“Türkiye’nin Kalkınması İçin Ulaştırmanın Büyümesi Gerekiyordu”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 21 Nisan Cumartesi günü Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya geldi. Bakan Yıldırım, gazeteciler ile buluştuğu toplantıda Bakanlığın 2003-2011 yılları arasındaki faaliyetlerini

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım:

“Türkiye'nin Bugünkü Kalkınmasını Sağlamak İçin Ulaştırmanın Büyümesi Gerekiyordu”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 21 Nisan Cumartesi günü Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya geldi. Bakan Yıldırım, gazeteciler ile buluştuğu toplantıda Bakanlığın 2003-2011 yılları arasındaki faaliyetlerini anlattı.

Ulaştırma ve haberleşme sektörünün GSYH'deki payının yüzde 14,9'a, Bakanlığın toplan kamu harcamaları içindeki yerinin yüzde 46'ya çıktığını aktaran Yıldırım, “Ulaştırma, Türkiye'nin büyümesini aşağı değil yukarı çeken bir görev üstlenmiştir. Türkiye'nin bugünkü kalkınmasını sağlamak için ulaştırmanın büyümesi gerekiyordu. 2003-2012 yılları arası ulaştırma ve haberleşme yatırımlarının toplamı 123 milyar lira olmuştur. 9 yılda yapılan 123 milyar lira yatırımın kaynak dağılımında yap-işlet-devret yatırımları giderek artırılmaktadır” diye konuştu.

Yatırım yaparken bütçenin yükünü azaltmak istediklerini vurgulayan Bakan Yıldırım, yatırımların yüzde 86'sını kamudan, yüzde 14'ünü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yatırımların yüzde 65'i karayolları, yüzde 18'i demiryolu, yüzde 11'i haberleşme, yüzde 4'ü havayolu, yüzde 2'si denizyolu şeklinde gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, “ Hükümetimiz demir yollarına önem veriyor. Demir yollarının ihmalini ve unutmuşluğunu yok etmek için yatırımları başlattık. 2003'ten bu yana demir yoluna yatırımlarını artırdık. Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan istihdam da var. Doğrudan istihdam edilen kişi sayısı 94 bin. Dolaylı olarak istihdam edilenlerin sayısı ise 122 bin” diye konuştu.

Hükümetin bölünmüş yollara özel olarak önem verdiğini ve toplam yol yatırımlarının yüzde 72'sini bölünmüş yol yatırımlarının oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, bölünmüş yol uzunluğunun 9,5 yılda 6 binden 21 bin 300 kilometreye çıktığını kaydederek, Türkiye'nin 2023 ihtiyaçlarını dikkate alarak çalıştıklarını ve büyümenin bu esaslar üzerinden gittiğini aktardı.


“Demiryollarına ayrılan bütçe 4 milyar 212 milyon”

Demiryolu sektörüne yönelik yatırımlara değinen Binali Yıldırım, Cumhuriyetin ilk yıllarından 1950'ye kadar yıllık ortalama 134 kilometre demir yolu yapıldığını, bu rakamın 1951'den 2003'e kadar yıllık ortalama 18'e düştüğünü ancak 2003'ten itibaren yapılan yatırımlarla 135 kilometreye çıktığını kaydetti. Demiryollarının yeniden devlet politikası haline geldiğinin altını çizen Yıldırım, “2003'te 235 milyon liralık yatırım vardı. Demiryollarına 2012'de ayırdığımız bütçe 4 milyar 212 milyon lira. Yüksek hızlı trenlerin hayata geçirilmesiyle Türkiye karayollarında bin 750 araç trafiğe çıkmadı. 2002 yılında 16 adet firma 789 vagonla demiryolu taşımacılığı yaparken 2012 yılında 45 firma 2 bin 870 vagonla sektörde faaliyet göstermektedir. Özel sektörün taşımaları 2002 yılında 982 bin tondan 2011 yılında 7,3 milyon tona ulaşmıştır. Ayrıca özel sektörü de artık devreye sokuyoruz. Demir yollarında artık trenini alan raylarda taşımacılığını yapacak” diye konuştu.

“Ticari uçak filosunun 351'e yükseldi” 

Havacılık sektöründe ise cironun 2003'ten bu yana yüzde 596, istihdamın yüzde 133 arttığını dile getiren Yıldırım, havaalanlarının uçak trafiğinin de arttığını, 2003'te iç hatlarda 9 milyon vatandaş uçarken, 2011 sonu itibariyle rakamın 58,3 milyona çıktığını iç ve dış hatlarda yolcu sayısının ise 118 milyonu bulduğunu belirtti.

Yıldırım, bu süreçte ticari uçak filosunun 351'e çıktığını bildirerek, 26 uçuş noktasına 9 yılda 21 yeni uçuş noktasının eklendiğini bildirdi.

“2011 yılında 330 bin araç RO-RO ile taşındı”

Denizyolu taşımacılığındaki gelişmeler ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, 2003 yılında 61,5 milyar dolarlık yükün denizyolu vasıtasıyla taşındığını, 2011'de bu rakamın yılsonu itibariyle 207 milyara çıktığını belirterek, denizyolunda yolcu sayısının 100 milyonda 157 milyona yükseldiğini ancak bu rakamın kendilerini tatmin etmediğini bildirdi.

Yıldırım, kendilerinin memnun eden durumun kurvaziyer turizminde gerçekleşen artış olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: ''Yolcu sayısında yüzde 276, gemi sayısında yüzde 83 artış gerçekleşmiştir. İzmir ve İstanbul'da gerçekleşen çalışmalar sonunda bu sayı daha fazla artacak. Ro-Ro gemileri ile yurt dışı düzenli hatlarda taşınan araç sayısında 2003 yılına göre 2011 yılı sonunda yüzde 50 artış gerçekleşmiştir. 2011 itibariyle 330 bin araç, yurt dışı bağlantılı düzenli RO-RO hatlarıyla taşınmıştır. İDO, dünyada alanındaki en büyük şirkettir. En fazla yolcu ve araç taşıyan şirket olma özelliği taşıyor. Dünyanın deniz taşımacılığını yöneten 30 büyük ülkeden 15’incisi Türkiye. Ayrıca ülkemiz dünyada geçen yıl 5’inci olduğu yat inşa sıralamasında İtalya ve Hollanda'dan sonra 3’üncü sıraya yükselmiştir.''

Bakanlığın bünyesinde olan PTT'nin hizmetlerine de değinen Yıldırım, PTT'nin ATM'lerini hizmete sokarak müşterilerine 7 gün 24 saat hizmet verdiğini söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: ''PTT, şu anda parasal anlamda en büyük banka. Birçok banka, kurum ve kuruluşla anlaşması var. Her türlü işlem yapılıyor. 300'den fazla işlem yapılmakta. Postanelerde 2003 yılında aylık ortalama 8 milyon işlem gerçekleşirken bu rakam bugün 24 milyonu geçmiştir.''

“3’üncü havaalanı için bu sene ihaleye çıkacağız”

Binali Yıldırım konuşmasında, Bakanlığın uluslararası taşımacılık yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoförlerin yakınları olan toplam 88 aileye 3 milyar 245 milyon lira ödeme yapıldığını açıkladı.

Basından gelen soruları yanıtlayan Yıldırım, Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluğun giderilmesi için alınan tedbirler ile ilgili soruya; “Trafik 4 kat artmış. Atatürk Havalimanı kaldırması gereken trafiğin yüzde 50'den fazlasını yapıyor şu anda. Bunu neyle sağladık. 0523 pistini yeni baştan yaptık orada kapasite artışı sağladık. Seyrüsefer sistemlerini gözden geçirdik, yeniledik. Bazı özel tedbirler aldık. Şu anda 1000 trafiğin üzerine çıkıyoruz. 1070-180 oluyor günde. Aslında bunun maksimum sınırı 600'dür. Saati 35-40'tı, şimdi 70'e çıktığı günler oluyor. Yani orada ne yeni bir pist yapılabilir, hiçbiri çözüm değil. Diyelim yeni bir pist yaptık. Minimum 5 milyar dolar... Çare şu; biraz daha trafiğin iyileştirilmesi için çalışma yapıyoruz. Gecikmelerin bir kısmı parkla ilgili. Park için askeriyenin kullandığı alanı kullanacağız. Seyrüsefer tarafında iyileştirme yapacağız ama bunların hepsi kısmi iyileştirme. Bazı uçakları başka taraflara yönlendireceğiz. Tarifeli seferlere daha çok imkan tanıyacağız. Bunlar kısa ve orta vadede biraz rahatlatacak tedbirler ama trafik artışı o kadar acımasız ki biz buna yetişemiyoruz. Çözüm; bu sene içerisinde 3’üncü havaalanı için de ihaleye çıkacağız” şeklinde yanıt verdi.

Bakan Yıldırım, hızlı tren çalışmaları nedeniyle İstanbul-Ankara tren seferlerinin durdurulmasıyla ilgili olarak da, “Tek hat işletilmesi teknik olarak, emniyet olarak mümkün değil ama bu geçici bir şey. 2 değil, 3 hatta çıkarıyoruz” dedi.

Yıldırım, karayolu tüp geçidi tünelinin bu sene sonunda kazılmaya başlanacağını, 2015 yılında da biteceğini sözlerine ekledi.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu