Türkler İmitasyon Otomotiv Parçalarına Güvenmiyor

Honeywell’in araştırmasına göre, Türkiye’de tüketiciler dikkat çekmek için farklı kategorilerde düşük fiyatlı taklit ürünlerin cazibesine kapılmalarına rağmen, kişisel güvenlik konusunda karar alırken çok daha seçici davranıyor.

Honeywell’in araştırmasına göre, Türkiye’de tüketiciler dikkat çekmek için farklı kategorilerde düşük fiyatlı taklit ürünlerin cazibesine kapılmalarına rağmen, kişisel güvenlik konusunda karar alırken çok daha seçici davranıyor.

Otomotiv turboşarj üreticisi Honeywell Turbo Technologies ile Ipsos araştırma şirketinin yaptığı, ‘Türkiye’de imitasyon ürün kullanımı’ ile ilgili anket ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 74'ü otomotiv dışında taklit ürün aldığını belirtirken yalnızca yüzde 18'i imitasyon otomobil parçalarına güven duyduğunu ifade ediyor. Türkiye’deki her 5 tüketiciden 4’ü saat, aksesuar, güneş gözlüğü, çanta gibi ürünlerin ucuz taklitlerini rahatlıkla bulabildiklerini belirtiyor. İş otomotive geldiğinde ise tüketici güvenliğe her şeyden daha fazla değer veriyor.

Araştırmadan çıkan temel bulgulara göre, güneş gözlükleri, saatler, aksesuarlar ve ayakkabılar taklitleri en çok tercih edilen ürünler olarak öne çıkıyor. Anketi cevaplayanların yüzde 74'ü kendilerinin veya tanıdıklarının bilerek ucuz taklit, kopya veya imitasyon aldıklarını kabul ediyor.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 13'ü, sahte bir otomobil veya motor yedek parçası aldığını belirtiyor ve bu durum,  iş kişisel güvenliğe geldiğinde, Türk tüketicilerin aslında orijinal bir ürüne yatırım yapmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor.

Güvenilir yedek parçaya olan ihtiyaç sektör rakamlarına da yansıyor. Araştırma 2013 yılında Türkiye’de satılan yeni arabaların yüzde 77’sinde turbo motorların olduğunu ortaya çıkarıyor. Honeywell dünya genelindeki turboşarj kullanımının ise 2018’e kadar yüzde 7’lik bir büyümeyle yüzde 38’e ulaşacağını öngörüyor.

De Valon: “Orijinal bir parçaya yatırım yapmak daha fazla tasarruf sağlıyor”

Honeywell Turbo Technologies'in Bağımsız Satış Sonrası Piyasası Global Yöneticisi Clement de Valon, “Ucuz taklit parçaları satın almak ilk başta maliyet açısından daha karlı gibi görünse de, pek çok durumda bu tasarruf kısa süreli oluyor. Tüketicinin daha düşük kalitede, taklit parçalar satın alarak girdiği risk, sürüp giden tamirlere, yakıt ekonomisi kaybına ve en önemlisi de kazalara yol açabilecek güvenlik sorunlarına neden olabiliyor. Tüm bu faktörler müşteriye olan maliyetin önemli miktarda artmasına yol açıyor, ancak ilk adımda orijinal bir parçaya gerekli yatırımı yapmak daha fazla tasarruf edilmesini sağlıyor” diye konuştu.

De Valon, tüm Türkiye’de Garrett Yetkili Merkezleri’ni hizmete açmaya başladıklarını belirterek, “Biz ürünlerimizin güvenilirliğini çok ciddiye alıyoruz ve taklit otomotiv parçalarının, kamu güvenliğini riske atacak şekilde kolaylıkla bulunabilmesinden endişe duyuyoruz. Yetkili merkezlerimizle gerçek ve yüksek kaliteli ürünlerimizin tüm Türkiye'de tüm mekanik teknisyenlerce kolayca erişilmesini sağlayarak taklit yedek parça sorununa çözüm bulma konusunda ilk adımı attığımıza inanıyoruz” dedi.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Bölümü’nden Doçent Dr. Şeref Sönmez ise, “Taklit ürünlerin standardizasyonu konusunda maalesef hiçbir prosedür mevcut değil; uygun malzemelerin seçilip seçilmediğine dair hiçbir kontrol yapılmıyor. Buna ek olarak, üretim yöntemleri de çoğunlukla mevzuatlara uygun yürütülmüyor. Bu durum güvenlik risklerine yol açabiliyor” açıklamasını yaptı.


8 Temmuz 2014

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde