Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)’nin aylık yönetim kurulu toplantısı Konya’da yapıldı. UND Yönetim Kurulu Üyeleri ve Konya üyelerinin katıldığı toplantıda Konya Lojistik Merkez çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
UND’nin her ay farklı bir ilde düzenlediği yönetim kurulu toplantısı 20 Nisan Cumartesi günü Konya’da gerçekleştirildi. MÜSİAD Konya Şubesinde toplanan UND üyelerine Konya Lojistik Merkez çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Toplantıda ilk olarak Konya’daki lojistik merkez çalışmaları ile ilgili konuşma yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, “Kalkınma Ajansı olarak lojistik konusunda farkındalığı arttırmak için çalışmalarda bulunduk bu amaçla yurt dışına seyahatlerimiz oldu. Özellikle lojistik konusundaki yapıları görmek için Güney Kore ve İspanya’da çalışmalar nasıl yapılıyor bunların bilgilerini aldık buna göre bir yol haritası oluşturduk” dedi. Son dönemde ülkelerin rekabetinin yanı sıra, bölgelerde şehirlerin de rekabetçiliğine dikkat çeken Akman, “Konya kendine benzer illerle rekabet halinde ve bir üst lige atlamaya çalışıyor. Bu bağlamda bölgesel inovasyon merkezlerinin kurulması Mesleki eğitim merkezleri kurulması yönünde adımlar atıldı. Son dönemde de lojistik ön plana çıktı bizlerde doğrudan faaliyet desteği kapsamında MÜSİAD Konya Şubesi ile ortak çalışma yaparak Lojistik analizini ortaya çıkardık ve bir lojistik platform ortaya çıktı” dedi.
Akman: “Türkiye’nin üretim gücü Anadolu’ya kaymalı”
MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman’ın konuşmasının ardından MEVKA Uzmanı Erdem Koçoğlu, Konya’daki yatırım olanakları ve Konya’nın 2023 vizyonuyla ilgili sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda lojistik merkez ile ilgili çalışmalarını anlatan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Konya, Karaman ve Mersin lojistik koridoru oluşturmak adına her üç ilin Bakanları, Milletvekilleri, Oda Başkanları, Belediye Başkanları ile ortak bir toplantı yaparak bölgenin lojistik önemini masaya yatırıp çalışmalar yaptık. Türkiye’nin üretiminin neredeyse yüzde 60’a yakını İstanbul ve Marmara Bölgesinde oluyor. 2023 Türkiye vizyonundaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamamız için yine bu bölgelerde üretim yapalım demek oluyor. Bu da dar bir alana sıkışıp kalan üretimin gerçekten kaliteli ve verimli olmasını imkansız hale getiriyor. Bu nedenle Türkiye’nin üretim gücünün Anadolu’ya kayması gerekiyor. Anadolu’ya bu üretim kayacaksa ve Konya’nın bu üretimde önemli bir yer alması gerekiyorsa artı değerlerinin olması gerektiğine inanıyoruz. Lojistik merkez ile bu yatırımların önü açılacaktır” şeklinde konuştu ve lojistik merkezle ilgili ile ilgili sunum yaptı.
Nuhoğlu: “Konya’daki lojistik merkez taşımacılığın temel alt yapısı olacak”
MÜSİAD Konya Şubesi’nin lojistik ile ilgili çalışmalarının hayranlık verici olduğunu vurgulayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, “Son birkaç aydır kalkınma ajansları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde gördük ki Türkiye’de lojistiğin her alanda nasıl etkinleştirilebileceği nasıl katma değerinin arttırılabileceği çalışmaları başlamış. 2023 yılı hedeflerimizi planlarken çok önemli olan Konya’nın ihracat yapacağı ülkelere taşımacılık yapması için acilen bir planlamaya ihtiyacı var. Biliyoruz ki, Konya’daki lojistik merkez taşımacılığın temel alt yapısı olacak. Bu yetkinliğin arttırılabilmesi için insan kaynaklarına yatırım yapılması gerekiyor. Sizlerden insan kaynakları analizinin yapılması ile ilgili çalışma yapmanızı bekliyoruz. Gerek lojistik merkez, gerekse insan kaynakları analizi noktasında sizlere destek vermeye hazırız” ifadesini kullandı.
Yönetim Kurulu Toplantısının ardından CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, Konya Şoför Nakliye ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kemal Can ve Konyalı UND Üyesi firmaları ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
Akşam yemeğinde konuklara hitap eden UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Uluslararası nakliyenin Türkiye’deki başlangıcında en önemli illerden biri Konya’dır. O günlerde Kayseri, Mersin, Ankara, Gaziantep taşımacılığında Konyalı nakliyeciler çok önemli bir görev aldı ve bunu başarı ile gerçekleştirdiler. Bugün sabahtan beri görüştüğümüz kurumlar ve toplantılar sonrasında gördüğümüz çalışmaları takdirle karşılıyoruz ve hayranlıkla izliyoruz” dedi. Nuhoğlu ayrıca eğitimin önemine vurgu yaparak Konya’da 4 yıllık bir lojistik Yüksek Okulunun açılması gerektiğini vurgulayarak, destek beklentisini dile getirdi.