus 330 uçağı ile uzun menzilde kargo taşıma kabiliyeti kazandıklarını açıkladı. “Bu uçağın gelmesi ile birlikte Shanghai ve Hong Kong ile birlikte küresel taşımalarımız ivme kazandı. 5 uçağa ulaşan kargo filosu ile birlikte kargo uçaklarımızın taşıma kapasitesini toplam içinde yüzde 30’a çıkardık. 170 noktada online uçtuğumuz destinasyonlardaki kargo hizmetimizi ve 26’dan fazla noktada kargo uçakları ile uçtuğumuz yerlerdeki kargo uçuş hizmetimiz ile birlikte 2010 yılındaki kargo taşımalarımız yüzde 32 artırarak 330 bin tona ulaştı” diyen Sivrikaya, 2011 yılı ortasında da ikinci Airbus 330 uçağın teslim alınmasıyla, hem frekans hem de destinasyon sayısında artış olacağını belirtti.

2011 yılında kargo taşımalarını en az yüzde 24 artırmayı hedeflediklerini açıklayan Sicrikaya, hizmet kalitesini artırmak yönünde çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek, “Pazar şartlarına göre müşteri ihtiyaçları doğrultusunda maliyet kaygısı gütmeden yatırımlarımıza devam ediyoruz. Batı ekseninde tüketim pazarda kalıcı olarak devam ederken üretim ekseninin Doğu’ya kayması ile içinde bulunduğumuz hava ulaşım kuşağında şüphesiz bizim taşımadaki potansiyelimiz de artıyor. Çift haneli olarak Turkish Cargo büyüme ve üretim kapasitesini artırırken kargo acentelerimizin de satış portföyü genişledi. Acentelerimizin de desteği ile vites küçültmeden büyümeye devam edeceğimize inanıyorum” diye konuştu. 


THY en iyi havayolu şirketi seçildi

Sivrikaya’dan sonra söz alan Turkish Cargo Başkanı Abdullah Soner Akkurt, Turkish Cargo’nun son yıllardaki performansı ve ileride neler yapacağına dair ipuçları verdi.

IATA’nın 2015 öngörülerine göre tüm dünyada iç hat taşımasında Amerika’nın payının yüzde 57 olmasına rağmen yüzde 27’lik bir düşüşten söz eden Akkurt, Uzakdoğu pazarının yüzde 29’dan yüzde 33’e, Orta Doğu’nun ise yüzde 5’den yüzde 7’ye yükselirken Avrupa’da düşüş görüleceğini kaydetti. Bu verilerin ticaretin ve yolculuğun doğuya doğru kaydığını gösterdiğini ifade eden Akkurt, Türkiye’nin de bunun tam ortasında yer alan çok önemli bir stratejik konuma sahip olduğunu söyledi. 

THY ve Turkish Cargo ile ilgili verileri de açıklayan Soner Akkurt, THY’nin 2010 yılı içinde en çok kar eden 6’ncı havayolu şirketi olduğunu belirterek, uçuş yapılan nokta sayısında dünya 9’uncu, network olarak da yine dünyada en iyi 9’uncu havayolu şirketi olduklarını söyledi. Yolcu sayısı bakımında Avrupa’da dördüncü sırada yer aldıklarını kaydeden Akkurt, 2010 yılında 30 milyon yolcu taşıyan THY’nin, 2011 yılında da 35 milyon yolcu taşımayı hedeflediğini açıkladı.

2010 yılının THY için başarılı bir yıl olduğunu ve ‘en iyi havayolu’ şirketi seçildiklerini ifade eden Akkurt, kayıp bagajda Avrupa’da en başarılı üçüncü havayolu, tüm sınıflarda dört yıldız hizmet veren Avrupa’da tek havayolu şirketi olduklarını da sözlerine ekledi.


İstanbul kargosunun yüzde 59’unu Turkish Cargo taşıdı

2010 yılında havayolu sektöründede yüzde 17 büyüme gerçekleştiğini ve IATA öngörüsünün bu büyümenin yüzde 5-6 oranında sürekli olacağı yönünde olduğunu açıklayan Soner Akkurt, “Kargo trafiğinde Türkiye geneline bakıldığında İstanbul ilk sırada yer alıyor. Avrupa’da ise 10’uncu. Büyüme hızına bakıldığında ise Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. İstanbul kargosunun yüzde 57’sini 2009 yılında THY taşıdı. 2010 yılında bu oran yüzde 59’a yükseldi. Avrupa Birliği üye havayollarının kargolarının yüzde 3.2’si THY tarafından taşınıyor. Yolcu trafiğimize göre aslında bu alanda kargo trafiğimiz biraz geride. Bu konu ile ilgili bir atak içerisindeyiz. Geniş gövdeli uçakların gelmesi kapasitemizi artırdı. Ayrıca yeni kargo uçakları da alınınca kapasite daha çok artacak” diye konuştu.

Turkish Cargo’nun 2005 yılında 114 bin 600 ton olan iç hat taşımalarının, şuan 313 bin tona çıktığını ifade eden Akkurt, Avrupa genelinde en büyük 9’uncu kargo taşıyıcısı, kargo kapasitesinde 7’nci ve gelirde de en büyük 7’nci taşıyıcı olduklarını açıkladı.

2010 yılında 2009’a göre tonaj olarak yüzde 32, gelir olarak yüzde 48 artış sağladıkları bilgisini de veren Akkurt, yüzde 72 kargo doluluk oranı yakalarken, yüzde 40 oranında kargo uçaklarında frekansında artışı sağladıklarını kaydetti. Transit kargo payını da yüzde 52’ye yükselttiklerini söyleyen Akkurt, bundan sonra transit pazar için büyümenin biraz daha fazla olacağını vurguladı.


Tonajda yüzde 24 artış yaşandı

Turkish Cargo olarak barkod sistemine geçtiklerini ve iki ay içinde bu sistemle ilgili çalışmaların tamamlanacağını da açıklayan Akkurt, ordino hizmeti vermek üzere ilave bir ek bina yaptıklarını ve büyük ‘forwarder’lerle anlaşmalar üzerine çalışmalara başladıklarını da belirtti.

Haftalık değerlendirmelere bakıldığında Asya’da bin 472 tonluk bir kargo uçağı kapasitesinden söz eden Soner Akkurt, bu rakamın Avrupa’da 2 bin 232 ton, Ortadoğu’da ise bin 80 ton olduğunu ve bu kapasitelerin artacağını söyledi. Yolcu uçakları ile taşınan kargolara bakıldığında da Asya’da 2 bin 180, Amerika’da bin 98, Afrika’da 440 ton haftalık kapasiteden söz etti.

2011 yılı ile ilgili hedeflere de değinen Akkurt, “Türkiye kargo pazarında yüzde 62’lik paya ulaşmak istiyoruz. Gelirimizi yüzde 41, kargo transitimizi yüzde 24 oranında artırmayı hedefliyoruz. Tonaj olarak da yüzde 24 artış ile 387 bin ton hedefliyoruz” dedi.

Hava ve karayolu modlarının birleştirilmesi ile kombine taşımacılığında kapasite sıkıntısını ortadan kaldırma hedefinden de bahseden Akkurt, şunları söyledi: “Uzakdoğu ve Amerika’ya geniş gövdeli uçaklarla frekansımız artıyor ama Avrupa’dan dar gövdeli uçaklarla arz oluşturmaya çalışıyoruz ve bu yetmiyor. Bu nedenle kapasite dengesizliğini gidermek adına yakın yerlerden karayolu taşımacılığı ile destekleyerek İstanbul’u hub haline getirmeye çalışacağız. Bunun yanında Afrika ve Balkanlarda hub oluşturarak kargo dağıtımını yoğunlaştırmayı hedefliyoruz. Önceliğimiz Afrika ve 2011 yılında filomuza eklenecek yeni kargo uçağımız AirBus 330’u Afrika ve Amerika’ya işleteceğiz.”


Acenteler ödüllendirildi…

2010 yılı içinde Turkish Cargo acenteleri arasında en başarılı olan beş şirkete ödülleri takdim edildi. Turkhish Cargo’ya yıl içinde en fazla katkı sağlayan acenteler; DHL Global Forwarding, Megatrans, Schenker Arkas, DSV ve Asav

oldu.

2010 yılı içerisinde bir önceki yıla göre kargo kapasitesini en çok artıran ilk üç acente ise Albatrans, Kuehne&Nagel ve UPS oldu.

Ayrıca organizasyonda yapılan çekiliş ile beş talihli Turkish Cargo acentesi THY’nin sponsorluğunu yaptığı Manchester United ve Barcelona takımlarından istediği birinin maçına gitme hakkı kazandı. Yanlarında bir kişiyi de götürme şansını yakalayan talihlilerin uçak seyahatleri de Türk Havayolları tarafından karşılanacak.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti