Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölüm Başkanı Erdal Nebol: “Küresel rekabet ve faaliyet alanında var olabilmek için, tercihen birden fazla yabancı dili iyi derecede bilmek gerekir”

“Ülkemizde lojistik sektörünün hızlı gelişmesine paralel olarak, Lojistik ve Taşımacılık konusunda uzmanlaşmış insan gücüne ihtiyaç da artmıştır ve giderek artmaktadır.

Bu ihtiyacı gören üniversitemiz 2001 yılında, Lojistik ve Taşımacılık sektörü ile üretici ve ticari işletmelerin lojistik konularının yönetimi için insangücü yetiştirmeyi amaçlayan "Lisans" düzeyinde eğitim veren "Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık" Programını başlatmıştır. Bölüm, sektör ile yakın ilişkide bulunarak, sektör faaliyetlerinin etkinliği konusunda uygun stratejiler yaratıp Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık eğitimi vermeyi amaçlayarak sektörün elde ettiği deneyimleri öğrencilerin gelişmesi için kullanmaktadır.

Lojistik, birçok konu ve disiplini bir arada bulunduran disiplinle arası bir çalışma alanıdır. Bu çerçeveden hareketle, öğrencilerimiz, değişen dünya koşullarında lojistik ve tedarik zinciri olmadan ticaretin yapılamayacağı gerçeğinin bilincinde eğitimlerine ilk adımlarını atıyorlar. Lojistik operasyonlar ve ilkelerine yanında, finans, işletme, ticaret, hukuk, bilişim konuları hakkında da öğrencilerimize etkin eğitim verilmektedir. Öğrencilerimiz özellikle dinamik bir kadro ile dünyadaki gelişmeleri olarak takip ederlerken, düzenli olarak organize edilen panel, sempozyum ve fuar toplu faaliyetler ve stajlar ve sektörel projeler ile edindikleri kazanımları uygulama olanağı bulmaktadırlar. Herşeyden önce şunu da unutmamak gerekir; Lojistik, uluslararası bir faaliyet alanıdır. Küresel rekabet ve faaliyet alanında var olabilmek için, tercihan birden fazla yabancı dili iyi derecede bilmek gerekir. Öğrencilerimiz, eğitim dili olan İngilizceye ek olarak doğu ve batı yarıkürede geçerli ikinci bir dili zorunlu olarak öğrenmektedirler. Üniversitemiz üçüncü veya dördüncü yabancı dili öğrenmek isteyenler için yeterli fırsatı da tanımaktadır.

Eğitimimizdeki başarı aslında mezuniyet öncesi stajlardan başlıyor. Öğrencilerimiz stajlarında aldıkları eğitimi pozitif olarak kullanarak staj yapmaya gittikleri kurum ve kuruluşlarda bilgilerini pekiştiriyorlar. Teorik olduğu kadar pratik bilgiyi bu stajlardan ediniyorlar. Birey olarak kendilerini profesyönel hayatta etkin bir şekilde ifade edebiliyor, problemden çok çözüm odaklı çalışmayı amaç ediniyor ve sektörü ileri götürebilecek fikirlerini özgürce paylaşabiliyorlar. Öyle ki, bazı firmaların özellikle Yeditepe Üniversitesi mezunlarını tercih ettikleri firma yöneticileri tarafından birçok kez ifade edilmiştir. Zaten mezunlarımız şu anda lojistik sektöründeki öncü firmalarda aktif olarak görev yapıyorlar.

Stajların yanı sıra büyük çoğunluğu öğrencilerimiz tarafından kurulan Yeditepe Lojistik kulübü vasıtasıyla düzenlenen şirket ziyaretleri ve kongreler, eğitimleri süresince uygulamanın en güncel halini öğrencilerimize sunmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz derslerde öğrendikleri birden fazla uygulamayı gözlemleme, inceleme ve karşılaştırma fırsatı buluyorlar. Yıllardır düzenlemekte oldukları, uluslararası özellik taşıyan “Lojistik Forum”lar ile profesyonelliklerini ve özgüvenlerini pekiştirmektedirler. Bilgileri ve tecrübeleri arttıkça tedarik zinciri yönetiminin kusursuz işleyebilmesi için gizli kalmış öğeyi, pratik düşünmeyi öğreniyorlar. Bütün bunlar öğrencilerimizin sınırların kalkmaya başladığı günümüz koşullarında aldıkları eğitim sayesinde mezun olduklarında çeşitli alanlarda istihdam edilmelerini ve hatta tercih edilmelerini ve Uluslararası Piyasalarda çalışma imkânına sahip olmalarını sağlıyor.

Öğrencilerimiz son senelerine geldikleri zaman grup çalışmasının pekiştirildiği, düşünme, analiz ve sentezleme özelliklerini öne çıkarabilecek teknoloji odaklı bitirme projelerinde çalışıyorlar. Bu projelerin çoğu olgunlaştıkça, sektörün yaşadığı problemleri mercek altına alırken, lojistik biliminin etkin kullanılarak problemleri fırsata çevirmeyi hedefleyen öneriler haline geliyor. Bu olgunlaşma serüvenini öğrencilerimiz sektör içerisinde bulunan profesyoneller ile birlikte yaşıyorlar ve tezlerini gene bu profesyonellere sunuyorlar. Sektörün öğrencilerimizden beklentilerinin ortaya çıktığı staj dönemini bu beklentileri yaşama aktardıkları tez dönemi ile zenginleştiriyorlar. Firmaların görüşlerini alırken onlarla kendi görüşlerini paylaşarak bilgilerini olgunlaştırıyor ve iş hayatına kendilerini daha da hazır hale getiriyorlar.

Dengelerin sürekli yer değiştirdiği günümüz dünyasında Türkiye coğrafi konumundan elde ettiği jeoekonomik avantaj ile sürekli gelişen bir ülke olmaya devam edecektir. Gelişmenin ticaret ile yaratılabileceği gerçeği ile bunun vazgeçilmez bir ögesi olan lojistiğin bir parçası olmak, doğru bir hedeftir.

Bu hedef doğrultusunda ilerlemek ve ülkemizi hak ettiği konumlara getirmek ise eğitimcilerimize ve geleceğin umutları sevgili öğrencilerimize düşmektedir.

Lisansüstü Eğitimler

Yeditepe Üniversitesi’nde “Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yüksek Lisans” ve “Uluslararası Ticaret ve Lojistik Doktora” programları da vardır. Kurumların her düzeyinde görev yapan ve bilgilerini yenilemek, güncelleştirmek isteyen profesyonellerle, kariyerini geliştirme çabasında olan üniversite mezunlarının katılımına açık, çağdaş ve etkin lisans üstü programlardır. Bu programlar, Ticaret ve Lojistik sektörlerinin üst düzey yönetici ihtiyacına cevap verecek adaylar yetiştirmenin yanında, araştırmacı akademik kadroların yetiştirilmesini de hedeflenmektedir. Program; alanında deneyimli akademisyenler ile lojistik ve uluslararası ticaret gibi birbiri ile ilgili iki konu arasındaki bağlantıları kurarak bir sinerji oluşturmaktadır. Tezli ve tezsiz olarak tamamlanabilecek Yüksek Lisans programı çok sayıda seçmeli ders olanakları ile “Uluslararası Lojistik Yönetimi” “Uluslararası Ticaret Yönetimi” “Uluslararası Sivil Havacılık Lojistiği ve Teknoloji Yönetimi” ve “Uluslararası Dijital Ticaret (E-Ticaret) ve Teknoloji Yönetimi” olmak üzere 4 uzmanlık alanında ihtisas olanağı sağlamaktadır.”

DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı