UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener: “Alternatifimiz Var Kaybeden Mısır Olur”

Körfez ülkelerine yönelik taşımaların Mısır anlaşmasının yenilenmemesi ile bir şey kaybetmeyeceğini ifade eden UND İcra Kurulu Başkanı Şener, “Bizim alternatifimiz var, bu durumda kaybeden Mısır olacaktır” dedi.

Suriye'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle, son üç yıldır Mersin ve İskenderun limanlarından kalkan RO-RO gemilerinin Mısır’a, Mısır üzerinden de karayoluyla Kızıldeniz'e, buradan RO-RO ile Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na Tırları taşıyarak yapılan ticaret Mısır ile 22 Nisan 2012 tarihinde imzalanan 3 yıllık anlaşma ile yapılıyordu.

Mısır’da iktidara askeri darbe ile Abdülfettah El-Sisi'nin gelmesinin ardından Mısır’ın Türkiye ile ilişkileri bozuldu ve Türk araçlarının Körfeze yönelik taşımalarda Mısır’ı transit geçmelerine imkan veren anlaşmanın 22 Nisan’da yenilenmeyeceği Sisi tarafından geçtiğimiz Ekim ayında açıklandı. 

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bizim de edindiğimiz intiba anlaşmanın yenilenmeyeceği yönünde. Bu araçlar, Mısır güzergahını kullanırken bu ülkeye döviz bırakmalarının yanı sıra önemli ticaret fırsatlarını da ayaklarına götürüyor. Türkiye ile Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri arasında her iki yönde mal hareketi vardır ve bu mallar her durumda taşınmaya devam edecek.  Ticaret yolları tarih boyunca geçtikleri ülkelere zenginlik taşıdılar. Mısır yönetimi aldığı bu kararla Mısır’ı önemli bir ticaret yolunun dışına atarak refüze etmiş olacak. Bu hat Mısır ihraç ürünlerinin de Türkiye üzerinden Avrupa ve Rusya’ya ulaşma imkanı veren önemli bir fırsattı. Maalesef bu kararla Mısır ekonomisi için de önemli bir imkana son veriliyor.”

“İran ile yeni bir güzergah oluşturma konusunda görüşmeler sürüyor”

UND İcra Kurulu Başkanı, yaşanan gelişmelerden Mısır’ın zarar göreceğine dikkati çekerek şöyle devam etti: “Bu kararın uygulanmasından sonra da Türk ihraç ürünleri Körfez ülkelerine, Körfez ülkelerinin ihraç ürünleri Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden başka ülkelere gitmeye devam edecek. Bu ticareti sürdürmek için araçlarımızı Süveyş kanalı üzerinden doğrudan ve daha kısa sürede Körfez ülkelerine RO-RO ile taşımak konusunda hazırlıklarımız sürüyor.

Ayrıca, Ürdün üzerinden körfeze ulaşmak da bölgeye yapılacak taşımalar için bir başka alternatifimiz. Son dönemde transit geçişte kolaylıklar sağlanmış olan İran ile bugüne kadar hiç kullanılmamış yeni bir güzergah oluşturma konusunda çalışmalarımız başlamış durumda. Devletimizin çizdiği uluslararası ilişkiler çerçevesi içerisinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığımız koordinasyonunda Türk dış ticaretini taşımaya hazır olduğumuzu bölge ile ticaret yapan ihracatçı ve ithalatçılarımıza ve kamuoyumuza saygı ile bildiririz.”

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu