General Electric (GE) ve TÜLOMSAŞ stratejik ortaklıklarını bir adım daha ileriye taşıyarak, önümüzdeki iki yıl içerisinde 20 adedi TCDD, 30 adedi de dış pazar için olmak üzere toplamda 50 adet PowerHaul lokomotif üretmeyi hedefliyor. Lokomotiflerin üretim merkezi Eskişehir olurken; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya ihraç edilecek lokomotiflerin de ana merkezi olarak konumlandırılacak.
GE, PowerHaul lokomotiflerin tasarımı, geliştirilmesi ve Türkiye’ye teknoloji transferi için 150 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Yıllık 50-100 adet lokomotif üretilmesi ve bunlardan 30-70 adedinin ihraç edilmesi planlanıyor. Potansiyel olarak ihracat gelirinin toplam 1,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Eskişehir TÜLOMSAŞ tesislerinde GE-TÜLOMSAŞ işbirliği ile üretilen 3’üncü PowerHaul lokomotifin resmi tanıtım toplantısına, GE Transportation Başkanı ve CEO’su Lorenzo Simonelli, GE Transportation Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Gökhan Bayhan ve TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı katıldı.
Simonelli: “Türk mühendisler için istihdam olanağı”
Toplantıda konuşan GE Transportation Başkanı ve CEO’su Lorenzo Simonelli, bu ortaklığın Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik inovasyon alanında bir ana merkez olma hedeflerine sağladığı katkının altını çizdi.
Dünya üzerinde 50'den fazla ülkede yaklaşık 17 bin GE lokomotifi kullanıldığını vurgulayan Simonelli, şöyle devam etti: “TÜLOMSAŞ ile yaptığımız işbirliği ile Türkiye ve ABD’de hem istihdam yaratacağız hem de Türkiye’de altyapı büyümesini teşvik edeceğiz. Üstün teknolojili lokomotif üretimi alanındaki bilgi ve birikimimizi TÜLOMSAŞ ile paylaşıyoruz ve son teknoloji lokomotiflerin üretilmesi için Türk mühendisler ve teknisyenlerle birlikte çalışıyoruz.”
Ülke ekonomisi ve yan sanayiye katkı
TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı da, dünyanın en gelişmiş ve ileri teknoloji ürünü lokomotiflerin TÜLOMSAŞ’ın bilgi birikimi, uzman iş gücü, imkan ve kabiliyetleri ile TÜLOMSAŞ Tesisleri’nde üretiminin gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Avcı, bu ortaklık sonucu yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin yurt içi ve yurt dışı piyasalara satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonucu ülke ekonomisine ve yan sanayinin geliştirilmesine de reel katkı sağlamış olacağının altını çizdi. İlk üretilen lokomotiflerde TÜLOMSAŞ çalışanlarının ortaya koyduğu ürün kalite gerekliliklerinin karşılanmasına yönelik performansın, uluslararası denetim kuruluşları tarafından takdirle karşılandığını ifade eden Avcı, bu durumun geleceğe dönük hedeflere ulaşılabileceğinin de önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.
Yenilikçi, daha hızlı ve daha verimli
PowerHaul, diğer yük lokomotifleri ile karşılaştırıldığında daha güçlü, temiz ve yakıt verimliliği açısından daha uygun bir lokomotiftir. GE PowerHaul Lokomotif, V-16, çift turbo 3,700-GHPor, 2 bin 750 kW motor, 6 aks, gelişmiş AC çekiş sistemi ve dinamik frenleme ile, hafif aks-yükü uygulamalarını desteklemeye yönelik daha fazla beygir ve çekiş gücü için tasarlandı. Günümüz çevre sorunlarına yenilikçi çözümler sunmak hedefiyle üretilen PowerHaul Lokomotifler, GE'nin enerji verimliliği taahhüdü doğrultusunda diğer lokomotiflere kıyasla sera gazı emisyonlarını yüzde 9 oranında azaltıyor. PowerHaul Serisi ayrıca EU Stage emisyon standartları ile uyumludur ve yerel gerekliliklere kolayca adapte olarak esnek bir platform sunuyor. Lokomotif kabininin ergonomik olarak tasarlanmasının ve maksimum verimlilik sağlamasının yanı sıra, ağır yük taşıma esnasında dinamik frenleme özelliğiyle de pürüzsüz kullanım deneyimi sunuyor.