UND WCTRS ve İTÜ Geleceğin Lojistikçilerini Yetiştirecek

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve World Conference on Transportation Research Society (WCTRS), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile geleceğin lojistikçiler yetiştirmek için yeni bir sertifika programı başlattı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Lojistik Yönetimi, uluslararası geçerliliği olan bir sertifika için işbirliğine gitti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 15 yıldır üzerinde çalıştığı ve bugüne kadar 30’un üzerinde toplantı gerçekleştirerek oluşturduğu WCTRS - İTÜ Lojistik Yönetimi Uluslararası Sertifika Programı 14 Eylül’de başlıyor.

UND, İTÜ ve WCTRS işbirliğinde hayata geçen sertifika programı için Türkiye’den 4 dünyadan ise 5 öğretim görevlisi belirlendi. Program; UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ve İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Çevikcan'nın ev sahipliğinde yapılan ve Prof. Dr.Yücel Candemir ve Prof. Dr. Dilay Çelebi’nin de katıldığı “Yeni Lojistik Ağlar ve Yeni İş Gücü” toplantısında tanıtıldı.

Webinarın açılış konuşmasını yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu; lojistiğin yeni anlanlar kazandığı bir dönemde olduğumuzu söyleyerek, dünyanın yeni trendlerle, yeni çözümler aradığını söyledi. Nuhoğlu, “UND’nin bir misyonu var. Bu programı bu dönemin olmazsa olması olarak görüyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu çok önemli lojistik avantajına baktığımız zaman ben bu programa çok inanıyorum. Bu arkadaşları yetiştirir sayılarını artırırsak çok yüksek katma değer sağlayacağız. UND olarakkriterlere uygun 20 katılımcının eğitim masraflarını karşılayacağız” dedi.

Nuhoğlu: “Nitelikli ve genç çalışanların sektöre sağlayacağı katkı çok yüksek olacak”

Nuhoğlu sözlerine şöyle devam etti;  “Nitelikli ve genç çalışanların sektöre sağlayacağı katkı çok yüksek olacak. UND’nin kuracağı “GENÇ UND Çalışma Grubu”na ayrı bir parantez açtı. İki günde 100’ün üzerinde başvuru aldık. Buradaki amaç; sektördeki genç enerjiyi çalışma gruplarına katarak sorumluluk almaları sağlamak ve onları geleceğe hazırlamak. GENÇ UND Çalışma Grubu’nun UND Üyesi firma yetkililerinin çocukları veya birinci derece yakınları olan 20 ila 35 yaş aralığındaki gençlerden oluşturacak.”

Türkiye’de lojistik sektörünün önemine vurgu yapan İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Çevikcan sektörün 500 milyar liralık potansiyeline dikkat çekti. Çevikcan, "Bugün dünyanın olağan dışı koşullar içinde olduğunu, dünyanın; küresel ticaretteki ana aktörlerin durumu, ülkelerin stratejik konumlanması ve yeni iş modellerinin oluşması nedeniyle önemli bir karar aşamasında. İyi karalar alanlar önemli etkiye sahip olacaklar” diyen Çevikcan, ülkemizin konumu ve lojistik potansiyeli deniyle avantajlı oluğunu söyledi ve “Bu yeni program nitelikli insan gücünü artıracak, lojistik sektörüne hedeflediği katkıyı sunacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Yücel Candemir de yaptığı sonumla geriye dönüş olmayacağını ve yeni paradigmalara ihtiyaç olduğunu anlatarak, geleceğe hazır olmak için öncelikle bilime ve bilimin gösterdiği yolda çalışacak birimlere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan “Geleceği bilmeden, geleceğin getireceklerini öngörecek unsurlara ihtiyaç var. Dünyayı yönetenler ulaştırmanın sürdürülmesinin yollarını bulmak zorunda” diyen Candemir sertifika programının bu anlamda çok değerli olduğuna atıfta bulundu.

Programın hazırlanmasına öncülük eden Prof. Dr. Dilay Çelebi program hakkında bilgiler verdi. Programın 15 yıllık bir çalışmanın sonucunda orta çıktığını, lojistik ve ulaştırma alanında ilk uluslararası sertifika programı olduğunu söyledi. WCTRS’in 80’in üzerinde ülkede, lojistik ve ulaştırma alanında çalışan bin 500 üzerinde çalışanı bir araya getirin bir ağ olduğunun bilgisini veren Çelebi, bu ağır desteği ile ülkemizde lojistik eğitimine ve sektöre yöne bir soluk getirecek bir programı başlattıklarını aktardı.

Dilay Çelebi programın sağlayacağı avantajlarla ilgili açıklamalarda bulunarak şu bilgeleri verdi: “Dünya çapında tanınmış bir topluluğun üyesi olacaklar. Bunun yanı sara bilgi ve yetkinliklerini uluslararası alanda tescilleme imkanı bulacaklar. İTÜ ve WCTRS onaylı çift sertifikayla mezun olacaklar. Çalışanlar aracılığıyla ulaştırma ve lojistik alanında bir ağın parçası olacaklar. Politikalara yön veren uluslararası kuruluşlarla doğrudan iletişim şansı bulacaklar. Aynı zamanda taşımacılık politikalarında örnek olaylar gibi topluluğun dijital yayınlarına doğrudan üyelik kazanacaklar. Belli akademik alanlarda öncü gruplara üyelikleri olacak.” Dilay Çelebi burada eğitim alacakların akademisyen olarak görev yapmasını da amaçladıklarını söyledi.

Programda 4 temel modül ve 4 uzmanlık modülü olduğunu aktaran Çelebi, temel modül derslerinin 14 Eylül de başlayacağını ve 4 ay süreceğini söyledi. Eğitimler haftada 2 gün ve online ve yüz yüze olarak gerçekleştirilecek. Uzmanlık eğitimleri ise Şubat ayında başlayacak ve Mayıs ayında tamamlanacak. Haziran ayında sertifikalar verilecek.

Program İçeriği

Program her biri 8 kredilik dört adet temel ders ve her biri 10 kredilik dört adet uzmanlık dersinden oluşmaktadır. Temel derslerin amacı, farklı alanlardan gelen öğrencilerin uzmanlık alan derslerini sorunsuzca takip edebilmesi için öğrencilerin finans, muhasebe, bilgi sistemleri, istatistik ve yöneylem araştırması gibi temel konularda donanımını pekiştirmektir. Temel programda başarılı olan öğrenciler, WCTRS uzmanlık programına devam edebilmektedir. Uzmanlık dersleri, lojistik alanındaki güncel gelişmeler ve gelecekte ortaya çıkabilecek lojistik durumlar göz önüne alınarak oluşturulmuştur.

Uzmanlık programı dersleri öğrencilerin gelecekte karşılaşacakları sorunlara yaratıcı çözümler üretebilmeleri görüşüyle bütünleşik ve tamamlayıcı bir yapıda oluşturulmuştur. Program kapsamında bulunan dersler, temel lojistik sorunlar, üretim-ticaret-lojistik sistemleri, kusursuz tedarik zincirleri ve yönetsel karar verme ve pazarlama başlıkları altında, lojistik ve ulaştırma sistemlerinin bütüncül yapısının yönetimini içeren konuları kapsamaktadır.Programın dili İngilizcedir.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu