Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan Gürcistan'da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gürcistan'da 2'ncisi düzenlenen "Tek Kuşak, Tek Yol" temalı Tiflis İpekyolu Forumu'nun açılışına katıldı.

27-29 Kasım tarihleri arasında Tiflis’te gerçekleştirilen "Tek Kuşak, Tek Yol" temalı Tiflis İpekyolu Forumu'nun açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Moldova Başbakanı Pavel Filip de katıldı.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen 2’nci Tiflis İpekyolu Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin OBOR  (ONE BELT ONE ROAD )projesinde üzerine düşeni yaptığını belirtti. Bu çapta bir projenin tüm yükünü bir ülkenin çekmesini beklemek haksızlık ve yanlış olur diyen Arslan, uluslararası işbirliklerinin önemine vurgu yaptı. Kamu kaynakları kadar özel sektörü de işin içine kattıklarını belirten Ulaştırma Bakanı Arslan,  Türkiye’nin orta kuşak olarak projenin önemli bir paydaşı olduğunu söyledi Ahmet Arslan, Türkiye’nin lojistik altyapı yatırımları hakkında da bilgi verdi.

Arslan, "Tek Kuşak Tek Yol" girişiminin, ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel alanlarda birbiriyle bağlantılı yepyeni bir sistemin tesisi anlamına geldiğini söyledi.  Tarihi İpekyolu`nun canlandırılması için "Tek Kuşak Tek Yol" girişiminin son derece önemli olduğunun altını çizen Arslan, "Bu proje dünya genelinde 60'ten fazla ülkeyi kapsayan, dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. Türkiye için çok büyük önem arz eden projenin, siyasi ve ekonomik iş birliğine dayalı sistemle bölgede istikrar ve refah temelli yeni bir döneminde kapılarını aralayacak” dedi.

Arslan, Asya ile Avrupa arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin süratle derinleştiği bir dönemin yaşandığını, Çin ile Avrupa arasında ticaret akışının artarak devam edeceği düşünüldüğünde 2025 yılında bu rakamın 740 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Arslan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin bugüne kadar koridor konusunda birlikte çalıştığını, Asya ile Avrupa arasında bu güzergah üzerindeki bütün ülkelerle de işbirliği yapıldığını kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, bir soru üzerine "Tek Kuşak Tek Yol" girişiminde sadece Çin'den ya da başka bir ülkeden beklenti içine girmenin doğru olmadığı yanıtını verdi.

Arslan, şöyle konuştu:  "Elbette sadece altyapı yetmez. İstediğiniz kadar başarılı bir altyapı yapın, bunu sağlıklı işletemiyorsanız, sınır geçişlerinde sıkıntı yaşıyorsanız zaten başarısız olduğunuz anlamına gelir. O yüzden biz gerek bölgesel gerek bu güzergah üzerindeki ülkeler ile zaten mutabakat zabıtlarıyla anlaşmalar, görüşmeler yapıyoruz. Herhangi bir problem çıktığında oluşturduğunuz üst düzey heyetler anında müdahale etsin, anında çözümler üretsin. Bu çok çok önemli."

Türkiye'de kamu yatırımlarının yaklaşık yüzde 30 ila 35'inin ulaştırmaya ayrıldığı belirten Arslan, "Bugüne kadar yaklaşık 16,5 milyar dolarlık PPP (kamu özel ortaklığı) modeli yatırım yaptık, şimdi fiilen devam eden işlerimizin finansal bedeli yaklaşık 25 milyar Avro" diye konuştu.

Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili ise, ülkesinin İpek Yolu'na büyük önem verdiğini söyledi. Kvirikaşvili, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan'la yakın işbirliği sayesinde Ekim ayında hizmete girdi. Bu demiryolu, Orta Asya ülkelerini Avrupa Demiryolu Ağı'na bağlayan alternatif bir rotadır. Gürcistan, çeşitlilik arz eden ekonomilere ulaşmanın yanı sıra küresel pazara da entegre olmaya çalışıyor. Gürcistan'ın Avrupa ve Çin, Anaklia'da derin deniz limanı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile olan serbest ticaret anlaşmalarının bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacağına inanıyoruz" dedi.

 

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti