Volvo Yeni Kamyonu FMX İle İnşaat Sektöründe İddialı

VOLVO Kamyon, inşaat segmentindeki payını artırmak amcıyla yeni inşaat kamyonu Volvo FMX’i pazara sundu. Volvo FMX’in basın lansmanı ve test sürüşü, 24-25 Mayıs 2010 tarihlerinde İsveç’in Göteborg şehrinde gerçekleştirildi.

VOLVO Kamyon, inşaat segmentindeki payını artırmak amcıyla yeni inşaat kamyonu Volvo FMX’i pazara sundu. Volvo FMX’in basın lansmanı ve test sürüşü, 24-25 Mayıs 2010 tarihlerinde İsveç’in Göteborg şehrinde gerçekleştirildi.

FMX ile oldukça iddialı olan Volvo, bu yeni kamyonla inşaat segmentindeki global pazar payını önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Volvo FMX, 11 litrelik motorun 330 ve 450 beygir seçenekleriyle, 13 litrelik motorun ise 380 ve 500 beygir seçenekleriyle pazara sunuluyor. I-Shift şanzımanın yakın zamanda yenilenen inşaat modeliyle, kamyonunuz hemen hemen her türlü zorlu yol koşulundan kurtulabilir. Ek olarak, yeni yük sensörü yük ağırlığı bilgilerini hassasiyetle hesaplayıp I-Shift’e göndererek optimum vites değişimi ve kolay kalkış sağlar. Volvo Motor Freni Plus 2300 dev/dak'da 375 kW'lık devasa bir fren gücü üretir. 

Volvo Kamyon’un uzun yol taşımacılığında lider konumda olduğunu belirten Volvo Kamyon Başkanı ve CEO'su Staffan Jufors, inşaat segmentinde de lider konuma gelmek istediklerini ifade etti.


Volvo FMX tasarlanırken çok sayıda sürücü ile görüşüldü

Volvo, başarısını kanıtlamış FM üzerinde yürüttüğü geliştirme çalışmalarıyla daha üstün bir inşaat kamyonu ortaya çıkardı. Mevcut FM platformunun ünlü yürüyen aksamına dokunulmadı. Sürücülerden gelen geri bildirimler, Volvo FMX'deki yeni özelliklerin birçoğu için şirketin ilham kaynağı olmuş. Göze çarpan dönüşüm yeni dayanıklı dış görünüm ve güçlü duruş, yeni dayanıklı farlar, yeni ön çeki demiri, yeni kaymayı önleyen basamaklar, yeni merdiven ve giriş tutamağı ve daha düzgün bir vites geçişi için yük ağırlığı bilgilerini optimize edilmiş I-Shift şanzımana gönderen yeni yük sensörü gibi özellikleri içeriyor.

Volvo İş Makineleri ile birlikte inşaat segmentindeki en kapsamlı ürün gamına sahip olduklarına dikkat çeken Staffan Jufors, “İnşaat çalışmaları için hem yoldaki hem de arazi koşullarındaki ihtiyaçları karşılayan komple bir çözüm sağlayabiliriz ve müşterilerimizin gereksinimlerini karşılayabileceğimiz çok büyük bir deneyime sahibiz. Bu avantajı lehimize kullanarak işletmemizi büyütmek ve müşterilerimize daha da iyi destek sağlama taahhüdümüzü yeniden teyit etmek istiyoruz. Dünya genelindeki bazı pazarlarda, müşterilerimiz zaten Volvo Kamyon ve Volvo İnşaat Makineleri'nden aynı serviste hizmet alabiliyorlar. Bu iki şirket, örneğin, Powertronic ve güçlü D13 motorunun geliştirme çalışmalarında da yakın işbirliği yapmıştı” dedi.

Mevcut Volvo FM kamyonlarıyla inşaat segmentinde çok güçlü bir konuma sahip olduklarını kaydeden Jufors, yeni amaca yönelik geliştirilmiş Volvo FMX ve inşaat işleri için optimize ettikleri destek hizmetleriyle, bu pazardaki paylarını büyütmek istediklerini belirtti.


Volvo FMX’de şantiye şartlarındaki ihtiyaçlar detaylı olarak düşünülmüş

İnşaat sektörü için kendini kanıtlamış bir kamyona sahip olduklarına dikkat çeken Volvo Kamyon yetkilileri, “FM kamyonu inşaata daha iyi, daha da üstün nasıl uyarlarız diye müşterilerimizle görüşmeler yaparak onların görüşlerini aldık. Mesela hafif inşaat işleri için kullanılan motor 9 litrelik motordu ama şimdi 9 litrelik motorun yerine 11 litrelik motoru kullanıyoruz çünkü müşteriler bizden daha fazla tork istediler. Ön tarafta yeni bir tasarım var. Hem üst ızgara hem de alttaki ızgara tasarım olarak yenilendi ve alttaki ızgaranın orta kısmına bir tane çeki demiri koyuldu. Bu çeki demiri 25 ton çekebiliyor ve kullanımı gayet kolay. Tampon 3 parçadan oluşuyor. 3 parçadan oluştuğu için herhangi bir tarafı eğer zarar görürse hepsini değiştirmek gibi bir durumla karşı karşıya kalınmadan sadece bir tarafını değiştirmek yeterli oluyor. Farlara gelince diğer kamyonlardan farklı olarak 3 far biraraya getirilmiş durumda. Bu farlar hem daha dayanıklı duruma getirildiği gibi hem de birinden biri zarar gördüğünde sadece bir tanesi değiştirilerek işe devam etmek mümkün oluyor. Dönüş sinyal lambası FH’dekilerin aynısı ve içinde led ışık bulunuyor. Aynaların bağlantıları şoförün görüş alanının genişlemesi için özellikle inşaat kamyonu için daraltılmış durumda. Mevcut yakıt tankının yanı sıra daha yüksek kapasiteli yakıt tankı da bulunmakta. Araçta ayrıca arkadan çarpmalarda alta almaya karşı koruma sağlayan darbe önleyici bar yasal zorunluluk olarak bulunuyor. Normal akünün aynı dayanma gücüne sahip hiç bakım gerektirmeyen akülerimiz mevcut. Araçta yeni bir merdiven ve tutamaç mevcut; böylelikle şoför yüke bakmak için aşağı inip yukarı çıkmak zorunda kalmıyor. Bu merdiven ve tutamaç opsiyonel ancak yerleri hazır olduğu için satış sonrasında da alınıp takılabiliniyor. İçeri hava girişini sağlayan aparat eskiden yan taraftaydı. Ancak şimdi o aparat kabinin tepesine alındı böylece motora daha iyi hava girişi sağlanmış oldu” dediler.


I-Shift’in inşaat kamyonlarında kullanımı artıyor

I-Shift hakkında da bilgiler veren Volvo Kamyon yetkilileri, I-Shift’in 2002 yılında piyasaya sunulduğunu, 2009 yılında Avrupa’ya satılan kamyonların yüzde 70’inin I-Shift’li olduğunu ifade ederek şöyle devam ettiler: “Bu oran inşaat kamyonlarında yüzde 50 idi. İnşaat işlerinde şantiyeler kamyonlar için ve özellikle şanzımanlar için zorlu koşullar anlamına geliyor. Tepelerin dik olduğu bu koşullarda yer de zaman zaman çok yumuşak, çamurlu olabiliyor. Yolların çukurlu olduğu inşaat şartlarında araçlar da çoğunlukla gereğinden fazla yüklenmiş olabiliyor. İnşaatlarda sürüş mesafeleri çok kısa oluyor; bundan dolayı da araç çok sık durdurulup tekrar çalıştırılabiliyor ve bu sırada yükleme boşaltma yapılıyor. Bu çevresel faktörler için özel bir program geliştirdik. Bu program için gösterge tablosunda “P+” şeklinde bir işaret görülüyor ve I-Shift’in üzerindeki düğmeye basarak aktif hale getiriliyor. Program sayesinde vites değiştirme daha iyi sürüş ve daha çok güç için geliştirilmiş oluyor. Ayrıca dik yokuşları çıkarken aracın sürüşünü iyileştirmiş oluyoruz. Böylelikle şanzıman değiştirme işlemi de daha hızlı yapılıyor. Bununda üzerine daha da zorlu koşullar için bir takım fonksiyonlar ekledik. Sözünü ettiğimiz bu fonksiyonların geçerli olabilmesi için şantiyede her zaman “P+” tuşunun basılı olması gereklidir.”


FMX en zor şartlarda test edilmiş

Kamyonla ilgi her türlü test çalışmalarını yaptıklarını, bu testlerin amacının kamyonun daha dayanıklı, daha güvenilir ve daha güvenli bir kamyon olarak sunulabilmesi şeklinde özetlenebileceğini ifade eden yetkililer, “Bu testler sonucunda müşterilerin kalite algısını yükseltmek istiyoruz. Kamyonlara 6 aylık bir test yapıyoruz. Bu test normal şartlarda bir inşaat kamyonunun 15 yılına eşit bir sonuç veriyor. Titreşim testleri için sinyaller Güney Amerika, Afrika gibi dünyanın farklı bölgelerinden alınıyor ve oraların yol koşullarına benzer ortam oluşturuluyor. İklim testleriyse Kuzey İsveç’ten İspanya’nın güneyine kadar olan bölge şartlarında -40 dereceden + 40 dereceye kadar yapılıyor. Kısacası kamyonun değişik aksamları farklı şartlar altında çok çeşitli testlere tabi tutuluyor ve müşteri beklentilerini karşılayacağımıza dair kendimize güveniyoruz” dediler.


Volvo FMX'deki yeni özellikler

FH serisinden esinlenen yeni üst ızgara modern bir görünüm katıyor. Volvo iron mark’ın daha büyük ve iyi görünür olmasının yanı sıra, FMX sembolü de cesur bir görünüm sunuyor.

25 ton kapasiteli yeni ön çeki demiri, çekme ve yükleme-boşaltma işleri için dayanıklı ve güvenilir bir araç. Ön alt kısım 165 mm uzatıldı.

Opsiyonel katlanır uzatma basamaklı yeni kaymayı önleyen kabin basamağı, her türlü hava koşulunda yere sağlam basmanızı sağlıyor.

Yataksız kabinde sunulan yeni merdiven ve giriş tutamağı, sürücünün kapı ağzından yükü rahatlıkla kontrol edebilmesine imkan tanıyor.

Yeni yük sensörü, I-Shift şanzımanın yenilenmiş inşaat modeline yük ağırlığı bilgilerini göndererek optimize vites geçişi ve yumuşak bir kalkış sağlıyor.

Sağlam inşaat aynası takımı dış hasar ve çizilmeye karşı daha dayanıklıdır, dar ayna kolu bu alandaki kör noktayı azaltarak sürücü mahallinden daha iyi bir görüş olanağı sağlıyor.

Dayanıklı koruyucu ızgaralı yeni, modern far tasarımı, opsiyonel yüksek basınçlı far temizleyicinin çalışmasını engellemeden taş çarpmasına karşı koruma sağlıyor.

Volvo FMX’de yeni sağlam sis farları, tamponun çelik köşelerine yerleştirilmiş. 3 parçalı yeni dayanıklı çelik tampon: 3 mm kalınlıkta çelik dış kenarlar, dayanıklı koruma plakası ve arkasındaki önemli parçalara zarar gelmesini engelleyen yeni ağır hizmet tipi koruma barı.

Koruma plakasına entegre edilmiş yeni kaymayı önleyen basamak, temizlik için ön cama kolay ve rahat bir biçimde erişim sağlıyor. Ekstra katlanabilir uzatma basamağı ve/veya üst ızgaradaki ön giriş tutamağı erişimi daha kolay hale getiren opsiyonel donanımlar.

Ağır hizmet tipi motor koruması, önemli parçaların korunmasına yardımcı oluyor. Yeni dayanıklı çelik yakıt depoların yerden yüksekliği artırılmış.

Yataksız kabindeki yeni, yüksek hava girişi konumu, motora giren havanın kalitesini iyileştirmenin yanı sıra, geri manevra yaparken görüş alanını da iyileştiren bir opsiyon olarak sunulmakta. Çalışma lambaları ve geri vites lambaları için yeni hazırlık kitleri ve montaj seçenekleri sayesinde özel gereksinimler daha kolay karşılanabilmekte.

Yeni sağlam lastik paspaslar, kenarları kiri ve çamuru paspas içinde tutarak temizliği kolaylaştırıyor. Tercih yapabileceğiniz üç yeni iç mekan döşemesi: vinil koltuk ve kapı panelleri, kumaş koltuk ve vinil kapı panelleri veya pelüş koltuk ve kapı panelleri. Deri koltuk opsiyonel.

Üç yeni kabin aksesuarı geliştirilmiş sürücü konforuna katkıda bulunuyor.

Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam Ediyor
Türkiye Lojistik Hizmet İhracatında Liderliği Hedefliyor
Iveco S-Way Euro Truck Simulator 2’de
Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu