TÜRKİYE’DE 1990 yılından bu yana gıda sektörüne ve özellikle restoran zincirlerine tedarik zinciri hizmeti veren Serlog, 14 Nisan 2010 tarihinden itibaren HAVI Logistics oldu.
1981 yılında Almanya’da kurulan ve başlangıçta sadece Almanya’da faaliyet göstermesine rağmen şu anda 40 şirketi bünyesinde barındıran uluslararası bir lojistik ağı konumundaki Alpha Group bünyesinde yer alan ve hemen hemen tüm Avrupa ülkelerine yayılan grup şirketlerinin ortak bir başarı öyküsü olmasına rağmen; isim ve logoları farklı olan bu şirketler, şimdi ortak bir isim altında buluşuyorlar. Lojistik konusundaki tutkularının ortak olmasından yola çıkan grup şirketleri; “tek şirket, tek isim, tek logo” konseptiyle HAVI Logistics adı altında birleşiyor. 2009 yılı Avrupa cirosu 3,5 milyar Avro olarak gerçekleşen HAVI Logistics çatısı altında toplamda 7 bin civarında çalışan hizmet verirken bu rakamın 4 bin 500’ün üzerindeki kısmı Avrupa’da görev yapmakta. Türkiye’de 2009 yılında 130 milyon TL ciro yapan şirket 170 çalışanıyla hizmet vermeye devam ediyor.
Serlog Servis Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi de, bu konsept dahilinde 14 Nisan 2010 tarihinden itibaren HAVI Lojistik Ticaret Limited Şirketi olarak hizmet vermeye devam edecek.
Sekmen: “Önümüzdeki 5 yılda çok önemli büyüme hedeflerimiz var”
14 Nisan 2010 tarihinde Moda Teras Restaurant’da düzenlenen bir toplantıyla isim değişikliğini açıklayan HAVI Logistics Türkiye Genel Müdürü Altan Sekmen, konuya ilişkin; “20 yıldır gıda sektöründe ve özellikle restoran zincirlerine tedarik zinciri hizmeti veriyoruz. Bu tecrübemizi yani 20 yıldır öğrendiklerimizi HAVI Logistics’in global olan markasıyla birleştirip Türkiye’de güçlü olduğuna inandığımız imajımızı daha da geliştirmek istiyoruz. Bu dönüşümün, global lojistik hizmet tedarikçisi olarak tüm dünyadaki pazar pozisyonumuzu daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki 5 yılda çok önemli büyüme hedeflerimiz var. Hizmet vermekte olduğumuz tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de bu büyüme planı kapsamında müşteri portföyümüzü genişleteceğiz ve yeni yatırımlar gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda sosyal sorumluluk, çevre ve gıda güvenliği konularındaki öncü kimliğimizle yeni açılımlar yaratmak için çalışmalarımıza daha da hız vereceğiz” dedi.
Hedef daha fazla istihdam yaratmak
Sekmen, önümüzdeki dönem içinde yapacakları yatırımlara değinerek, şunları söyledi: “Büyümenin doğal bir sonucu olarak kapasitelerimizi artırmamız gerekecek. Kapasite derken sadece fiziksel yatırımlardan bahsetmiyorum, istihdamdan da bahsediyorum. Bugünkünün çok daha fazlası istihdam yaratan bir şirket olacağız, fiziksel kapasite olarak da depolama, taşıma kapasitelerini artıracağız, kabiliyetlerimizi artıracağız ve yatırımlar da bir şekilde burada odaklanıyor olacak.”
HAVI sadece gıda sektörüne odaklanıyor
Başka bir sektöre daha yönelip yönelmeyecekleri yönündeki bir soru üzerine HAVI Logistics’in tüm dünyada sadece gıda sektörüne çalıştığını belirten Sekmen, “Türkiye’de gıda işi yap sırtın yere gelmez anlayışı var ama bizde öyle değil. Bizim bildiğimiz, özümüzde var olan gıda sektöründe çalışmaktır. Dolayısıyla başka bir alana odaklanırsak burada mutlaka bir şeyleri kaybederiz. Biz kendi alanımıza odaklanıp uzmanlığımızı ve tecrübemizi geliştirerek bunu yaymaya çalışıyoruz” dedi.
Gruplarının Türkiye’ye bakış açısını da değerlendiren Sekmen, şöyle devam etti: “Türkiye’nin coğrafyasına bakıldığında sadece İstanbul Avrupa’daki 7 ülke hariç bütün ülkelerden daha büyük bir şehir. Dolayısıyla İstanbul’u ve bütün Türkiye’yi sayarsak çok ciddi bir potansiyel var. Bunu grubumuzda farklı ortamlarda anlattık, dolayısıyla yeni müşteri edinmek ve yatırım yapmak konusunda gerekli destekleri alabiliyoruz. Büyümeye gelince şunu söyleyebilirim, bu yıl yüzde 25 gibi bir büyüme hedefimiz var. Bunu da diğer yıllara yayıp 4-5 yıl içerisinde ciddi bir büyüme oranı yakalayacağız.”
Tesisleri hakkında da kısa bilgiler veren Sekmen, şu açıklamalarda bulundu: “Sadece Avrupa’da 50’ye yakın dağıtım merkezinden çalışıyoruz. Türkiye’de 3 tane dağıtım merkezimiz 2 tane depomuz var. Soğuk alan ve donuk alan depoları metrekare olarak çok büyük olmuyor. Yani kuru depolardaki gibi 40-50 bin metrekare bizde konuşulmaz. Dolayısıyla 5-10 bin metrekare arasındaki soğuk, donuk teçhizatı olan bir gıda deposu bizde çok büyük bir depodur. Bizim de bu boyutta bir depomuz var. İzmir ve Ankara’da dağıtım merkezimiz var. Bu büyüme planımız çerçevesinde bunların da metrekareleri büyüyecektir.”
2009 yılı HAVI için iyi geçti
Ekonomik krizin yoğun olarak yaşandığı 2009 yılıyla 2008 yılını da karşılaştıran Sekmen, “Bu yılları karşılaştırdığımızda biz küçülmedik ama büyüdük diyebileceğimiz bir oran da yakalayamadık. Ancak mevcut durumu muhafaza ettik. Bunun için çok çaba sarf ettik çünkü kriz nedeniyle dışarıda yemek yeme oranı azaldı ve bu durum doğal olarak bizim işlerimize de iş hacminin düşüşü olarak yansıdı. Ancak biz verimliliği geliştirmeye, kalite ve insan konularına dokunmadan tasarrufu artırmaya yönelince bir şekilde pozisyonumuzu sabit tutabildik. Dolayısıyla 2009 bizim için iyi bir yıldı diyebiliriz” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.
Sorumluluk alanı Türkiye
Bir soru üzerine Avrupa organizasyonlarının içinde farklı bölgelerin bulunduğunu ve Türkiye olarak merkezi İspanya’da bulunan ve 7 ülkeyi kapsayan güney bölgesinde yer aldıklarını ifade eden Sekmen, “Bizim sorumluluğumuz Türkiye’deki müşterilerimize hizmet vermek üzerine. Bazı durumlarda komşu ülkelere sevkiyat yapmak, sipariş vermek, ihracat, ithalat yapmak söz konusu olabiliyor. Bu durum daha önce oldu ama kalıcı olarak biz şu ülkeye de hizmet veriyoruz diye bir durum yok” diye konuştu.
Perakendecilerin birçoğu HAVI’nin müşterisi
Toplamda 200’ün üzerinde müşterileri olduğunu belirten Sekmen, “Bunların içerisinde günlük süt, et, peynir üretimi yapan ve Türkiye’nin bütün coğrafyasındaki perakendecilere ulaştıran müşterilerimiz var ve bu ulaştırmaları biz yapıyoruz. Yani perakendecilerin hemen hemen hepsine gidebiliyoruz diyebilirim. Ayrıca içecek lojistiği konusu da ilgilendiğimiz bir alan ve bu da bir gıda. Dağıtım merkezleri ve araçlarımızla bizim bir dağıtım ağımız var. Bunları kullanarak içecek lojistiğine girebilme imkanımız olursa girmeyi düşünüyoruz” dedi.
Ters lojistik HAVI için önemli
Restoran tedarik zincirine bakıldığında stratejik satın alma ve restoran operasyonları dışında her noktasında var olduklarını kaydeden Sekmen, sözlerini şöyle noktaladı: “Üretici aşamasından başlayıp restorana gidene kadar varız. Hatta bazı müşterilerin restoran depolarını dahi biz dizayn ediyoruz, ürünleri biz yerleştiriyoruz, neyin ne zaman geldiğini bile görmüyorlar. Daha sonra geri toplama işlemi başlıyor ve boşları da topluyoruz. Hatta çevre yönetim sistemi dahilinde farklı gruplara da ayrıştırmaların toplanacağı bir takım girişimlerimiz var. Restoranlarda kullanılan yağların toplanıp bio dizele dönüşmesi ve bizimde bu yakıtı araçlarımızda kullanmamız şeklinde bir hedefimiz var. Bunu İspanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya ve Almanya’da yapıyoruz.”