Türkiye Lojistik Performans Endeksi’nde 27’nci Sıraya Yükseldi

Dünya Bankası'nın, ülkelerin gümrük, taşımacılık, altyapı gibi lojistik alanındaki performanslarını değerlendirdiği Lojistik Performans Endeksi'nde (LPI) Türkiye, 39’uncu sıradan 27'inci sıraya yükseldi.

Dünya Bankası Ankara Ofisi'nden yapılan açıklamada, ‘Rekabet İçin Bağlanmak-2012: Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği’ başlıklı raporun bir parçası olan LPI'nin kapsadığı 155 ekonomi içerisinde Singapur en iyi performans sergileyen ülke olarak öne çıktı.

Uluslararası nakliyeciler ve ekspres taşıyıcılar arasında tüm dünyada gerçekleştirilen kapsamlı bir ankete dayalı olarak yapılan çalışmaya göre, Şili, Çin, Hindistan, Fas, Güney Afrika, Türkiye ve ABD gibi ülkeler de geçmiş performanslarına göre iyileşme kaydettiler.

LPI göstergelerine göre, lojistik performans sıralamasının en üst sıralarında yüksek gelirli ülkeler yer alırken, en kötü performansa sahip ekonomiler, aynı zamanda genellikle denize kıyısı olmayan kara ülkeleri, küçük adalar veya çatışma sonrası ülkeler olarak nitelendirilebilecek en az gelişmiş ülkeler oldu.

Yılın en yüksek performansına sahip ülkesi Singapur oldu. Yüz üzerinden 100 performans ve 4,13 puan ile ilk sırada yer alan Singapur’u, 99,9 performans ve 4,12 puan ile Hong Kong izledi. Üçüncü sırayı da yüzde 97,6 performans ve 4,05 puan ile Finlandiya aldı.

Endekse göre, lojistikte en kötü durumda olan ülke ise yüzde 19,5 performans ve 1,61 puanla Brund oldu. Senegal, Gana, Kamerun, Maldivler gibi ülkeler de listenin en alt sıralarında kaldı.

Türkiye ise LPI’'nin genel listesinde, Çin'den sonra 27'inci sırada yer aldı. Performansı yüzde 80,3 olarak değerlendirilen Türkiye'nin ortalama puanı da 3,51.


‘Gümrük’, ‘altyapı’, ‘uluslararası sevkiyatlar’, ‘lojistik hizmetlerinin kalitesi ve lojistik yetkinlik, ‘sevkiyatların takibi ve izlenebilmesi’, ‘alıcıya zamanında ulaşması’ gibi ölçütlere göre yapılan değerlendirmelerde Türkiye, 2010 yılı ile kıyaslandığında tüm kriterlerde başarısını yükseltti. Baz alınan kriterlerin özelinde bakıldığında ise en fazla gelişimin görüldüğü kriter ‘sevkiyatların takibi ve izlenmesi’ oldu. 2010 yılında bu kriter baz alındığında 3,09 puan ile 56’ncı sırada yer alan Türkiye, 2012 yılına gelindiğinde puanını 3,54’e yükseltirken sıralamada 29’uncu oldu. ‘Sevkiyatların alıcıya zamanında ulaşması’ başlığında ise Türkiye’nin aldığı puanda gerileme görüldü. 2010 yılında 3,94 olan Türkiye’nin puanı, 3,87’ye geriledi. Ancak bu gerilemeye rağmen 2010 yılında bu kritere göre 31’inci durumda olan Türkiye 2012 raporuna göre 27’nci sırada yer aldı.

Gıda fiyatlarının tarihteki en yüksek düzeylerde olduğu bir dönemde, lojistik hizmetlerin gıda güvenliği için büyük önem taşıdığının kaydedildiği açıklamada, özellikle denize kıyısı olmayan kara ülkeleri ve yoksul ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde, taşımacılık ve lojistiğin teslim edilen gıda fiyatlarının yüzde 20-60'ını oluşturduğu belirtildi.

Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nin 7’ncisi Düzenleniyor
ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti