Veva'dan Araç Lojistiğinde Alternatif Çözüm

TCDD, Avusturya ve Fransa ortak girişimiyle kurulan Veva Lojistik A.Ş. ile işbirliği ile yaparak Türkiye - Avrupa hattında otomobil ve hafif ticari araç blok yük trenini hizmete soktu.

TCDD, Avusturya ve Fransa ortak girişimiyle kurulan Veva Lojistik A.Ş. ile işbirliği ile yaparak Türkiye - Avrupa hattında otomobil ve hafif ticari araç blok yük trenini hizmete soktu.

İzmit’e bağlı TCDD Köseköy istasyonunda 7 Kasım 2006 tarihinde gerçekleştirilen bir törenle hizmete açılan blok tren hattı, Türkiye’de üretilen otomobillerin ve hafif ticari araçların Avusturya’ya taşınmasında kullanılacak.

Türk, Avusturya ve Fransız ortak girişimiyle hayata geçirilen projenin açılış töreninde bir konuşma yapan Veva Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Timur Şen; şu anda 62 vagon kapasitesiyle haftada 3 blok tren taşımasını gerçekleştirdiklerini söyledi.


Şen şöyle devam etti: "Veva Lojistik A.Ş., çoğunluk hisseleri Fransız devlet demiryolları iştiraki STVA ’ye ve Avusturya özel sermayeli Vega Transport firması gibi yabancı yatırımcılara ait. 8 ay süren bir proje çalışması sonucunda Salzburg’da ayrı ayrı onaylanmış bir ucu açık sürekli kendini yenileyen bir proje ürünü olarak kuruldu. 2005 yılında kurulan firmamız, TCDD ile sahibine ait vagonların işletilmesine ilişkin bir sözleşme imzalayarak araç lojistik pazarına girdi. Yük vagonlarını 2005 yılında ithal eden firmamız 2 Aralık 2005 tarihinde ilk deneme seferini Köseköy istasyonundan Adana Yenice’ye gerçekleştirdi. Daha sonra Haziran 2006’da yine buradan İzmir Biçerova’ya deneme seferi gerçekleştirdi. Yoğun çalışmalar ve TCDD’nin ciddi desteği sonucunda Ağustos’un ilk haftasından itibaren aralıksız olarak haftada 1 blok trenle başlayan düzenli taşımalar, Ekim 2006 tarihinden itibaren haftada 3 blok trene ulaştı. Son 5 yılda birkaç kat büyüyen Türk otomotiv sektörünün çözüm ortağı olmayı amaçlayan Veva, bugün ayda tek yön kapasitesi bin 500 araca ulaşan düzenli seferler düzenleyerek Türk malı aracı Bükreş’e taşımaktadır."


Törende konuşma yapan TCDD Hareket Dairesi Başkanı İbrahim Çelik, Avrupa ile Asya ülkeleri arasında ulaştırma sektöründeki gelişmelerin büyü diğer kıtalara nazaran daha fazla olacağını kaydederek, demiryollarında uzun mesafeli ve yüksek miktardaki yüklerin taşınması avantajının önem kazanacağını söyledi.

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de son yıllarda blok tren işletmeciliğine geçiş, lojistik köyleri ve konteyner terminalleri kurulması, organize sanayi bölgelerinin demiryollarıyla bağlantısının sağlanması, intermodal taşımacılığa uygun vagon imali, konteyner, RO-LA, otomobil taşımacılığı alanlarında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Mevcut taşıma kapasitemizin en iyi şekilde kullanılarak daha hızlı ve etkin bir taşımacılık yapılması amacıyla 2004 yılı başından itibaren yük taşımacılığında blok tren işletmeciliğine geçilmiştir."

Gelişmiş ülke demiryollarında olduğu gibi otomobil ve hafif ticari araç taşımacılığının Türkiye’den de başlatılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, son bir yıldır Romanya ve Bulgaristan demiryolu idareleri, otomotiv sektörü ve lojistik firmalarıyla çalışmalar yapıldığını sözlerine ekleyerek, "Bu trenin planlanan seyir süresi 56 saat olacaktır. Köseköy - Bükreş araç treninin haftada üç gün olarak çalıştırılması planlanmış olup, müşteri talebine göre sefer sayısı artırılabilecektir. Otomobil ve hafif ticari araç taşımacılığı için özel olarak imal edilmiş olan vagonlar, Veva Lojistik tarafından temin edilmektedir.

Araç blok yük treni, 890 kilometrelik Köseköy-Bükreş hattında ayda araçların büyüklüğüne bağlı olarak 2 bin 500–2 bin 800 otomobil taşıyacaktır." dedi.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor