Türkiye Lojistik Performans Endeksi’nde 30’uncu Sırada

Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin 2014 versiyonu, (Connecting to Compete 2014: Trade Logistics in the Global Economy) yayınlandı. Türkiye 160 ülke arasında 2012 yılına göre 30’uncu sırada yer aldı.

Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin 2014 versiyonu, (Connecting to Compete 2014: Trade Logistics in the Global Economy) yayınlandı. Türkiye 160 ülke arasında 2012 yılına göre 30’uncu sırada yer aldı.


Raporda bu yıl değerlendirmeye alınan ülke sayısı 155 ülkeden 160 ülkeye çıkarılırken, lojistik performansın değerlendirildiği; Gümrükler dahil sınır denetim kuruluşlarının gerçekleştirdiği gümrükleme işlemlerinin verimliliği (formalitelerin hızı, basitliği ve öngörülebilirliği), Ticaret ve taşımacılık ile bağlantılı altyapının kalitesi (limanlar, demiryolları, karayolları, bilgi teknolojileri), Rekabetçi fiyatlarla sevkiyat düzenlenmesindeki kolaylık, Lojistik hizmetlerde yetkinlik ve kalite, Sevkiyatların izlenebilirliği, Sevkiyatların planlanan zamanda ya da beklenen teslim saatinde varış yerine ulaşmasındaki zamanlama gibi 6 temel kriter değişmedi. 

2014 Lojistik Performans Endeksi raporunda, Almanya dünyanın en iyi lojistik performans endeksine sahip ülke olarak yer alırken, Somali en düşük skora sahip ülke oldu. Bir önceki versiyonlarda da olduğu gibi, 2014 raporunda gelir düzeyi yüksek ülkelerin dünyanın en iyi performans gösteren 10 ülkesi sıralamasında başı çektiği görülüyor. Düşük gelir düzeyli ülkelerden Malavi, Kenya, Ruanda’nın en yüksek performansı gösterdi. Önceki raporlarda yer alan gelişmekte olan ve düşük performans gösteren ülkelerin toplam derecelerini arttığı görülüyor.

2012 yılında yayınlanan endekste 3.51′lik genel lojistik puanı ile 27’nci sırada yer alan Türkiye, 2014 yılında ise 160 ülke arasında 3.50 genel lojistik puanı ile 30’uncu sırada yer aldı. Aynı şekilde gümrükler alanında 2012 yılında 3.16 olan puanını 2014 yılında 3.23′e yükseltebildi.

2014 raporunda asıl vurgulanan nokta, düşük, orta ve yüksek düzeyde gelire sahip olan ülkelerin lojistik performans endeksinde daha üst sıralarda yer alabilmeleri için daha farklı stratejiler izlemeleri gerektiğidir. Düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde, en önemli kazanımlara altyapı ve temel gümrük yönetiminde yapılacak iyileştirmeler sayesinde ulaşılabiliyor. Bu aynı zamanda, bir gümrük acentesini yeniden yapılandırmanın yanında, sıhhi ve bitki sağlığı kontrolleri için yetkili olan acentelerin etkinliğini arttırmak anlamına geliyor.

Orta gelir düzeyli ülkelerde ise tam tersine, iyi işleyen altyapıya sahip olmaları ve nispeten daha iyi gümrük kontrolleri yapıldığı görülüyor. Bu ülkeler genellikle lojistik hizmetlerini arttırarak özellikle taşımacılık, depolama, yük sevkiyatçılığı gibi uzmanlık isteyen dalları taşeronlara vererek önemli kazanımlar elde ediyor.

Dünya Bankasının ticaretin kolaylaştırılması konusunda 2013 yılında projelere 5.8 milyar dolar harcanmış olup, elde edilen sonuç kapsamında lojistik engellerin, uluslararası ticaret sistemine katılım ve gelişimine engel olduğu ortaya çıkıyor.

Raporda, 2013 Aralık ayında Bali’de gerçekleştirilen Bakanlar Konferansında 159 Dünya Ticaret Örgütü üye ülkeleri tarafından imzalanan Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’nın dünya çapında ticaret ve taşımacılıkta serbestleşme eğilimini hızlandırdığına değinilmiyor.


24 Mart 2014

DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı