Ulaştırmaya 198 Milyar Dolarlık Yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoglu, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 2053 Ulaştırma ve lojistik ana planını açıkladı.

Karaismailoğlu, “5'er yıllık planlamalarımız sonunda 2053 yılına geldiğimizde, demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yatırım yapacağız” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında hazırlanan Ulaştırma 2053 Vizyonu'nun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada tüm ulaşım ve haberleşme modlarında entegre bir anlayışı benimsediklerini, yatırımlarını bu yaklaşıma uygun biçimde ana planları doğrultusunda inşa ettiklerini söyledi.

Karaismailoğlu, "Şimdiye kadar nasıl durmadıysak, bundan sonra da bizi kimse durduramaz. Yine devlet aklıyla hazırlanmış, ülkemizin önünü açacak 30 yıllık planlarımız hazır. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ile gençlerimizin aydınlık geleceğini, milletimizin refahını bugünden tayin edeceğiz. Bunun için var gücümüzle çalışacağız." diye konuştu.

Tüm ulaşım modlarını entegre bir yaklaşımla ele alarak, yolcu ulaşımı için en iyi alternatiflerin sunulmasını amaçladıkları planla yük taşımacılığında da rekabetçi bir lojistik sektörün oluşturulması için gerekli adımların ve stratejilerin ortaya konulduğunu dile getiren Karaismailoğlu, mobilite, lojistik ve dijitalleşme konularına odaklandıklarını anlattı.

Bu yenilenme sürecinin ulaşım ve haberleşme alanlarında bütünsel kalkınma odaklı ve dünyayı Türkiye'ye entegre etmeyi hedeflediğini vurgulayan Karaismailoğlu, "Ulaştırma ve lojistikte küresel ölçekte öncü, bölgesinde lider bir ülke olmak için ulaştırma ve lojistik faaliyetlerinde bütünselliği sağlayacağız. Ulaşım hizmetlerine adil erişimi artıracak ve altyapı kalitesini en üst seviyeye yükselteceğiz. Ulaştırma ve lojistikte etkinlik ve verimliliği sağlayacak, maliyetleri düşüreceğiz." şeklinde konuştu.

"Asya ile Avrupa arasındaki ticaretten aldığımız payı artırmayı hedefliyoruz"

Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında 700 milyar doları aşan ticaretten aldığı payı artırmayı hedeflediklerini dile getiren Karaismailoğlu, 30 trilyon dolarlık küresel ticaret hacminin merkezinde olduklarını ve bu potansiyelden daha çok faydalanmayı amaçladıklarını anlattı.

Karaismailoğlu, Avrupa, Orta Doğu, Uzak Asya, Kuzey Amerika, Güneydoğu Asya, Sahraaltı Afrika ve Afrika'nın ticaret hacminden ve nüfus hareketliliğinden bahsederek, bu alanlardaki beklentilerle ilgili bilgiler verdi. Tüm dünyada 2020'de 12 milyar ton olarak gerçekleşen ticaret hacminin 2030'da 25 milyar tona, 2050'de 95 milyar tona ulaşmasının beklendiğini aktaran Karaismailoğlu, nüfus ve ticaret hacmindeki artış beklentilerinin Türkiye'nin ortaya koyduğu "orta koridorda küresel bir lojistik süper güç olma" iddiasının ne kadar yerinde olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Karaismailoğlu, tüm dünyadaki ülkelerin artan talebi karşılamak için ulaştırma ve altyapıda yapmayı planladığı yatırımlardan bahsetti.

19 yılda 172 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, ulaştırma yatırımlarını gerçekleştirirken geleceğin ulaşım teknolojilerini ve değişen hareketlilik alışkanlıklarını göz önünde bulundurduklarını belirterek, Türkiye'deki elektrikli araç altyapısı için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Paylaşımlı seyahat, otonom araçlar, bağlantılı araçlar ve akıllı otoyollarda yaşanması beklenen gelişmelere değinen Karaismailoğlu, yarının stratejisine hazırlanırken lojistik-mobilite-dijitalleşme ekseninde yaklaştıklarını, Türkiye'nin akıllı geleceğini inşa etmeye odaklandıklarını bildirdi.

Karaismailoğlu, bugüne kadar hayata geçirdikleri Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Ordu-Giresun Havalimanı, İyidere Lojistik Limanı, Türksat 5B ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi yatırımlardan bahsederek, bu projelerin Türkiye ekonomisinin önünü açtığını, büyümesine önemli katkılar sunduğunu anlattı.

"Demiryolunun yük taşımacılığındaki payı 7 kat artacak"

Bakan Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'nın hazırlanma süreçlerinden bahsederek, 2053'te Türkiye'deki araç sahipliğinin 2019'a göre yüzde 242 artacağını, GSYH'nin 2053'te 11 trilyon 240 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü, nüfusun 112,61 milyon olmasının beklendiğini söyledi.

Yük taşımacılığında demiryolunun payının 2019'da yüzde 3,13 ile yaklaşık 33 milyon ton olarak gerçekleştiğini anımsatan Karaismailoğlu, bu rakamın 2023'te yüzde 5'i geçen bir oranla 55 milyon tona çıkmasını beklediklerini bildirdi.

Karaismailoğlu, "Demiryolunun taşımacılıktaki oranının 2029'da yüzde 11'in üzerine yükselmesini, 2053'te ise yaklaşık yüzde 22 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Böylece demiryolunun yük taşımacılığındaki payı 2019'dan 2053'e kadar 7 kat artacak. Yine yurt dışı yük taşımacılığında da demiryolunun payını 10 kat artırmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı doğrultusunda 2023 yılında yaklaşık 254 milyon 343 bin ton yük taşıması yapılırken, 2053 yılı için bu rakamın yaklaşık 420 milyon 978 bin ton olması planlanmaktadır. Mevcutta liman tesis sayısı 217 iken, 2053 yılında 255'e çıkarılacaktır. Ulaşım Planlama Modeli'nde 2029 yılı itibarıyla yer alan Kanal İstanbul Projesi ile mevcutta İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi grafiğinin azaltılması ve ülkemizin jeopolitik konumundan kaynaklı gücünün daha da artması hedeflenmektedir."

"Havalimanı sayısını 2053 yılında 61'e yükselecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye'nin, Avrupa, Asya'nın batısı ve Afrika için hem yolcu hem de yük trafiği açısından önemli bir hava ulaştırma merkezi konumunda olduğunu vurguladı. Hızla büyüyen ülke ekonomisi ve turizmini destekleyen 56 havalimanıyla Türkiye'nin yoğun bir havalimanı şebekesine sahip olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, bu rakamın 2053 yılında 61'e yükseleceğini söyledi.

Havalimanı ağının geliştirilmesi için yapımı devam eden ve planlanan projeleri, "Çukurova Havalimanı, Rize-Artvin Havalimanı, Bayburt-Gümüşhane Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Antalya Havalimanı Genişletilmesi, Trabzon Havalimanı Genişletilmesi, Esenboğa Havalimanı Genişletilmesi, İstanbul Havalimanı 2. Etabı" olarak sıralayan Karaismailoğlu, Lojistik Faaliyetlerin ve Ulaştırma Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Öneri'yi de katılımcılarla paylaştı.

"Bugüne kadar 13 adet lojistik merkezi işletmeye açtık, bu sayı 26'ya yükseltilecek"

Bugüne kadar 13 adet lojistik merkezini işletmeye açtıklarını bildiren Karaismailoğlu, bu sayının 26'ya yükseltileceğini kaydetti. Karaismailoğlu, "2053 vizyonumuzun büyüklüğünü, yatırımlarımızın ve gelecek tasarımımızın kapsayıcılığını rakamla ifade etmek gerekirse 5'er yıllık planlamalarımız sonunda 2053 yılına geldiğimizde, demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yatırım yapacağız. Sadece karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu yatırımlarımızdan elde edilecek tasarruf faydalarımız ise 59 milyar dolar zamandan, 26 milyar dolar yakıttan,10 milyar dolar kaza maliyetlerinden, 31 milyar dolar emisyon azalım maliyetlerinden ve 56 milyar dolar dış etkilerden olmak üzere yatırımlarımız toplam 176 milyar dolarlık tasarrufu Hazinemize, yani milletimize kazandıracak." ifadelerini kullandı.

Bu yolda kendilerine, 55 ülkeden üst düzey katılımcıların yer aldığı 12. Ulaştırma ve Altyapı Şura'nın çıktılarının da ışık tuttuğunu belirten Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Buna göre, demiryollarımızda yolcu taşımacılığının payı yüzde 0,96’dan yüzde 6,20’ye, yük taşımacılığınınki ise yüzde 5,08'den yüzde 21,93'e çıkartılacak, hızlı tren bağlantısı olan il sayısı 8'den 52'ye yükseltilecek. Bunların sonucunda bir yılda taşıdığımız yolcu sayısını 19,5 milyondan 270 milyona, yükü ise 55 milyon tondan 448 milyon tona ulaştıracağız. Emniyetli, hızlı, verimli ve etkin bir altyapıya sahip olacak Türkiye'mizin demir yollarındaki toplam enerji ihtiyacının yüzde 35'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak. Demir yollarındaki bu dönüşüm, kara yollarımız üzerindeki yoğunluğu azaltması yönünden de son derece önemli. Bu yöntemle kara yollarımızdaki yıllık yük taşımacılığı payı yüzde 71'den yüzde 57'ye düşürülecek. Akıllı ve otonom teknolojiler ile donatılmış, hızlı, emniyetli yol altyapısı ile kazalar azaltılacak. Milletimizin can ve mal güvenliği korunacak.

Kara yollarında fosil yakıt yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanımı artırılacak. Bunun için ‘elektrikli şarj’ gibi elektrikli araçlar için uygun altyapılar oluşturulacak. Mavi vatanımızın temeli, uluslararası ticaretimizin, ulaşımdaki entegrasyonumuzun kilit noktası deniz yollarında ise liman tesisi sayısı 217'den 255'e çıkarılacak. 'Yeşil liman' uygulamaları yaygınlaştırılarak limanlarımızda yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynakları kullanılması sağlanacak. Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli ulaşım projelerinden olan Türkiye'nin denizyolu taşımacılığındaki rolünü güçlendirecek ve Karadeniz'i, 'Türk ticaret gölü' haline dönüşecek Kanal İstanbul ile İstanbul Boğazı'nda seyir emniyeti artırılarak gemi trafiği azaltılacak."

Bölgesel havayolu kargo taşımacılığının daha da geliştirileceğini ifade eden Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar lojistik merkez sayısının 13'ten 26'ya çıkarılacağını bildirdi.

Karaismailoğlu, "Lojistik Performans Endeksi sıralamasında ilk 10 ülke arasında yer alınacak. Kuru liman sistemi geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Orta Koridor'da lojistik bir üs haline gelinecek. Uluslararası standartlarda etkin işletme yönetiminin benimsendiği lojistik merkez sayısı artırılacak. Dijital dönüşüm desteklenecek. Gümrük kontrol süreçleri hızlandırılacak ve etkinliği artırılacak." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, karayolundan havayoluna, demiryolundan denizyoluna tüm ulaşım modlarını planlı şekilde zenginleştirmek için yatırımlara aralıksız devam ettiklerini, bundan sonra da hız kesmeden yatırımı ve çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu